I hele uge syv har Middelfart Frimærkeklub som de sidste par år fremvist sin samling på Middelfart Museum, hvor store som små også har kunnet gå på opdagelse i de historiske mærker.

Middelfart: En kæmpe bunke af små mærker. Nogle med motiver af kendte monumenter fra forskellige lande. Andre med blomster. Helt tredje med kendte ansigter. Og i alverdens farver.

- Jeg tager dem, jeg synes, er flotte, siger niårige Lucca Brønserud Esmann og rækker ind over bordet fyldt med tusindvis af frimærker. Det er tredje gang på én uge, at hun og hendes storebror Oliver på 12 år er taget forbi Middelfart Museum for sammen med deres mormor for at samle frimærker - noget som sammenlignet med tidligere stort set er forsvundet fra folks hverdag.

- Vi tog faktisk herned for at lave gækkebreve, men så var det frimærkerne, der pludselig hittede hos dem begge, siger Birgit Brønserud, der er bedstemor til søskendeparret, og griner overrasket. Og spørger man de to nye frimærkeentusiaster, hvorfor nu det, lyder det prompte:

- Fordi det er sjovt at samle på dem, siger 12-årige Oliver Brønserud, der allerede har spottet fidusen med at gå efter de unikke:

- Jeg går efter dem fra forskellige lande - undtagen Danmark, fordi de er nemme at få fat på, siger han og suppleres af lillesøster Lucca, som er knap så rigid:

- Jeg går bare efter dem, jeg synes, der er flotte, siger hun.

Ingen af de to har tidligere samlet frimærker eller vist interesse for dem. Så de var først lidt skeptiske, da mormor Birgit foreslog, at de tog ned forbi museet. Men det viste sig altså at være en god ide. Og om den nyfunden interesse så holder ved, er svært at sige, erkender de begge. Men nu er der da en bog derhjemme, som samlingen bliver sat i.

Et populært tilløbsstykke

De seneste par år har Middelfart Frimærkeklub været at finde på Middelfart Museum i vinterferien, hvor man har kunnet se klubbens store samling på udstilling, tale med medlemmerne og give sig i kaste med at samle frimærker, som de stiller til rådighed.

Og i år er altså ingen undtagelse, hvor mere end 250 voksne og børn har lagt vejen forbi museet i løbet af feriens første fire dage.

- Det har set virkelig godt ud. Der har været mange forbi  - især onsdag, men det havde vi også regnet med, fordi det er de fleste bedsteforældre har deres børnebørn, og det er især bedsteforældrene, der stopper, fortæller Jette Larsen, der er frivillig på museet og har været der de fleste dage i uge syv.

Ifølge Niels Malta Rousing, der sidder i bestyrelsen i Middelfart Frimærkeklub, handler det for dem altid om at sprede kendskabet til frimærker og deres betydning - især til den yngre generation.

- Konkurrencen om deres opmærksomhed er hård. Men vi vil gerne forsøge at give dem lidt afveksling fra edb og de andre ting, som de bruger tiden på. For frimærker er en god beskæftigelse, fordi de altid har en historie at fortælle - noget som man kan lære af - om lande, kultur eller en specifik person, fortæller Niels Malta Rousing og peger på et gammelt postkort, som er udstillet med sit oprindelige frimærke og den simple tekst: "Jens Johannes Sørensen, Strib".

- Og så vidste postmanden dengang tilsyneladende resten til at finde ud af, hvem han helt præcist var, og hvor han boede i Strib, tilføjer Rousing og smågriner over, hvordan tiderne ændrer sig.

  • Hansen_Anne_Vegeberg

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Middelfart, hvor jeg blandt andet dækker det politiske liv og kommunens udvikling - særlig på børn-, unge- og øvrige socialpolitiske områder.