Jobcentre laver nyt uddannelsesforløb for at skabe ekstra arbejdskraft til travl byggebranche.

Nordvestfyn: Rishøj A/S er ikke det eneste lokale håndværksfirma, som har travlt i øjeblikket. Det fortæller arbejdsløshedsprocenten i Middelfart Kommune indenfor byggefagene alt om. Den er nu under tre procent, og der er for eksempel ingen ledige elektrikere i Middelfart Kommune for tiden, mens kun to murere og en enkelt VVS'er går hjemme.

Det har skabt kamp blandt håndværksmestre om de ledige hænder, selv her i vintermånederne, hvor man normalt ser en del gå hjemme på grund af vejrlige.

- Der er mange renoveringsopgaver i boligforeninger og andre steder, som gør, at de udendørs folk kan flyttes indenfor. Samtidig vælger flere mestre at beholde deres folk og sende dem på kurser. De er bange for at mangle dem, når vejret vender, fortæller faglig sekretær hos 3F Byg Torben Knudsen.

Den gode håndmand

Manglen på arbejdskraft har fået de syv jobcentre i Trekantområdet til at lave et fælles opkvalificeringskursus "Den gode håndmand" i samarbejde med den lokale byggebranche. Kurset strækker sig over seks uger med et to ugers fælles forløb, hvorefter deltagerne specialiserer sig i anlægsopgaver over eller under jorden.

Seks ledige i Middelfart Job og Vækstcenters område er med, når kurset starter midt i marts.

- Du kan selvfølgelig ikke uddanne en håndværker på seks uger. Idéen er at løfte ufaglærte, der kan overtage nogle af håndværkernes opgaver, forklarer Kia McDermott fra Middelfart Job og Vækstcenter.

Hun nævner som et andet eksempel et planlagt kursus, der skal uddanne ledige til kabeltrækkere, som kan afhjælpe manglen på arbejdskraft i elektrikerbranchen.

Det kræver tre forudsætninger for at blive udvalgt til kurset "Den gode håndmand", en god fysisk, lysten til at arbejde udenfor og et kørekort.

- Det har været positivt at opleve, i hvor høj grad virksomhederne selv gerne vil bidrage til uddannelse af kvalificeret arbejdskraft, men det viser jo også, hvor stort behov for ekstra hænder, der er, fortæller Kia McDermott.

  • Gottwald_Søren

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers redaktion i Middelfart, hvor vi laver Middelfart-siderne i Fyens Stiftstidende samt Middelfart-stof til fyens.dk og til mitfyn.dk. Vi laver desuden ugeavisen Melfar Posten, som jeg er tovholder på - det vil sige, at jeg har ansvar for at redigere den sammen med en kollega.

Mere om emnet

Se alle
Højkonjunktur: Murerfirmaet Rishøj ud af 2017 med plus på næsten fire millioner kroner

Højkonjunktur: Murerfirmaet Rishøj ud af 2017 med plus på næsten fire millioner kroner