Flere penge til bygninger, færre til skoler og ældre

Byrådet i Middelfart Kommune tager hul på det politiske år mandag den 3. september, hvor der er byrådsmøde. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Flere penge til bygninger, færre til skoler og ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forslag om at øge anlægsbudgettet med 10 millioner kroner mødet kritik i en tid, hvor kommunen skal spare 38 millioner kroner.

Middelfart: Hvis Middelfart skal gøre sig håb om at kunne tiltrække tilflyttere, skal der skrues op for anlægsbudgettet. Det har der været bred enighed om i Byrådet, og derfor ligger der i budget 2019 en stigning på 10 millioner kroner på anlægsbudgettet. Men da kommunen skal spare 38 millioner kroner, hvilket får betydning for skole- og ældreområdet, falder den prioritering flere af byens borgere for brystet. Det fremgår af høringssvarene til budget 2019.

Blandt andet Christina Skovgaard, formand for skolebestyrelsen på Ejby Skole, har svært ved at se det fornuftige i, at der skal spares 11 millioner kroner på skoleområdet, mens der skal bygges for 10 millioner ekstra i 2019.

- Kommunen vil gerne tiltrække flere folk, men vi skal passe på, at det ikke, er en tom velfærds-skal de møder, når de kommer hertil. Vi synes, det ville være mere fornuftigt, hvis vi brugte de 10 millioner ekstra anlægskroner på det, som skal være folks hverdag, når de kommer hertil, lyder det fra Christina Skovgaard.

Budget 2019
Færre indtægter i selskabsskat, et politisk ønske om at øge anlægsbudgettet og en tvungen større medfinansiering af hospitalsindlæggelser gør, at Middelfart Kommune skal spare 38 millioner kroner.

Politikerne ønsker at øge anlægsbudgettet med 10 millioner kroner.

Samtidig skal der spares 11 millioner kroner på skoleområdet. Fem millioner kroner i rene besparelse og 6 millioner kroner i en demografiregulering.

Besparelserne indbefatter blandt andet færre penge til specialundervisning og en nedsættelse af ressourcetildelingen per barn.

På ældreområdet vil der blandet andet blive fjernet tre rengøringer, og antallet af nattevagter på plejehjemmene reduceres.

En smukkere by

Middelfart Musikskole skal som følge af en demografiregulering, som også rammer folkeskolerne, spare 175.000 kroner om året. Også i musikskolen har man svært ved at se fornuften i at hæve anlægsbudgettet fra 70 til 80 millioner kroner, når der samtidig skal skæres på andre områder.

- Der er fornuft i at hæve anlægsloftet, men kunne man ikke vente et år med at gøre det. Det var en nem måde at løse nogle af problemerne på, lyder det fra John Rasmussen, formand for musikskolerådet.

Noget af det, som anlægskronerne foreslås brugt til i budget 2019, er, at gågaden fra Gimbels Gyde til Samsøes Gyde renoveres for 4,3 millioner kroner, at parkeringspladsen på Søndergade renoveres for 900.000 kroner, og at der skal skabes mere liv på KulturØ-pladsen for 4 millioner kroner.

Flere anlægskroner er nødvendigt

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) har svært ved at se, at man kan komme udenom at øge anlægsbudgettet.

- Vi kan se, at vi i fremtiden får pres på anlægsdelen. Vi har allerede nu nogle store investeringer på skoleområdet, stier og veje, og så har vi sat gang i nogle nye udviklingsprojekter, blandt andet en midtbyplan for Middelfart By og en proces om bæredygtig byudvikling. Det kommer til at kaste nogle anlægsønsker af sig i fremtiden. Derudover ændrer demografien sig i de kommende år. Vi får flere helt små børn samt ældre, og dem kommer vi til at skulle bygge noget til, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Men pointen med at øge anlægsbudgettet er også at tiltrække flere borgere. Hvad er dit svar til de kritikere, som mener, at det er velfærd og ikke pæne bygninger, der tiltrækker nye borgere?

- Jeg tror ikke, man kan lave det skel. Når vi investerer 35 millioner kroner i renovering af skolen, så er det også velfærd. Det er blandt andet bedre faciliteter og bedre læringsrum. Det ville være en kortsigtet løsning at trække penge ud af anlægsbudgettet, så det hele forfalder.

Mikkel Dragmose-Hansen (SF), ser lidt anderledes på det.

- Alle partierne står jo som sådan bag den samlede økonomiske politik, men lige nu er vi en særlig situation, hvor vi får flere udgifter forbundet med indlæggelser af de mindste børn og ældre borgere på hospitaler, og derfor er SF indstillet på, at anlægsniveauet bliver lidt mindre end 80 millioner kroner. Så må vi nærme os de 80 millioner kroner hen ad årene, lyder det fra Mikkel Dragmose-Hansen.

Flere penge til bygninger, færre til skoler og ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce