Efter endnu en flugt: Direktør for retspsykiatri kan ikke love, det var sidste gang

- Heller ikke med de nye sikkerhedsforanstaltninger vil jeg kunne garantere, at det et slut med rømninger fra Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart. Men jeg har en klar forventning om, at der vil blive færre af dem, siger lægefaglig direktør for retspsykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Efter endnu en flugt: Direktør for retspsykiatri kan ikke love, det var sidste gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Lægefaglig direktør for retspsykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen, kan ikke garantere, at millioninvestering vil bremse flugt fra de retspsykiatriske afdelinger.
  • - Men der skal gerne blive færre, siger han.

Søndagens flugt fra Retspsykitatrisk Afdeling i Middelfart skete kun to uger efter, at politikerne i Region Syddanmark bevilgede 10,4 millioner kroner til en ekstra sikring af stedet. Men pengene er ingen garanti for, at det fremover er slut med at stikke af fra den lukkede afdeling.

- Du vil aldrig kunne lave et sted, som er fuldstændigt sikret mod rømninger. Men jeg har en forventning om, at vi vil se betydelige færre af dem, når arbejdet med at montere nye døre, nye vinduer og nye låse er tilendebragt her i efteråret, siger lægefaglig direktør for retspsykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen.

Han gør opmærksom på, at det ikke er et åbent sted, som nu sikres.

- Afdelingen er i forvejen vældig sikker, så der er nærmest tale om justeringer og finpudsninger, som går i gang, så snart udbudet er overstået, og vi har fundet håndværkerne til at løse opgaven, siger Anders Meinert Pedersen.

- Kan du forstå, når lokalbefolkningen bebrejder dig og den øvrige ledelse for det stigende antal rømninger de sidste par år?

- Ja, og vi har heller ikke selv ment, det var i orden. Det er også grunden til, at vi både har haft Kriminalforsorgen og et eksternt konsulentfirma til at gennemgå sikkerheden med henblik på at nedbringe antallet af rømninger, siger Anders Meinert Pedersen.

Er i gang

Det er på baggrund af forslag i de to rapporter, at politikerne for nylig bevilgede pengene.

- Men allerede i løbet af sommeren har vi indenfor vores nuværende budget og med vores eget servicepersonalet fortaget forskellige optimeringer, blandt andet vendt døre og ændret på forskellige låse, fortæller den lægefaglige direktør.

- Kan du forstå, at lokalbefolkningen er utrygge hver gang en patient flygter, uanset om I siger, personen er farlig eller ej?

- Ja, og ingen skal være i tvivl om, at vi gør alt, hvad vi kan, for at nedbringe antallet af rømninger under hensyntagen til, at der også skal være et godt miljø for de andre patienter. For vi er ikke et fængsel men et behandlingssted, siger Anders Meinert Pedersen.

Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart blev for nylig udvidet med 14 pladser og er nu er oppe på 84. Cirka 64 af dem er anbragt på den lukkede afdeling. Ud af dem har cirka 40 begået svær personfarlig kriminalitet som for eksempel drab.

40 indlagt på lukket afdeling

- Kan du forstå, når folk ryster på hovedet og bliver utrygge ved politiets udmelding om, at vedkommende, der rømmede den lukkede afdeling søndag, kun er farlig, når han ikke tager sin medicin?

- Ja, det kan jeg sådan set godt. Men det er jo sådan, det er. Blandt de cirka 40, der er indlagt på den lukkede afdeling i Middelfart, fordi de har begået alvorlig personligfarlig kriminalitet, betragter vi kun en håndfuld af dem som farlige - nemlig dem, som ikke reagerer på medicin.

- Resten er ganske fredelige, så længe de er under medicinsk behandling, forklarer Anders Meinert Pedersen.

Efter endnu en flugt: Direktør for retspsykiatri kan ikke love, det var sidste gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce