Det handler om netværk: På Vejlby Fed mødes persiske tæpper og snobrød

Mohammad Almalatli (tv) og Joakim Holmgaard (th) var begge deltagere i årets naturcamp på Vejlby Fed, der fandt sted fra 10.-14. juli. Foto: Yilmaz Polat

Det handler om netværk: På Vejlby Fed mødes persiske tæpper og snobrød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det med Danmark, den sorte humor og højskoleånden kan være svært at forstå, hvis man kommer fra andre himmelstrøg. Men det har en gruppe flygtninge i fire dage fået indblik i på en såkaldt sommercamp på Vejlby Fed.

Vejlby Fed: - Jeg lærer, hvad danskernes interesser er, og så lærer jeg, hvordan de laver sjovt. Det er nogle gange lidt svært at forstå, for det er anderledes end i Syrien, siger Mohammad Almalatli og griner lidt ved tanken om den danske humor.

Mohammad er en af de 42 unge, der fra den 10.-14. juli har deltaget i Dansk Flygtningehjælps Ungdoms (Dfunk) sommercamp på Vejlby Fed. Side om side med 24-årige Mohammad sidder 21-årige Joakim Holmgaard. Sommercampen er for flygtninge, men den handler om at skabe et netværk mellem flygtninge og etniske danskere, og derfor er en tredjedel af deltagerne pæredanske.

- Efter få dage føles det som om, at man har kendt hinanden i et år, for man ser mange sider af folk, fordi man er sammen hele tiden, siger Joakim Holmgaard.

Selvom de har hver deres baggrund, har de begge meldt sig til sommercampen for at udvide deres netværk og lære af hinanden.

- Jeg har været i Danmark i to og et halvt år. Det er jo ikke lang tid, og jeg kender ikke mange unge danskere. Hvis jeg lærer flere at kende, så vil jeg også komme til at lære mere om kulturen. Og så vil det være rart med et større netværk, for jeg sidder meget alene derhjemme, siger Mohammed Almalatli, der ingen familie har i Danmark.

- Som flygtning er de, man ofte er i kontakt med, nogle, der får penge for at være sammen med en. Sådan er det ikke med de frivillige. De gør det af lyst, og det er vigtigt.
Mohamad Taboosh, deltagende flygtning og hjælper på sommercamp.
Mohamad Taboosh (midt) var frivillig på årets sommercamp. Han håber, at lejren kan få de unge flygtninge til at lære endnu mere om Danmark og dansk kultur og dermed hjælpe dem på vej. Foto: Yilmaz Polat
Mohamad Taboosh (midt) var frivillig på årets sommercamp. Han håber, at lejren kan få de unge flygtninge til at lære endnu mere om Danmark og dansk kultur og dermed hjælpe dem på vej. Foto: Yilmaz Polat

En god hjælp

Bag lejrbygningerne er der grin, larm og musik. På skift kommer mellemøstlige toner og vestlig popmusik ud af højtalerne, imens de unge udfordrer sig selv i klatring og teambuildingøvelser. Sommercampen er en såkaldt naturcamp - alle aktiviteter foregår i eller om naturen - og udover de 44 deltagere er der 12 frivillige ledere. En af dem af Mohamad Taboosh, der har været i Danmark i tre år og fire måneder.

- Som flygtning er de, man ofte er i kontakt med, nogle, der får penge for at være sammen med en. Sådan er det ikke med de frivillige. De gør det af lyst, og det er vigtigt. Sommercampen og Dfunk var en rigtig god hjælp for mig i starten, for man lærer om for eksempel traditioner, og det er meget detaljeret læring om livet i Danmark.

Sommerlejren har i år tre grupper som kaldes 'aktiv', 'opdag' og 'skab'. Mohamad Taboosh er frivillig for gruppen 'opdag', og han er ikke i tvivl om, at sommercampen på Vejlby Fed gør en forskel for de unge mellem 16 og 30 år, som skal til at finde sig til rette i Danmark.

- Det gør, at man kommer i kontakt med nye mennesker. Som frivillig kan jeg være med til at hjælpe nogle, der lige er kommet. Det giver både information og erfaring, og man møder mange søde mennesker, som gerne vil samfundet og som vil bidrage.

- Og så er det altså en sjov måde at bruge sin ferie på. Vi lærer jo at sejle i kajak, klatre og spille volleyball hver aften, siger Mohamad Taboosh, der til daglig bor i Aarhus og læser til energispecialist.

Mohammad Almalatli og Joakim Holmgaard vil gerne bevare kontakten. - Og så ses vi nok også til sommercamp næste år, siger Joakim Holmgaard.Foto: Yilmaz Polat
Mohammad Almalatli og Joakim Holmgaard vil gerne bevare kontakten. - Og så ses vi nok også til sommercamp næste år, siger Joakim Holmgaard.Foto: Yilmaz Polat

Velkommen

På sommercampen på Vejlby Fed mødes dansk og arabisk. Blå og brune øjne. Humor fra nord og syd. Snobrød og persiske tæpper. Sammen prøver deltagerne og de frivillige at forene det og lære af forskellene.

- Vi laver bål. Og så skal vi lave det, der vist kaldes snobrød, siger Mohammad Taboosh, imens nogle af de andre deltagere lægger persiske tæpper omkring de metalstandere, der om lidt skal indeholde bålet, som skal bage det lyse dej.

Ifølge de frivillige er sommercampen en vigtig platform og base for at vise flygtningene, at de er velkomne.

- Derhjemme har jeg ikke så meget at lave, fordi jeg ikke kender så mange, så det er dejligt at komme her og få hjælp og møde unge mennesker, som byder en velkommen og spørger 'hey, vil du ikke lige med over og spille fodbold'. Det betyder meget, siger Mohammad Almalatli og fortæller, at han håber, at han på trods af afstanden mellem Ringe og Aalborg kan holde kontakten med Joakim Holmgaard.

- Og så er det så dejligt at komme ud i naturen. At mærke den kolde luft om morgenen og den varme sol om eftermiddagen. Jeg var spejder i Syrien, så jeg nyder, at vi er i naturen, siger Mohammad. Han sætter sig igen til rette i havestolen, kigger ud over vandet og fortsætter på det maleri af Båring Vig, som han og resten af 'opdag'-gruppen har kastet sig ud i.

Naturcampen 2018 blev holdt på Vejlby Fed. Det er anden gang, det  holdes her. Foto: Yilmaz Polat
Naturcampen 2018 blev holdt på Vejlby Fed. Det er anden gang, det holdes her. Foto: Yilmaz Polat

Det handler om netværk: På Vejlby Fed mødes persiske tæpper og snobrød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce