Ingen skal dø alene, mener Ældre Sagen i Middelfart

Nordvestfyn: Hvert år dør tusindvis af mennesker uden at have nogen ved deres side, og det er ikke i orden, mener man i Ældre Sagen i Middelfart. For ingen skal dø alene.

Nu vil Ældre Sagen i Middelfart oprette en frivillig vågetjeneste, og derfor inviterer man til et informationsmøde i Østergade Forsamlingshus onsdag den 16. marts kl. 16.30. For man har brug for frivillige mænd og kvinder, som vil være med til at våge over døende i deres sidste tid eller har lyst til at hjælpe med at koordinere tjenesten.

- Som frivillig i vågetjenesten holder man "vagt" ved en døende. Det, at der er nogen hos dig, kan gøre en stor forskel for et menneske, der ellers ville ligge og dø alene. Den frivilliges opgave er udelukkende at være til stede og give ro. Det kan være ved at holde i hånd, lytte til den døende, eller blot være i rummet. Det afhænger af, hvad den døende har behov for, forklarer Camilla Stubbe Teglbjærg fra Ældre Sagen.

Vågetjenestens formål er at give ro, nærvær og tryghed til døende og deres pårørende i den allersidste tid. Vågetjenesten vil komme hos mennesker, der ikke har pårørende tæt ved sig, eller som aflastning for pårørende, der har brug for et hvil.

Tæt samarbejde

Camilla Stubbe Teglbjærg understreger, at vågetjenesten ikke skal være en erstatning for den pleje og omsorg, som professionelle eller pårørende yder. Vågetjenesten vil have et tæt samarbejde med de pårørende, hjemmeplejen og personalet på det plejecenter, hvor den døende er. De frivillige i vågetjenesten vil altid have mulighed for at tilkalde hjælp.

Alle i vågetjenesten bliver uddannet, og det er ikke nogen betingelse at være medlem af Ældre Sagen for at benytte den eller være frivillig. Alle i vågetjenesten har tavshedspligt. De vil oftest blive tilkaldt til at våge om aftenen eller om natten. Man kan som frivillig i vågetjenesten altid sige nej til en vagt. En typisk vagt er af tre timers varighed.

Har man lyst til at deltage i informationsmødet, skal man tilmelde sig til Hanne Lauritsen på tlf. 21 64 18 41 senest mandag den 14. marts.

  • Gimpel_Jesper

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers redaktion i Middelfart, hvor vi laver Middelfart-siderne i Fyens Stiftstidende samt Middelfart-stof til fyens.dk og til mitfyn.dk. Vi laver desuden ugeavisen Melfar Posten, som jeg er tovholder på - det vil sige, at jeg har ansvar for at redigere den sammen med en kollega.