Middelfart: Der er tale om en landsdækkende aktion foranstaltet af netværket Næstehjælperne, hvis omdrejningspunkt er en Facebookgruppe med godt 16.000 medlemmer.

Påsken benyttes til at sætte dukker op et væld af centrale steder rundt i Danmark. Til hver dukke er knyttet en historie, hvilket man har kunnet forvisse sig om i Nørre Aaby og på Middelfart Station.

- Hver dukke er sat op på privat initiativ af en borger, som er ramt af fattigdom på grund af kontanthjælpsreformen og 225-timers reglen, fortæller Linda Villadsen fra Næstehjælperne.

På Middelfart Station var følgende historie knyttet til en dukke:

- Min far er syg og på kontanthjælp: 8093 kroner udbetalt pr. måned. Det kan han ikke forsørge mig for, så jeg er blevet anbragt på et børnehjem. For de 8093 kroner skal far nemlig betale husleje, lys, vand, varme, hygiejne artikler, medicin, mad, transport og mere til. Jeg savner min far! Han elsker og savner mig. Han får ikke mad og medicin hver dag.

Og til en anden dukke, som også har stået på stationen, hørte ordene:

- Jeg hedder Lene og er på integrationsydelse. Vil du lige give to minutter af din tid, så jeg kan dele min historie med dig? Jeg er fra Middelfart. Men var i udlandet og arbejde og blev syg, efter jeg kom hjem. Jeg får 5.387 kroner udbetalt om måneden. Det skal dække husleje, lys, varme, medicin, tøj, hygiejne artikler, mad og mere til. Så det er ikke hver dag, jeg får mad eller min medicin.

Linda Villadsen kan ikke garantere, at alle historier er 100 procent rigtige.

- Der kan være behov for at anonymisere lidt, så folk ikke bliver genkendt, men alle historier afspejler den virkelighed, som reformerne har bragt folk i, siger hun.

Næstehjælpernes ønske med aktionen er at sætte fokus på:

- Hvor galt det står til i det, vi engang kaldte en velfærdsstat. Vi vil gerne minde om, at selv om Jesus kunne lave vand til vin og få lamme til at gå, så er det ikke tilfældet med fattigdomsreformerne. Man bliver ikke rask eller kommer i arbejde af at være fattig, siger Linda Villadsen.

  • Af: