Energinet om kritik af gasledning: - Du kan ikke undgå at genere nogen

Niels Bjørkbom vurderer, at det vil koste op imod en halv milliard at flytte gasledningen længere sydpå i LIllebælt. Foto: Energinet

Energinet om kritik af gasledning: - Du kan ikke undgå at genere nogen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Niels Bjørkbom fra Energinet har svært ved at se linjeføringen blive flyttet sydpå. - Du ryger ind i et Natura 2000-område, samtidig bliver det for dyrt i forhold til de gevinster, vi vil opnå, lyder hans vurdering.

Nordvestfyn: Niels Bjørklund, der har det overordnede ansvar hos Energinet for miljøvurderingen af den kommende Baltic Pipe, har svært ved at forestille sig, at gasledningen bliver flyttet sydpå, som blandt andre bundgarnsfisker Allan Buch og golfformand Jørgen Jæger ønsker det.

- Vi ser både på økonomien, miljøet og de socioøkonomiske forhold, når vi laver linjeføringen. I første omgang vælger vi den korteste vej, den justerer vi bagefter efter miljøforhold, og hvem vi ellers måtte genere af erhvervsliv og boligområder, forklarer Niels Bjørkbom.

- Som udgangspunkt skal vi bevæge os udenom de såkaldte Natura 2000-områder, og det opnår vi ved at krydse Lillebælt ved Skrillinge Strand. Flytter vi linjeføringen sydpå rammer vi ind i Natura 2000, samtidig med at projektet fordyres betydeligt, fordi ledningen bliver længere, så jeg har svært ved at se, hvordan vi skal argumentere for det, siger Niels Bjørkbom.

Han vurderer, at en sydligere løsning vil være 300-500 millioner dyrere, da der også er væsentligt forøgede driftsudgifter forbundet med den.

- På den baggrund har vi været overbevist om, at det samlet set gav god mening kun at gå videre med den skitserede løsning, siger han.

- Vi gør vores bedste

Bundgarnsfisker Allan Buch fortæller, at han må lade sit fiskeri ligge stille i et halvt år. Også Golfklubben Lillebælt forudser et tab og beder jer rykke sydpå i Lillebælt. Biolog Søren Larsen har desuden i TV2 Fyn fortalt, at havmiljøet vil lide stor skade, også på sigt, når I skal grave ind i de dybe skrænter ved Skrillinge og Fænø. Er det ikke forhold, som kan få jer til at ændre mening?

- Du kan ikke lave så stort et anlægsprojekt, uden at det vil genere nogle. Men vi tror på, at vi med de mest skånsomme, tekniske metoder og økonomisk kompensation til de berørte parter, har fundet den løsning, der generer omgivelserne mindst muligt, siger Niels Bjørkbom og fortsætter.

- Hvis det viser sig, at Allan Buch må lade sit fiskeri ligge stille et halvt år, så kompenserer vi ham selvfølgelig økonomisk. Gravearbejdet på golfklubbens baner vil kunne indsnævres til et bælte på bare 10 meter og være overstået inden for to uger, hvorefter græstæppet lægges på igen, så ingen kan se, vi har været der. Skulle det koste klubben indtægter, får den beløbet dækket, siger Niels Bjørkbom.

Han tror på, at man med såkaldte dybdeboringer under Lillebælt kan minimere både den umiddelbare og langsigtede miljøbelastning af ledningsarbejdet.

- Vi er i en forhøringfase, så intet er afgjort endnu, og kommer der nye oplysninger frem, vil vi tage dem med i vores overvejelser. Og i sidste ende er det jo Miljøstyrelsen, der skal godkende vores vurdering. Men, jeg synes, alt lige nu taler for, at vi har valgt den rigtige linjeføring på Nordvestfyn, når vi ser på alternativerne, siger Niels Bjørkbom.

Energinet om kritik af gasledning: - Du kan ikke undgå at genere nogen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce