Fra arbejdshest til ridehest


Fra arbejdshest til ridehest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KÅRING: De bedste fjordheste var samlet i Middelfart i weekenden
MIDDELFART: Det forældede billede af en fjordhest er en bredbaget gul hest til arbejdsbrug. Den moderne fjordhest er en noget slankere model, der kan gøre sig gældende i dressur blandt store heste.

Som springhest er den dog for lille.

- Fjordhesten blev importeret fra Norge som husmæn-denes arbejdshest, men efter traktorernes indtog i landbruget i 1950'erne begyndte man at fremavle egenskaber, så fjordhesten også kan bruges som ridehest, fortæller formanden for fjordhesteavlerne i Danmark, Flemming Strange Hansen.

I weekenden var der kåring af de bedste hopper af racen i Middelfart Sportsrideklub.

- Vi har været rundt i hele landet i denne uge til kåringer, og de bedste er samlet her i Middelfart til den endelige kåring, siger han.

Hopperne, der blev trukket rundt på en dressurbane af mænd og kvinder i hvide bukser og skjorte med gule slips, skulle have otte karakterer inden kåringen.

Gule slips, fordi fjordhesten også kaldes den lille gule.

- Karaktererne gives for bygningstræk, ben og bevægelse, og i teorien kan der gives fra et til 10 point, men i praksis ligger pointene fra fem til ni, forklarer formanden.

- Det er egenskaber, der har betydning for avlen, og vi prøver hele tiden at forbedre racen, uden at den mister det oprindelige.

- Vi skal ikke frem til en lettere hest nu, den skal bevare sin udstråling og sit temperament, der gør den til en god familiehest, siger Flemming Strange Hansen.

En del af fjordhestens udstråling er den klippede man, der står lige op i luften. Manen er karakteristisk ved at den har en mørk stribe i midten.

Hanne Dons, Vejleegnens Norske Hesteavlerforening klipper sin hest lidt anderledes end normen.

- Jeg kan godt lide, at den mørke stribe, som man også kalder sørgeranden, bliver fremhævet, men skal jeg til kåring, bliver de klippet som de andre, siger hun.

Striben langs hestens ryg fra man til hale kaldes den sorte ål og er også en vigtig detalje ved et godt avlsdyr.

Hanne Dons' forældre købte den første fjordhest i 1965 og har siden avlet på dem. Flere af familiens hingste og hopper går igen som stam- forældre til de hopper, der i weekenden blev kåret i Middelfart.

Blandt andet den 17-årige Sandra, der blev bedømt sammen med fire af sine føl, heraf kåringens eneste hingst Athos, der er to gange nordisk mester i dressur og en gang dansk mester.

Fra arbejdshest til ridehest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce