Fælles Middelfart-opråb: Send flere penge

Jannis Militineos fra Udsatterådet, borgmester Johannes Lundsfryd (S) og Gitte Nielsen fra Handicaprådet er tre af underskriverne på et opråb til landspolitikerne om at sende flere penge til kommunerne. Foto: Jan Bonde

Fælles Middelfart-opråb: Send flere penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Øgede udgifter til børnepasning og ældrepleje vil allerede til næste år resultere i merudgifter på 15 millioner kroner i det kommunale budget. Borgmester og lokale interessegrupper er gået sammen om et fælles opråb til Christiansborg.

Nordvestfyn: Otte millioner kroner til børnepasning og syv millioner kroner til ældrepleje. Det er de beløb, som politikerne i Middelfart Kommune skal finde ekstra allerede på næste års budget for blot at opretholde samme serviceniveau som nu. Og i de kommende år vil beløbene kun vokse.

Presset på velfærden er stort, og det får nu Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd til at udsende et opråb sammen med flere at de lokale interessegrupper. Et opråb til Christiansborg-politikerne med det klare budskab at sørge for flere penge til de kommunale pengekasser. Og et opråb, der naturligvis er timet til at falde omkring valgkampen til Folketinget.

Således er brevet underskrevet af såvel Handicapråd, Udsatteråd, Ældreråd, Ungdomsråd og Frivilligcentret i Middelfart.

- Når valget er overstået, skal den kommende regering forhandle en ny aftale med Kommunernes Landsforening. Og her er det afgørende, at der kommer flere penge ud til kommunerne, og at pengene ikke bliver tildelt i projektpuljer, som vi i kommunerne bruger meget tid på at søge og efterfølgende afrapportere, siger Johannes Lundsfryd.

Når valget er overstået, skal den kommende regering forhandle en ny aftale med Kommunernes Landsforening. Og her er det afgørende, at der kommer flere penge ud til kommunerne, og at pengene ikke bliver tildelt i projektpuljer, som vi i kommunerne bruger meget tid på at søge og efterfølgende afrapportere.
Johannes Lundfryd (S).

Puljerne stresser

Det er et stigende antal børn og ældre, der presser økonomien de kommende år. Alene på ældreområdet vil der skulle bruges 17 millioner kroner ekstra om tre år for at opretholde det nuværende serviceniveau.

Noget som også vil ramme de handicappede, og derfor ser formanden for Middelfart Handicapråd, Gitte Nielsen, også med stor alvor på situationen.

- Jeg repræsenterer nogle af dem, der kommer til at mærke det her i hverdagen. Og jeg er meget enig i, at de mange puljeprojekter er en dårlig måde at finansiere området på. Man giver nogle penge og sætter et projekt igang. Og så - netop som det fungerer - stopper det igen. Vi vil hellere have en større driftsramme, så det er kommunen, der kan sætte nye ting igang og sørge for, at de fortsætter, siger hun.

Ikke klar til at sænke niveauet

Med så store udgifter i vente, ligner det en kommende serviceforringelse for borgerne i Middelfart Kommune.

Men det er borgmester Johannes Lundsfryd ikke klar til at erkende.

- Lad os nu se, om der ikke kommer nogle flere penge fra Christiansborg. Og så tror jeg fortsat på vores strategi om at tiltrække flere borgere og dermed øge skatteindtægterne. Sidste år var et fantastisk år i forhold til tilflytning, for vi blev 350 borgerer flere i Middelfart Kommune. 1. maj i år rundede vi 266 nye borgere i nettotilflytning allerede. Og der er en overvægt at unge fra 25-35 i den gruppe. Så noget gør vi altså rigtigt. Men selvfølgelig går der noget tid, inden vi kan mærke tilflytningen på vores økonomi, siger Johannes Lundsfryd.

Glade for at være med på råd

Normalt er det interessegruppernes opgave at indgive høringssvar, når borgmesteren og resten af byrådet er på vej med beslutninger, der berører interessegruppernes medlemmer. Og oftest er det høringssvar, der kæmper mod forringelser.

Så hvorfor overhovedet gå med i en fælles udtalelse?

- Vi føler, at kommunen tager os alvorligt. Vi er meget ofte med på råd tidligt i arbejdet, og selv om vi ikke altid kan ændre det store, så er det bedre at være med, inden beslutningerne bliver taget. Så vi er meget glade for at være med. Og at vi sender et brev af sted nu, betyder jo ikke, at der ikke kommer kritiske høringssvar fra os fremover, siger Gitte Nielsen.

Jannis Militineos fra Udsatterådet er enig.

- Det giver os håb, at vi bliver inddraget. Og det er bedre, at vi er med, end at vi bare står på sidelinjen og brokker os, siger han.

Fælles Middelfart-opråb: Send flere penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce