Er det lassoen, der skal i brug?

Arne Rasmussen er ikke tryg ved at indfange det skotske højlandskvæg på cowboy-manér. Men indfanges skal det - myndighederne kræver, at alt kvæg vaccineres nu.
Foto: Hans Østergaard

Er det lassoen, der skal i brug?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indfangning og vaccination af 10 stykker skotsk højlandskvæg giver Gelsted Borgerforening hovedbrud

GELSTED: Arne Rasmussen har taget lassoen med.

Ikke at han for alvor tør smide løkken omkring halsen på et af de omkring 500 kilo tunge skotske højlandskvæg.

- Så stikker den sgu bare af med mig, siger formanden for borgerforeningen.

Men lassoen - som han og sønnen i fællesskab har lært at svinge - illustrerer meget godt den afmagt, han står med over for de imponerende dyr.

Om kort tid skal de alle fanges for at blive vaccineret mod sygdommen bluetongue - en virus, der de senere år har bredt sig nordover fra Sydeuropa.

Nu skal kampen sættes ind for at gøre Danmark bluetongue-fri fra 2009. Men tidspunktet er alt andet end velvalgt, mener Arne Rasmussen.

Ude året rundt

- Vores dyr går ude året rundt. Hvordan skal vi få fat i dem på en årstid, hvor de har alt det græs, de kan spise. Hvis det var om vinteren eller foråret, kunne vi fodre dem, hvorhen vi ville, siger han.

Hos Dansk Kvæg giver dyrlæge Magnus Højris Arne Rasmussen ret i, at tidspunktet er umanerligt dårligt. Men:

- Vi er nødt til at få dyrene vaccineret inden sensommeren, hvor smittespredningen er set andre steder i Europa de seneste to år, forklarer Magnus Højris, der også indskyder, at vaccinen først er udviklet nu, så det var ikke praktisk muligt at sætte ind før.

Få en fangefold

Arne Rasmussen er langt fra den eneste mand, der har problemer med at fange dyrene.

Konsulent Jørgen Wind fra Jysk Kvæg og Grovfoder er i disse dage på turne over det meste af Region Syddanmark for på stormøder at give gode råd til netop indfangning af dyrene. Og der er kun ét at gøre:

- Få fat i en fangefold. Man kan enten leje en mobil eller investere i en permanent, siger Jørgen Wind, som har flere gode råd:

- Hvis dyrene går ude hele året, handler det om at gøre dem trygge. Giv dem en spand kraftfoder eller nogle rundstykker, så de bliver trygge. Det kan også lokke dem, selv om, de har rigeligt med græs, er min erfaring, siger Jørgen Wind.

Gelsted Borgerforening skal om kort tid beslutte tid og metode for indfangningen af de 10 stykker kvæg, der afgræsser foreningens 11 hektar jord i byen.

Ifølge Jørgen Wind er der ikke noget alternativ til at finde en løsning.

- Bekendtgørelsen er ikke skrevet færdig endnu. Men det ligger fast, at Fødevarestyrelsen vil lukke de besætninger, der ikke vaccineres, siger han.

Er det lassoen, der skal i brug?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce