Familien fra Nørre Aaby, der er draget ud i verden på to hjul, bringer her deres syvende reportage, der handler om, hvordan familiens to børn ser muligheder i hjemmeskoling.

Amsterdam: Vores telthjem er omgivet af tyskere, belgiere, englændere og andre danskere i disse dage. Vi kan mærke, at sommerferiesæsonen er i gang.

I vores omrejsende hjemmeskole holder vi ikke på samme måde ferie. Vi holder lidt mere fri fra lektierne, men vi cykler stadig mellem 120 og 200 kilometer om ugen. Og vi griber stadig mulighederne for at lære noget nyt, når vi kommer til et nyt sted.

Om cykelfamilien

Nørre Aaby-familien, der består af Lene Nielsdatter, 41, Ronald Jørnsøn, 40, Sebastian Ronaldsøn, otte, og Norah Ronalddatter, 10, forlod i marts Birkevej i Nørre Aaby med kurs mod Europa. Der er ikke planlagt nogen ruten, men familien forventer at tilbagelægge gennemsnitligt cirka 50 kilometer hver dag.

Ronald Jørnsøn cykler på en 20 år gammel citybike, mens Lene Nielsdatters cykel har 13 år på bagen. Børnenes cykler er også brugte - erhvervet i Den Blå Avis og siden renoveret.

Oppakningen omfatter over 100 kilo med blandt andet to telte, et trangia kogesæt og et solcelleanlæg placeret ovenpå den ene af de to cykeltrailere.Familien er nået til Holland, og turen går videre ned i Europa langs Atlanterhavet, videre til Marokko og senere mod Tyrkiet og videre mod øst.Drømmen er at nå hele verden rundt, men der er hverken planlagt fast rute eller tidsplan. For som forældrene forklarer: - Vi gør, som vi har lyst til.

En historielektion om slaget om broerne i det østlige Holland under Anden Verdenskrig var på skemaet, da vi for et par uger siden besøgte Arnhem, hvor mange både tyske og britiske soldater samt hollandske civile mistede livet i 1944.

I Amsterdam var det en anden form for historie, der var på skemaet - nemlig kunsthistorie, da vi besøgte både Rijksmuseum og Van Gogh-museet. På andendagen var begejstringen for at studere malerier forsvundet, men for Ronald og jeg er det en vigtig del af det pensum, som, vi mener, er vigtigt for vores børns dannelse. Så de blev hevet med gennem fire etagers ekspressionistiske malerier. Vincent van Goghs dramatiske sygdomshistorie, som endte med, at han skar sit ene øre af og senere skød sig selv i brystet, vakte dog lidt interesse hos de kunsttrætte børn.

Tager selv styringen

Hjemmeskoling på farten er for os alle fire et spændende projekt i vores nye livsstil. Et projekt, vi forsøger at hente inspiration til hos andre, der hjemmeskoler deres børn - enten hjemme eller mens de rejser.

Langt hen ad vejen har de første tre måneder dog handlet om at finde vores egen måde at gribe skoling og læring an på. Hvor børnene de første uger efterspurgte et skoleskema, så har vi alle fire nu lært at leve med den fleksibilitet, der er ved ikke at følge en fastlagt plan.

Når vi nu ikke holder skolefri sommer, så får børnene i højere grad lov til at dyrke deres interesser og til en vis grad selv styre deres læring. Så tager vi fat på dansk, engelsk og matematik i august, når kammeraterne også er tilbage på skolebænken.

 

Jorden rundt

En bekymring har dog været, hvad der sker med børnene, når de bliver hevet ud af deres vante læringsmiljø, og de selv skal være med til at præge deres læring.

Her har de hver især overrasket os positivt. De går til nye steder og oplevelser med en gejst og suger til sig af viden - lige bortset fra når vi er på kunstmuseum.

Og selvom der er fag og opgavetyper, der bestemt ikke huer dem, så har de grebet friheden til selv at præge deres læring.

Sebastian på otte år, der før afgang havde overbevist sig selv om, at han bare ikke var god til dansk, og derfor aldrig læste derhjemme, har på tre måneder læst "Hodja fra Pjort" og "Pippi Langstrømpe". Det har givet han mod på at kaste sig over Jules Vernes klassiker "Jorden rundt i 80 dage", som han læser sammen med Ronald, da den er fyldt med lange, svære ord. Men det slår ikke Sebastian ud.

Inden vi krydsede grænsen til Holland, ytrede han et ønske om at lære lidt hollandsk, så vi har lært os lidt hollandsk via en app på telefonen. Norah derimod havde hverken lyst til at lære tysk eller hollandsk. Hun nærer en stor interesse for japansk, kinesisk og koreansk kultur, så hun er gået i gang med at lære kinesisk og japansk.

 

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Familie på farten: Hverdagen på hjul kan være også være ond

Familie på farten: Hverdagen på hjul kan være også være ond

Familie på farten: Knækket cykelstel satte nomadelivet på pause

Familie på farten: Knækket cykelstel satte nomadelivet på pause

Cyklende familie: Fra blodigt romersk slag til kirkelig fredsaftale

Cyklende familie: Fra blodigt romersk slag til kirkelig fredsaftale