41 millioner kommunale overskudskroner fordelt: Blandt andet til flere vuggestuepladser og flere lejeboliger

Der var store armbevægelser hos borgmester Johannes Lundsfryd (S) til Demokratiets Dag i Middelfart Kommune for en uge siden. Denne gang gælder de store armbevægelser uddelingen af 41 millioner overskudskroner. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

41 millioner kommunale overskudskroner fordelt: Blandt andet til flere vuggestuepladser og flere lejeboliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sidste år fik Middelfart Kommune over 40 millioner kroner i overskud. De penge skal nu blandt andet bruges til at imødekomme efterspørgslen efter flere vuggestuepladser og flere lejeboliger.

Nordvestfyn: Der bliver sat yderligere skub i bygningen af lejeboliger henvendt til familier, og der kommer flere vuggestuepladser.

Det er de to mest markante aftryk efter, at Økonomiudvalget tirsdag besluttede, hvordan de over 41 millioner kroner, som Middelfart Kommune havde i overskud sidste år, skal fordeles. Strategien er at bruge pengene på tiltag, der kan udføres i år, og som ikke giver varige udgifter.

Johannes Lundsfryd betoner, at satsningen på de almene lejeboliger skal ses som en afspejling af byrådets ambition om at vokse med hensyn til bosætning. I forvejen er det planlagt at opføre over 500 lejeboliger de kommende år, men det mætter tilsyneladende ikke markedet.

- Vi kan for eksempel se på taxagrunden i Middelfart, at der er over 140 på venteliste til de 19 boliger der, selv om man ikke engang er kommet over kælderniveau med at bygge endnu. For et par år siden var det vanskeligt at leje boliger ud i Gelsted, mens der nu er kommet en anden optimisme i byen. Jeg ved ikke, om det skyldes Carl Hansen & Søn. Det er bare to af mange tegn på, at det er attraktivt at bosætte sig i kommunen, og det ønske vil vi gerne imødekomme.

- Det er mennesker, som hele vejen rundt skaber grobunden for vores samfund. Når folk bosætter sig, kommer der børn i børnehaverne og i skolerne, der kommer mere aktivitet i foreningerne. Derfor er der også en god rød tråd i, at vi går efter flere boliger til børnefamilier, og samtidig imødekommer vi behovet efter flere vuggestuepladser, siger borgmesteren og tilføjer, at flere nye borgere naturligvis også giver flere skatteindtægter.

De får penge
Et overskud på over 41 millioner kroner bag det kommunale budget for 2017 skal anvendes til ekstra tiltag.Blandt de mest markante tiltag er:

Økonomisk medvirken til yderligere opførsel af i alt 60 almene familieboliger i henholdsvis Gelsted, Falstersvej/Jyllandsvej i Middelfart og Bjerggaarden, Stationsvej i Middelfart. Fordelt med 20 boliger hvert sted. Samlet 12 millioner kroner.

Forsøg med billigboliger, eventuelt i form af containerboliger, placeret et bynært sted. To millioner kroner.

Etablering af vuggestuepladser, i alt 4,3 millioner kroner:

I tidligere SFO i Strib.

I pavillion ved Lillebæltsskolen i Middelfart.

I Børnehusene Chilli og Kompasset i Middelfart.

Etablering af køkkener på Egebo og Gelsted Plejecenter. 1,1 million kroner.

Fremrykning af astfaltarbejder. 6,5 millioner kroner.

Bygningsvedligehold af kommunens bygninger. 4,5 millioner kroner.

Yderligere indsats i forhold til forskønnelse af landsbymiljøer.

Container-boliger

Som et eksperiment ønsker politikerne også med en donation på to millioner kroner at undersøtte såkaldte billigboliger til unge. Et ønske, som Middelfart Ungdomsråd har fremsat. Konkret kan der blive tale om at placere containerboliger et bynært sted.

I løbet af i år vil antallet af de kommunale vuggestuepladser bliver hævet med 18 procent.

- Vi er i den lykkelige situation, at børnetallet er eksploderet. Vi er i hvert fald meget presset på dagplejen og i særlig grad på vuggestuepladser. Der er enorm efterspørgsel, og det er dejligt, at det nu efter en lang periode, hvor det er gået ned ad bakke, går op ad bakke, siger Johannes Lundsfryd.

Selv om der sidste år blev tilført ekstra penge til at forbedre kommunens vejnet, afsættes der nu yderligere 6,5 millioner kroner til området.

- Asfalt er billig for tiden, og derfor kan vi simpelthen få asfalteret flere kilometer ved at gøre det nu. Det handler om økonomisk snusfornuft.

Grunden til overskud

En del af de tiltag, man også har givet penge til, handler overordnet set også om at gøre Middelfart Kommune til et smukkere sted at bo, altså hæve kvaliteten af det fysiske miljø. Det kommer man blandt andet til at mærke i Ejby, hvor der er afsat over en halv million kroner til et klatrenet i forbindelse med projektet for Ejby Bymidte.

- Jeg tror, at vi rammer tættere på nul i år, siger Johannes Lundsfryd med henvisning til, hvordan overskuddet i store træk blev skabt.

Dels fik man lov at beholde et beskæftigelsestilskud fra staten på 33 millioner kroner i stedet for at få det reguleret. Dels fik man via selskabsskatten en ekstraordinær indtægt på 15 millioner kroner.

41 millioner kommunale overskudskroner fordelt: Blandt andet til flere vuggestuepladser og flere lejeboliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce