Han er for farlig til virkeligheden: 35-årig skal anbringes på psykiatrisk afdeling

Et næsten enigt nævningeting kendte 35-årige Malik Hjorth skyldig i drabsforsøg på sin ekskæreste den 12. oktober sidste år. Derefter blev de enige om en dom, der lyder på anbringelse på en psykiatrisk afdeling. Arkivfoto

Han er for farlig til virkeligheden: 35-årig skal anbringes på psykiatrisk afdeling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et næsten enigt nævningeting kendte 35-årige Malik Hjorth skyldig i drabsforsøg på sin ekskæreste den 12. oktober sidste år. Derefter blev de enige om en dom, der lyder på anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

Opdateret 21. september klokken 14.45.

Middelfart: Han har været ind og ud af psykiatriske afdelinger siden han var 18 år. Fire gange har han fået behandlingsdomme. 35-årige Malik Hjorth har denne gang fået endnu en dom, men denne gang er det en anbringelse på en psykiatrisk afdeling uden mulighed for at blive udskrevet.

Otte nævninge og tre dommere afgjorde mandens skæbne, men det var også med tanker på, at han er for farlig til at begå sig ude i den virkelighed, hvor vi andre færdes.

Gentagne gange har han bevist, at en behandlingsdom ikke kunne holde ham fra personfarlig vold.

- Hans farlighed skal tages i betragtning. Han må anses for at være farlig, og han er dømt flere gange for personfarlig vold. Senest et drabsforsøg, og mere farligt bliver det ikke. Her er ikke tale om et enkeltstående tilfælde, men derimod vold mod flere personer. Han er så farlige, at han bør dømmes til anbringelse. Vi har prøvet behandlingsdomme, og det virkede ikke. Han bør anbringes, også for at undgå fremtidig kriminalitet, sagde anklageren i sin procedure, der gik forud for afgørelsen om anbringelsen.

Anklageren havde desuden Retslægerådets anbefaling om en anbringelse i ryggen.

Malik Hjorts personlige forhold blev lagt frem, og her var der adskillige straffe for vold, heriblandt vold mod en politibetjent. Han er også blevet dømt for at overfalde det personale, der har været på en af de afdelinger, han tidligere har været indlagt på.

Sagen kort
Malik Hjorth er tiltalt for den 12. oktober 2017 at have forsøgt at dræbe en kvinde med knivstik i en lejlighed i Skovgården i Middelfart.

Kvinden ringede i panik til en ven, der ankom til stedet sammen med en bekendt. De to mænd fik afværget drabsforsøget, der fandt sted i lejlighedens køkken.

Kvinden havde udviklet en romantisk relation til Malik Hjorth, men ret hurtigt inde i forholdet begyndte han at blive voldsom mod hende.

Efter en episode, hvor han havde nikket hende en skalle samt sået hende med knytnæver, havde hun bedt ham om at tage væk en nat, så hun kunne være sammen med sine børn. Han vendte tilbage den næste dag. Først med tiggende sms'er og opkald, hvor han fortalte hende, hvor meget han elskede hende. Med ét ændrede tonen sig, og han sendte en sms, hvori han truede med at slagte hende. Derefter fandt drabsforsøget sted.

Siden den 12. oktober har han siddet surrogatfængslet i på psykiatrisk afdeling i Middelfart.

Kvinden forklarede i retten, at hun endnu ikke er raskmeldt efterhændelsen. At hun har fået frataget sine børn, og at hun ikke har et sted at bo.

Mange diagnoser

Lige nu er han surrogatfængslet på psykiatrisk afdeling i Middelfart, og når han får en anbringelse på ubestemt tid, så går denne i stedet for en straf.

Under retssagen har der været en del navneforvirring. Malik Hjorth har også haft navnet Zaza Hoffmann. Vidnerne til drabsforsøget kendte ham dog som Elias.

Den retspsykiatriske erklæring fremlagde, at Malik Hjorth bl.a. lider af tilknytningsforstyrrelse, hørelseshallucinationer, forfølgelsesforestillinger samt paranoid skizofreni. Han har desuden en dyssocial personlighedsstruktur og har trang til selvskade samt at skade andre.

Malik Hjorts forsvarer forsøgte ikke at tale alt dette ned, men erkendte derimod, at når Retslægerådet havde lavet en anbefaling, der lød på, at hans klient skulle anbringes, så var det svært at argumentere med noget andet. Han havde dog ifølge en rapport fra en overlæge på psykiatrisk afdeling i Middelfart en anbefaling, der lød på endnu en behandlingsdom, og at Malik Hjort efter at have modtaget denne, ville kunne begå sig i samfundet igen.

Sådan blev det ikke.

Kun retten kan løslade ham

Under de behandlingsforløb, han tidligere har været idømt, har det været en læge, der har udskrevet ham. Denne gang er det kun retten, der kan sætte ham på fri fod igen.

Malik Hjorth har kun været til stede en halv time af sin egen retssag. På sagens førstedag ankom han til retten iført et bælte, hvortil hans hænder var gjort fast. To betjente gik ved hans side, og disse to måtte kaste sig over ham, da han pludselig besluttede, at han ikke ville være med længere. "Nu slapper du af", skreg den ene betjent, mens han med sit ene ben forsøgte at fravriste Malik Hjorth fodfæstet. Dommere, nævninge, advokater og tilhørere så forbavsede til.

To kvinder, der sad på tilhørerrækkerne, forsøgte at dæmpe den tiltalte ned, og den ene af dem forlod retssalen sammen med ham.

Malik Hjorth ønskede at blive på psykiatrisk afdeling under de resterende dage i retten.

I det hele taget er der blevet ridset et billede op af en utilregnelig mand, og optrinnet i selve retssalen bidrog også til dette.

Dommere og nævninge lagde til grund for afgørelsen, at den 35-årige kvinde, der har været udsat for drabsforsøget, var meget troværdig og detaljeret i sin forklaring. Hun tildeles 17.000 kroer i erstatning.

Malik Hjoths advokat har på sin klients vegne udbedt sig betænkningstid over dommen.

Fyens Stiftstidende bringer den dømtes navn, da der i sagen er modtaget mere end et års ubetinget fængsel. Straffen for et drabsforsøg ligger på seks års fængsel, og havde Malik Hjorth ikke været erklæret psykisk syg, havde han modtaget denne straf. En anbringelse på en psykiatrisk afdeling er ligeledes ubetinget samt på mere end et års varighed.

Fyens Stiftstidende bringer navne på personer, der får ubetingede domme, der er længere end et år. Straffen i denne sag ville have givet minimum seks års fængsel, hvis Malik Hjorth ikke i stedet var blevet dømt til anbringelse. Uanset om en dømt er erklæret psykisk syg eller ej, bringes navnet, når straffen når ud over et års fængsel.

Han er for farlig til virkeligheden: 35-årig skal anbringes på psykiatrisk afdeling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce