Byggedrømme til millioner: Royal Copenhagen-samling har vokset sig så stor, at udvidelse ikke kan vente

Hun er vokset op på en gård, elsker dyr og drømte allermest om at blive dyrlæge. Pia Wirnfeldt blev i stedet grebet af kunsthistorie og er i dag direktør på Clay Keramikmuseum Danmark. Hjemme har hun dog en kat. Foto: Peter Leth-Larsen

Byggedrømme til millioner: Royal Copenhagen-samling har vokset sig så stor, at udvidelse ikke kan vente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opbevaringen af den store Royal Copenhagen-samling udfordrer keramikmuseet Clay dagligt. Nu drømmer museets ledelse om et nyt magasin, hvor hele samlingen kan opbevares, og hvor publikum i begrænset omfang vil kunne følge med i arbejdet med at registrere og varetage den historiske samling.

Middelfart: Et magasin, der kan rumme den enorme Royal Copenhagen-samling på 55.000 værker samt resten af keramikmuseet Clays værker. Det er den kontante drøm for museets ledelse, der i øjeblikket arbejder på konkrete tegninger og på fondsansøgninger, der kan finansiere udgiften på 18,5 millioner kroner til byggeriet af et sådant magasin.

- Vi er ved at sprænge rammerne på Clay. Vi har vækstet så meget de senere år, at vi ikke længere kan vente med den her udvidelse, for vi har brug for at kunne tilgå værkerne på én, samlet adresse, siger Pia Wirnfeldt.

Hun er direktør på Clay og vurderer, at et samlet magasin vil nedbringe udgifterne til den daglige drift med i omegnen af 200.000 kroner om året. I øjeblikket betaler Clay husleje på fire forskellige steder, ligesom der bruges meget tid på at køre værker frem og tilbage fra depoterne og til selve museet.

- Vi har en stor og fantastisk samling, og vi låner ud af den ganske ofte. Derfor skal vi kunne tilgå værkerne på en praktisk og fornuftig måde. Samtidig har vi brug for et sted, som vi kan klimastyre af hensyn til de mange originaltegninger fra Royal Copenhagen-samlingen, fortæller Pia Wirnfeldt.

Clays magasindrømme
Udvidelsen af Clay stod færdig i 2015.Siden er museets besøgstal vokset støt.

Clay har ansvaret for Royal Copenhagen-samlingen, der blev skænket som gave til museet i 2010.

Samlingen er på 55.000 keramiske værker foruden en stor samling af originaltegninger, bøger, arkivalier mv.

Derudover har Clay i forvejen godt 3000 værker af nyere fortrinsvis dansk keramik.

Det er kun en brøkdel af værkerne, der er plads til at udstille ad gangen.

Resten opbevares i øjeblikket på fire forskellige adresser.

Planen er at samle alt på ét sted - i et såkaldt magasin på 750 kvadratmeter.

Det ønskede magasinmodul er allerede udviklet i et samarbejde mellem Tegnestuen Mejeriet i Kolding og lederen af Center for Kulturarv i Vejle, Lise Ræder Knudsen.

Prisen for det nye magasin er cirka 18,5 millioner kroner.

Clay håber at finansiere magasinet med støtte fra private fonde og at have magasinet klar i løbet af to år.

Beliggenheden er endnu uvis. Men det bliver ikke på Kongebrovej, hvor der ikke kan bygges mere til.
Modulbyggeriet, som det kan se ud, set udefra. Foto: PR
Modulbyggeriet, som det kan se ud, set udefra. Foto: PR

Publikum tænkes med

Da Clays delvist underjordiske tilbygning blev indviet i 2015, var det et projekt, der først og fremmest havde publikum for øje. Der blev skabt et museum, som giver de udstillede værker og deres publikum den bedst mulige oplevelse. Til gengæld blev der ikke ved den lejlighed plads til at tænke i alt det, der foregår bag kulisserne.

Det skal det nye magasin råde bod på. Men Pia Wirnfeldt har også her publikum med i tankerne.

- Magasinet kommer ikke til at ligge her på matriklen, for den er fuldt bebygget i forhold til, hvad der er muligt. Men vi leder selvfølgelig efter en byggemodnet grund så tæt på, som vi kan. Og vi vil gerne lave noget, hvor publikum i begrænset omfang kan komme ind og se det arbejde, der laves bag kulisserne i sådan et magasin, siger Pia Wirnfeldt.

Hun fortæller, at selv om samtlige 55.000 værker fra Royal Copenhagen-samlingen nu er registreret, så er der stadig registreringsarbejde til de næste tre år. Nu gælder det nemlig de originale tegninger af værkerne.

Med opstillinger som på billedet er det hele tiden muligt let at tilgå de mange værker. Foto: PR
Med opstillinger som på billedet er det hele tiden muligt let at tilgå de mange værker. Foto: PR

Håber på to år

Clay finansieres i dag dels af Middelfart Kommune, dels af fonde, dels af indtægterne fra den daglige drift.

Og der er ikke en dyb pengekasse at dykke ned i, når 18,5 millioner kroner skal findes. Derfor arbejder museumsledelsen på nye fondsansøgninger.

- Det er sådan, vi håber at finansiere magasinet, og heldigvis findes der fonde, der også har forståelse for det arbejde, der ligger bag kulisserne på et museum som vores, siger Pia Wirnfeldt.

Hun har et lønligt håb om, at et nyt magasin kan stå indflytningsklart i løbet af to år.

- Vi går efter en type modulbyggeri, som allerede findes flere steder i forvejen. Derfor vil selve byggeprocessen ikke blive svær, når først finansieringen og en grund er på plads, siger Pia Wirnfeldt.

Magasinet er tænkt som et 750 kvadratmeter stort rum. Det vil nemlig samtidig fremtidssikre Clay, så der også fremover kan modtages keramiske værker.

- Og det er vi nødt til at tænke ind, for vi modtager løbende nye værker. I år har vi fået en stor gave på 84 skønne værker fra Roskilde Museum, der nedlægger deres samling af nyere keramisk kunst, siger Pia Wirnfeldt.

Samarbejde med erhvervslivet

Clay har haft travlt siden navneskiftet og indvielsen af udvidelsen i 2015. Besøgstallet har taget himmelfart, og markedsføringen har gjort stedet kendt langt ud over Danmarks grænser. Nu er Clay klar til igen at se sig om efter flere lokale samarbejdspartnere. Ikke mindst i erhvervslivet.

- Jeg vil meget gerne i kontakt med vores lokale virksomheder. Det er vigtigt med nogle fyrtårne, der kan sælge Middelfart Kommune i forhold til bosætning og rekruttering af ny arbejdskraft, og her spiller Clay en rolle. Vi kunne godt se museet som en samarbejdspartner med virksomhederne i forhold til at levere nogle helt særlige oplevelser både for virksomhedernes egne ansatte, men måske også for deres forretningspartnere, siger Pia Wirnfeldt.

Forskning på Clay

Mens de mange nye planer skal modnes og siden forhåbentligvis realiseres fortsætter Clay sit arbejde med et udbrede keramikhistorien til sit publikum. Og inden længe bliver museet på Kongebrovej også forskningsinstitution. I kraft af en vigtig bevilling fra Ny Carlsbergfondet kan Clay nu i samarbejde med SDU i Kolding udbyde et ph.d-studie i Royal Copenhagen-samlingen.

- Der er lavet masser af undersøgelser af keramikkens udtryk og betydning, hvorimod en decideret forskning på området er begrænset. Det kommer der nu, og det er vi meget stolte af, siger Pia Wirnfeldt.

Ph.d-stipendiatet er endnu ikke slået op, men det vil ske i nærmeste fremtid.

Byggedrømme til millioner: Royal Copenhagen-samling har vokset sig så stor, at udvidelse ikke kan vente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce