Middelfart: En ekstra dimension er føjet til at besøge Clay, efter at keramikmuseet med midler fra Ny Carlsbergfondet er kommet i besiddelse af et mesterværk af Asger Jorn, verdensberømt dansk avantgarde- og Cobra-kunstner.

Efter i årtier at have ligget på et støvet lager i Italien, er værket nu netop blevet hængt op på Clay. I sig selv ikke nogen nem opgave. Værket vejrer cirka 150 kilo og består af 17 felter, der tilsammen danner et relief på  92 gange 150 centimeter.

Det er blevet monteret i en ramme, der i sig selv vejer cirka 70 kilo. Nøgleord var erfaring, dygtighed og forsigtighed, da værket skulle transporteres og hænges op. Opgaven var lagt i hænderne på Esben Justesen fra Justesen Art Packing Solutions i Odense, der har specialiseret sig i netop flytning af kunstgenstande.

Begejstret direktør

Pia Wirnfeldt, direktør for Clay, er begejstret for, at museet nu huser et af Asger Jorns keramiske mesterværker.

- Jeg har gået rundt med sommerfugle i maven lige siden, det stod klart, at vi havde fået relieffet. Derfor er det en fantastisk følelse at få det op at hænge. Det har fået en fremtrædende placering, så alle vores gæster vil komme til at gå forbi det på vejen ned i udstillingerne. Der er ingen tvivl om, at det er et enestående kunstværk af en af vore allerstørste kunstnere, siger hun.

Værket har ikke tidligere været udstillet eller handlet. Det er uden titel og udgør med sine keramiske felter i brændt stentøj et sammenhængende motiv, hvor man genkender Jorns karakteristiske fabeldyr og ekspressive formsprog.

  • Af: