Ambulancelæge stopper

Mogens Zarling rundede 68 år i efteråret, og 31. maj er det slut. Han lægger udrykningsvesten og slukker de blå blink på Skodaen.
Foto: Mette Mørk

Ambulancelæge stopper

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uvist, hvad der sker med ambulancelægen på Vestfyn og i Frederica. Regionen foreslår at spare den bort

Fredericia: 31. maj sætter ambulancelæge Mogens Zarling for sidste gang udrykningsblinket i gang på sin Skoda Octavia. Han har meddelt Region Syddanmark, at han fra 1. juni ikke længere står til rådighed døgnet rundt.

Beslutningen kommer i kølvandet på det spareforslag, Region Syddanmark har i høring. Her foreslår regionen, at ambulancelægen spares væk i Fredericia og på Vestfyn.

- Jeg har undersøgt, om der var nogle af mine kolleger, som var interesseret i at gå ind i et samarbejde om at fortsætte ordningen, men der er ingen, der har reageret, siger Mogens Zarling.

Han blev 68 år i november, og til sommer vil der være halvandet år, til han bliver 70.

- Det er jeg nødt til at tage hensyn til. Jeg har planer om at fortsætte som praktiserende læge, til jeg runder 70, men jeg må indse, at det udfordrer min fysik, hvis jeg også skal være til rådighed fra kl. 5 til kl. 23 hver dag, siger han.

Både regionen og Fredericia Kommune er blevet orienteret om, at han stopper.

- Jeg har drøftet situationen med bl.a. Peder Hvejsel (regionsmedlem for Venstre, red.), og han ville godt kæmpe for, at jeg kunne fortsætte yderligere to år. Men når der ikke er andre, der er klar til at tage over, så synes jeg ikke, at det giver mening, siger Mogens Zarling.

Billigste løsning

2000 kroner lyder regningen på, hver gang Mogens Zarling eller hans kollega på Vestfyn rykker ud. Det er langt den billigste løsning i hele Region Syddanmark. Til sammenligning koster en indsats i Sønderborg 6300 kroner og i Kolding 3200 kroner.

- Vores set-up er et helt andet end akutlægerne, og det gør, at vi har en lav udrykningspris, siger Mogens Zarling, som passer sin praksis sideløbende med, at han rykker ud akut.

Det gør han omkring 1000 gange om året. Sammen med kollegaen på Vestfyn bliver det omkring 1500 gange årligt. Besparelsen ved at nedlægge ordningen er 3,4 mio. kroner årligt.

Særligt engagement

Ordningen har i høj grad baseret sig på, at Mogens Zarling har været villig til at springe ud i lægebilen på alle tider af døgnet.

- Han har udvist et enestående engagement og brændt for den opgave. Men det er nok tvivlsomt, at vi kan finde nogen til at tage over på samme præmisser, erkender Peder Hvejsel, medlem af regionsrådet for Venstre, som omvendt gerne ville tage en kamp for lægebilen, hvis Mogens Zarling ville tage en tørn mere.

Mogens Zarling har de seneste dage haft travlt med at køre til hjertestop i det geografisk store område.

- Jeg kører ofte helt til Ejby og Nørre Åby og dækker hele Fredericia Kommune. Og jeg kan ikke være to steder på en gang, siger Mogens Zarling.

Det kunne være en god løsning, hvis man kunne lave en dækning, hvor en læge fra Vejle eller Kolding sygehuse var koblet på ambulancerne fra Responce, mener Mogens Zarling.

Specielt i lyset af, at der også er lagt op til, at både Fredericia og Middelfart mister skadeklinikker og sygehuse, mener Mogens Zarling, at borgerne bør have krav på, at der kan rykke en læge hurtigt ud til assistance lokalt.

- Der er sket meget, siden jeg gik ind i ordningen i '97. Der er akutbilerne fra Kolding Sygehus, som rykker ud, og der er blevet etableret lægehelikoptere.

Redderne har fået langt større kompetencer, men det ændrer efter min mening ikke ved, at man bør have et nært tilbud med lægeudrykning til borgerne, siger Mogens Zarling.

Ambulancelæge stopper

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce