Et stort dyk på ranglisten: Middelfart overrasker på måling over erhvervsvenlighed

Middelfart er hoppet 30 pladser ned på Dansk Byggeris måling over kommunernes erhvervsvenlighed. Arkivfoto: Robert Wengler

Et stort dyk på ranglisten: Middelfart overrasker på måling over erhvervsvenlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sidste år lå Middelfart Kommune i den bedste halvdel på Dansk Byggeris måling over kommunernes erhvervsvenlighed. Noget er der dog sket, for siden har kommunen taget et stort dyk på ranglisten.

Nordvestfyn: 22 og 52. Der er langt mellem de to tal, når det handler om placeringen på en rangliste over landets 98 kommuner. Faldet hører hjemme i Middelfart Kommune, efter Dansk Byggeri netop har offentliggjort sin årlige måling af kommunernes erhvervsvenlighed.

Sammenlignet med 2017 er Middelfart Kommune faldet 30 pladser ned af ranglisten, men det er ikke noget, der bekymrer borgmester Johannes Lundsfryd (S).

- Det er ikke noget, jeg ligger søvnløv over. Med sådan en undersøgelse er det marginalerne, der afgør, hvor man ligger. For eksempel har det åbenbart stor betydning, hvornår man har vedtaget sin udbudspolitik.

- Nogle af tingene er rene teknikaliteter, mens andet er udviklingen. En ting, som vi kigger mere på, er, hvordan vi klarer os på vores erhvervsservice - om der er fleksibel og hurtig sagsbehandling - og der er vi ranket ganske pænt.

Ifølge Dansk Byggeris rapport skyldes faldet blandt andet, at Middelfart Kommune ikke fører planlagte tilsyn og kontrol med, at arbejdsklausulerne overholdes. Arbejdsklausulerne skal sikre, at offentlige institutioner kan stille krav om lige love og overenskomster ved opgaver i udbud, for at sikre mod blandt andet social dumping.

Derudover lægger Dansk Byggeri vægt på at Middelfart Kommune ikke har vedtaget en politik omkring brugen af AB 92, som er byggeriets juridiske aftalegrundlag. Rapporten fokuserer på, at Middelfart Kommune ikke som andre kommuner har lavet en politik for, hvornår disse betingelser skal gælde, men i stedet vurderer det fra sag til sag.

Sådan laves undersøgelsen
Dansk Byggeris måling af kommunernes erhvervsvenlighed måler på 30 forskellige parametre inden for syv forskellige kategorier.

Kategorierne er byggebehandling, skatter og afgifter, udlicitering af driftsopgaver, erhvervsaffald, udbudspolitik, arbejdsmarked og uddannelse samt kommunale kendetegn som for eksempel kommunale investeringer og antallet af byggetilladelser.

Placering ikke et mål

Selvom Johannes Lundsfryd ikke tager afgørelsen så tungt, ser han dog noget, Middelfart Kommune kan få ud af målingen.

- Én pointe, jeg tager med mig, er, at vi ikke scorer særlig godt på at få unge i erhvervsuddannelser. Det, synes jeg, er et vigtigt element at klare sig godt på, for vi har behov for unge, der tager en erhvervsuddannelse.

Johannes Lundfryd fortæller, at han ikke er overrasket over placeringen, fordi det, ifølge ham, er de mange marginaler, der gør det store udfald, og derfor har han ikke planer om de store ændringer for blot at klare sig bedre på listen næste år.

- Det er fint at lave listerne, for de kan skabe opmærksomhed, men for os er det ikke noget selvstændigt mål, hvor vi ligger på listen. For os er det vigtigste, at vi har et attraktivt klima for erhvervslivet, og vi er den fynske kommune med lavest ledighed og højest vækst i antallet af private arbejdspladser, så vi skal bare holde næsen i sporet, siger Johannes Lundsfryd.

Et stort dyk på ranglisten: Middelfart overrasker på måling over erhvervsvenlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce