Clean, som er beliggende i Middelfart, har netop afsluttet et mindre projekt målrettet landets efterskoler med henblik på at gøre dem klogere på, hvor de kan spare på deres energiforbrug. Og en lokal efterskole fra Nørre Aaby var med hele vejen.

Middelfart/Nørre Aaby: Det seneste års tid har tre efterskoler fra forskellige steder i landet deltaget i et energiprojekt, som var stablet på benene af Clean i Middelfart, som er en del af Danmarks grønne energi- og miljøklynge.

Heriblandt var Eisbjerghus Internationale Efterskole fra Nørre Aaby, og de 27 lokale efterskoleelever formåede mandag, da der var prisoverrækkelse inden for fire forskellige kategorier om energibesparelse, at løbe med halvdelen af hæderen.

Således vandt Eisbjerghus-eleverne både kategorien "Bedste femårsplan", hvor de har skulle beskrive, hvad de vil sætte i gang på skolen de næste fem år for at reducere i dens energiforbrug, og "Bedste elevarrangement", hvor Eisbjerghus havde udmærket sig med at stable en ekstraordinær temadag på benene.

- De udmærkede sig helt utroligt. Hele den dag havde de haft fokus på energi og ressourcer, og det var eleverne selv, der havde planlagt det med slogans, plakater, film og meget mere. Og eleverne havde udtrykt stor begejstring for, at de selv havde stablet den temadag på benene på deres skole - at det ikke var noget, de var blevet pålagt af lærerne, siger projektleder Lotte Lindgaard Andersen fra Clean.

Energitunge efterskoler

Clean havde taget kontakt til 21 forskellige efterskoler, men endte op med at få blot tre til at deltage i hele årsprojektet. Foruden Eisbjerghus omfattede det også Koldingegnes Idrætsefterskole og Brejning Efterskole, der alle tre det seneste års tid har lavet forskellige projekter og udtænkt måder at reducere deres energiforbrug på.

Ifølge Lotte Lindgaard Andersen gik Clean efter efterskolerne, fordi der er tale om institutioner, der har åbent nærmest døgnet rundt og derfor også bruger en del mere vand og varme end normale husstande og andre institutioner.

- Det vi kan bruge (projektet, red.) til, er forhåbentlig at få sat lidt fokus på efterskolernes energiforbrug. Og de resultater, vi har fået ud af det her, bliver fremlagt i en pressemeddelelse, som vi sender til efterskolernes nyhedsblade, så andre efterskoler kan blive inspireret af det, siger hun og påpeger, at Clean fik 447.000 kroner fra Ewii's energipulje til at gennemføre projektet.

 

Implementeret i praksis

Ifølge forstanderen på Eisbjerghus Internationale Efterskole, Mads Poulsen, valgte man at sige ja til at deltage i projektet af meget simple årsager:

- Vi valgte at være med, fordi vi synes, at det er et vigtigt område at få fokus på. Og taget i betragtning at vi meget hurtigt kan blive storforbrugere af vand, varme og el, når vi nu har så mange elever på skolen, synes vi, at det er vigtigt, at vores elever også lærer at tage ansvar for den del, siger han og påpeger, at bestyrelsen vil se på den femårsplan, som skolens elever er blevet belønnet for, når den fremadrettet skal se på investeringsmuligheder.

- Derudover har elevholdet, der har været med i det her projekt, sagt, at de gerne vil komme tilbage til skolen, når de er færdig, og fortælle om deres erfaring til det nye hold elever, de starter, fortæller Mads Poulsen og påpeger, at eleverne hver især også er blevet klogere på, hvad de kan gøre for at hjælpe skolen med at spare - alt lige fra at huske at slukke lyset på værelserne eller i klasselokalerne, når de er den sidste, der forlader det, til at huske at skrue ned for radiatoren, når de åbner vinduet.

Clean vil ikke afvise, at man prøver at stable et lignende projekt på benene igen en anden gang.

  • Hansen_Anne_Vegeberg

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Middelfart, hvor jeg blandt andet dækker det politiske liv og kommunens udvikling - særlig på børn-, unge- og øvrige socialpolitiske områder.