Efter lukning af pesticidramt vandværk: Her er Trefor på jagt efter rent drikkevand

Det oppumpede grundvand ved anden boring i Brenderup er med stor sandsynlighed faldet som nedbør for flere hundrede år siden. Pressefoto.

Efter lukning af pesticidramt vandværk: Her er Trefor på jagt efter rent drikkevand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trefor Vand foretager prøveboringer i Brenderup for at undersøge, om der kan etableres et vandværk, der skal forsyne forbrugerne i Middelfart by.

Middelfart/Brenderup: De flere tusinde forbrugere i Middelfart og omegn kan måske i den nærmeste fremtid få drikkevand i hanen, der kommer fra undergrunden i Brenderup.

Trefor Vand har, siden Staurbyskov Vandværk blev lukket i efteråret 2017 efter et for stort fund af pesticid-rester, været på jagt efter nye jagtmarker, når det kommer til drikkevand.

Siden efteråret 2018 har Trefor Vand foretaget to prøveboringer ved Brenderup.

De første undersøgelser viser gode resultater, oplyser Trefor Vand, der skal i gang med boring nummer tre og en grundvandsmodel, som viser, hvordan en eventuel vandindvinding vil påvirke miljøet i området.

- Den anden prøveboring har indtil videre vist god vandkvalitet og rigeligt vand. I fagsprog er boringen artetisk, og det betyder, at vandstanden i grundvandsmagasinet er højere end terrænet, hvor boringen er placeret. Det resulterede i, at vi fik overløb på boringen, fordi overtrykket presser vandet op. Det indikerer, at det må være noget grundvand, som har en lang transportvej gennem jordlagene og dermed en høj alder. Det vand kan være faldet som nedbør for flere hundrede år siden, siger geolog Niels Emil Søe fra Trefor Vand i en pressemeddelelse.

Jyske boringer forsyner Middelfart

Trefor Vand forventer at have en afklaring til september på, hvor meget vand man forventer at få tilladelse til at indvinde, og om der skal oprettes et vandværk.

Vandforsyningschef Lars Skjerning understreger overfor Fyens Stiftstidende, at der i dag ikke mangler vand i rørene.

- Men udfordringen er, at vi har lukket Staurbyskov, som er et af to vandværker, vi har i Middelfart. Vandforsyningen bliver opretholdt med det eksisterende - altså Svenstrup Vandværk, og så har vi en ledning under Lillebælt, som også forsyner Middelfart-området. Forsyningssikkerheden er i orden, og vi har en tilladelse til at sætte Staurbyskov i drift, hvis det bliver nødvendigt. Men vi er selvfølgelig ude at lede efter nyt vand, understreger Lars Skjerning.

Vandforsyningschefen uddyber, at man i en del år har flyttet vand fra Trefors område i det jyske til det fynske.

Lars Skjerning fortæller, at Trefor Vand leverer omkring en million kubikmeter vand i Middelfart-området om året - primært Middelfart by. Cirka halvdelen bliver sendt over Lillebælt fra boringer i Jylland.

Det er i sidste ende Middelfart Kommune, som skal give Trefor Vand tilladelse til at indvinde vand i Brenderup.

Efter lukning af pesticidramt vandværk: Her er Trefor på jagt efter rent drikkevand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce