Brandmænd savner kolleger

Flemming Worsøe er blandt brandvæsenets veteraner. I 30 år er han på cykel rykket ud fra arbejdspladsen NKT, når radioen har kaldt ham. Her er han i Fredericia, hvor Middelfart Brandvæsen assisterede kollegerne ved en storbrand i et butikstorv.
Foto: Hans Østergaard

Brandmænd savner kolleger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen må smøge ærmerne op og hjælpe - ellers kan det kommer til at koste skatteborgerne dyrt

MIDDELFART: Forestil dig et voldsomt harmonikasammenstød med flere fastklemte personer. Brandmændene er de første på stedet, men de er for få, og mange af dem mangler den nødvendige rutine i at tackle den vanskelige situationen. Det scenarium er heldigvis ikke virkelighed i Middelfart Kommune - endnu. Men det kan det blive, hvis ikke politikerne hjælper med til at gøre det lettere at rekruttere brandmænd.

Nyt syn på brandmænd

Sådan lyder den sørgelige konklusion fra brandmændene selv, der de sidste mange år har haft problemer med at rekruttere og fastholde deltidsbrandmændene, som udgør størstedelen af styrken.

- Siden 2001 har vi haft 21 brandmænd inde og ude af brandvæsnet i Middelfart, og resultatet af den hyppige udskiftning er i sidste ende, at brandmændene ikke opnår den fornødne rutine, advarer Poul Bertel Jensen, beredskabsinspektør ved brandstationen i Middelfart.

Forklaringen på, at deltidsbrandmændene er en mangelvare, er ifølge beredskabsinspektøren mangesidig.

- I dag er eksempelvis produktionsgangen på fabrikkerne indrettet sådan, at hele produktionen går i stå, hvis én mand pludselig skal ud og slukke brand i dagtimerne. Derfor er virksomhederne ikke meget for at lade ansatte blive deltidsbrandmænd, siger han.

Og hvad angår håndværkerne, så kører de i dag i så stort et område, at der aldrig er garanti for, at de er i nærheden, når alarmen lyder.

Job med to funktioner

Derfor mener Poul Bertel Jensen, at kommunen må tage sin del af ansvaret og være et lysende eksempel.

- Kommunen kan - som den største arbejdgiver i kommunen - tilbyde stillinger, som indeholder to jobfunktioner. Når de ansætter ny pedel på en skole, kan de tilbyde ham deltidstilling som brandmand, siger Poul Bertel Jensen, som pointerer, at uddannelsen vil være en gevinst for alle parter.

- Skolen vil blandt meget andet kunne drage nytte af hans viden om brandsikring, siger Poul Bertel Jensen.

Og det skorter ikke på løsningsforslag fra brandmændene. Forslag, som de har delagtiggjort kommunens politikere i, og som de håber, politikerne nu også vil gøre noget ved.

- Der er utallige muligheder nu, hvor vi får en ny brandstation. Læg dog vaskeri, hjælpemiddeldepot, bilvask og postomdeling på grunden ved Fynsvej og tilbyd de ansatte deltidsstillingerne. På den måde er de tæt på stationen og klar til at rykke ud, siger Poul Bertel Jensen.

Han bakkes op af brandmændenes tillidsmand, Steen Richard Hansen.

- Jo før vi får trukket stillinger ind jo bedre. For vi kan se på landsplan, at det er et problem at få brandfolk. Så det er med at komme i gang, siger Steen Richard Hansen.

- I yderste konsekvens er alternativet, at brandmændene skal fastansættes. Det vil også være fint, men meget dyrere, argumenterer tillidsmanden.

Brandmænd savner kolleger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce