Fra gadedreng til dygtig dressurhest

Pernille Pilborg kalder Armani for "selvfed". Han ved nemlig godt, at han er både lækker og dygtig. Foto: Mia Harm Madsen

Fra gadedreng til dygtig dressurhest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han er en vild og lidt uartig Tysk Oldenburger. Hun er en helt almindelig pige fra Asperup. Sammen har de fundet magien og er nu på vej mod de store, internationale stævner inden for dressur. Pernille Pilborg har selv trænet sin hest, som egentlig er for meget en vildbasse, til at være en dygtig dressurhest.

Asperup: Når 21-årige Pernille Pilborg fra Asperup går på banen med sin hest, Hoelgaards Armani, så ved de begge, at de er lidt anderledes end de andre. Anderledes fordi Armani er en vildbasse, og fordi Pernille Pilborg er en helt almindelig pige fra Asperup, der er frisør i Odense. Når de konkurrerer, så er det mod de rige piger på deres dyre heste. Heste der i nogle tilfælde koster to-cifrede millionbeløb.

Men Pernille og Armani har fundet hinanden, og det er et makkerpar, der fungerer. I dette tilfælde handler det mere om det perfekte match, end det handler om noget som helst andet. For var Armani ikke havnet hos Pernille, var han nok aldrig blevet en dygtig dressurhest, og havde Pernille ikke fundet Armani, var hun aldrig begyndt at ride dressur i de klasser, de to nu er oppe i.

Dressurmakkerparret er på vej op ad stigerne, og for nylig blev de nummer 10 ved EM og vandt sølv ved de nordiske mesterskaber for holddressur. De er på U21 landsholdet og har tænkt sig at fortsætte ad den samme, seriøse bane, for sammen har de talentet til at nå hele vejen, og der bliver holdt øje med dem af landstræneren på U25 landsholdet - selveste Prinsesse Nathalie.

Pernille Pilborg er netop fyldt 21 år, og derfor kan hun ikke længere være på U21 landsholdet. Nu skal hun kvalificere sig til U25 og derefter er målet "det rigtige" landshold.

Parret træner seks gange om ugen. To gange hård, teknisk træning og fire gange
Parret træner seks gange om ugen. To gange hård, teknisk træning og fire gange "gymnastik" for at holde lemmerne og formen ved lige. Foto: Mia Harm Madsen

Havde udset sig hyggehest

Når de to er anderledes, handler det især om, at de sammen er nået så langt, for da Pernille Pilborg købte Armani, havde hun egentlig udset sig en anden hest, og det var ikke hendes mening, at hun skulle ride dressur på det niveau, de to befinder sig på i dag.

- Jeg havde fundet mig en stor, sort hingst, men min træner havde Armani stående, og han mente, at jeg skulle prøve at se ham, forklarer rytteren, der egentlig ikke havde lyst, for hun havde forelsket sig i den anden hest. Det skulle have været en "hyggehest", men da Pernille Pilborg fik prøvet Armani alligevel, så var der ikke noget at gøre: Det skulle være de to.

- Jeg må give min træner, at han havde set rigtigt. Jeg ville egentlig ikke konkurrere, men vi startede i de små klasser og blev ved med at vinde. Mere vil have mere, forklarer Pernille Pilborg om vejen op mod toppen.

21-årige Pernille Pilborg og Hoelgaards Armani drager rundt for at deltage i konkurrencer som her, hvor de er i Holland.  Pernille Pilborg har selv trænet Armani til at kunne gå konkurrencer på så højt et niveau. Det er lidt ualmindeligt, for mange ryttere køber en
21-årige Pernille Pilborg og Hoelgaards Armani drager rundt for at deltage i konkurrencer som her, hvor de er i Holland. Pernille Pilborg har selv trænet Armani til at kunne gå konkurrencer på så højt et niveau. Det er lidt ualmindeligt, for mange ryttere køber en "færdig" hest og rider konkurrencer på den. Men Pernille Pilborg og Armani har fundet hinanden til trods for, at Armani er en ret speciel hest, som har sine egne meninger. For eksempel vil han helst gå hele vejen uden om rideskolen, når han skal ind i ridehallen i stedet for at gå den lige vej, som er den korteste. Så må Pernille Pilborg stå af og trække ham den korteste vej. Privatfoto

Kæmper mod de dyre drenge

Makkerparret er også helt specielt af en anden årsag: Ridesporten er en dyr verden at bevæge sig ind i, og når man kommer op i de klasser, som Pernille Pilborg og Armani er ved at være oppe i, så er det de dyre drenge, de kæmper imod. Da Pernille Pilborg købte Armani, betalte hun 200.000 kroner. Det lyder umiddelbart som mange penge, men det er peanuts indenfor ridesporten. Hun havde netop solgt sin pony, som hun også havde trænet, så den kunne gå konkurrencer og dermed øgede sin værdi. For de penge fik hun Armani, som for andre ryttere var et håbløst tilfælde af en umulius.

- Han er anderledes. En gadedreng. Han er egioistisk og selvfed, men jeg har knækket koden til ham. Han er svær at ride, men vi har fundet hinanden, forklarer hun. Armani har også haft en tumult start på livet. Han er født i Tyskland, kommet til Holland, for derefter at komme til Danmark for til sidst at ende hos Pernille på Nørre Aaby Rideklub. Og her får han lov at blive til den dag, han ikke er mere.

Når de to går på banen, så er det mod "rigmandspigerne", som Pernille Pilborg forklarer det.

- Vi har ikke de midler, som de har, så derfor er det sjovt, at jeg kommer med min "fattigmandshest" og kan konkurrere mod dem, forklarer hun. Armani er altså nu så dygtig, at han sagtens kan være med på det høje niveau som millionhestene, men der er en enkelt konkurrent, som de har svært ved at slå.

Ved sidste konkurrence blev Pernille Pilborg og Armani nummer to, og de tabte til en rytter med en hest, der har kostet et tocifret millionbeløb.

- Men jeg følte alligevel, at jeg havde vundet, for jeg synes, at der er prestige over, at vi selv har gjort det, siger rytteren, der altså kan klappe både sig selv og sin hest på skulderen for det gode arbejde.

Pernille Pilborg har også gode støtter bag sig, når hun drager af sted til konkurrencer i Holland, Belgien eller Sverige. Først og fremmest har hun sin familie og kæreste, der bakker hende op og tager med rundt og hjælper med det praktiske, men også gode sponsorer holder hende i gange med diverse udstyr, som sporten jo altså kræver.

Lige nu ligger Pernille Pilborg og Hoelgaards Armani nummer et på ranglisten i dressur samt nummer 1 i dressur for U21.

Armani har haft et tumult liv, før han kom til Nørre Åby Rideklub. Flere ryttere har opgivet ham, fordi han var for vild. Pernille Pilborg har formået at gøre ham til en fin dressurhest, men han er stadig ret speciel og til tider vild. Foto: Mia Harm Madsen
Armani har haft et tumult liv, før han kom til Nørre Åby Rideklub. Flere ryttere har opgivet ham, fordi han var for vild. Pernille Pilborg har formået at gøre ham til en fin dressurhest, men han er stadig ret speciel og til tider vild. Foto: Mia Harm Madsen

Fra gadedreng til dygtig dressurhest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce