Dispensation fra kommune: Trefor må bruge forurenet vand i nødsituation

Middelfart Kommune har givet tilladelse til, at Staurbyskov Vandværk kan bruge forurenet vand i nødsituationer. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Dispensation fra kommune: Trefor må bruge forurenet vand i nødsituation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trefor Vand har fået tilladelse til at bruge det pesticidforurenede vand fra Staurbyskov Vandværk som nødforsyning, hvis der opstår en situation, hvor de mange forbrugere i Middelfart og omegn ikke længere kan få vand fra Svenstrup Vandværk eller gennem Lillebæltledningen fra Jylland.

Strib: Der er stadig lukket helt af for vandforsyningen fra Staurbyskov Vandværk, efter at Trefor Vand i starten af september fandt for store forekomster af ukrudtsmidlet chloridazon, der i dag er forbudt, men som tidligere blev brugt i forbindelse med dyrkning af roer og løg.

Men hvis der over de kommende tre år opstår en situation, hvor de flere tusinde forbrugere i Middelfart og omegn ikke længere kan få vand fra Svenstrup Vandværk og Lillebæltledningen fra Jylland, har Trefor nu fået tilladelse til at bruge det forurenede vand fra Staurbyskov.

Det blev onsdag eftermiddag besluttet i Miljø- og Energiudvalget, hvor alle undtagen Paw Nielsen (EL) stemte for.

Vandforsyningschef fra Trefor Vand, Lars Skjerning, håber dog ikke, at det bliver nødvendigt at hive tilladelsen frem fra skuffen.

- Hvis vi får et nedbrud eller måske pludselig finder et helt andet pesticid på vores andre vandværker, kan vi komme til at stå i en situation, hvor der enten vil være kunder, der ikke kan få leveret vand, eller hvor vi må levere noget vand, hvor der vil være lidt forurenet. Men jeg håber selvfølgelig ikke, at vi får brug for dispensationen, siger Lars Skjerning, der understreger, at man vil informere forbrugerne, hvis der bliver sendt forurenet vand fra Staurbyskov ud til vandhanerne.

Jagter rent vand

Vandværket har fire boringer, som alle er forurenet med pesticidet. En af boringerne skiller sig negativt ud i forhold til de andre. Her har man lavet fem analyser, der viser en koncentration på mellem 2,0 og 2,7 mikrogram pr. liter i vandet, hvilket er markant over den tilladte grænse på 0,1 mikrogram pr. liter.

Trefor Vand er dog ikke klar til at opgive kampen for at finde rent vand ved Staurbyskov og vil blandt andet forsøge at pumpe det forurenede vand ud i Staurby Mølleå.

- Det er nogle test, der skal foregå over de næste måneder, hvor vi vil fortsætte med at få taget analyser af vandet og se, om vi ikke kan få lidt gang i vandværket igen. Et vandværk har ikke godt af at stå helt stille, siger Lars Skerning.

Dispensation fra kommune: Trefor må bruge forurenet vand i nødsituation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce