Underskriftsindsamling og indsigelser er på vej mod planerne om en udvidelse af Lip Bygningsartiklers produktionsfaciliteter i Nørre Aaby, hvor ønsket er et tårn i 40 meters højde.

Nørre Aaby: Planerne har været længe undervejs, men i sidste øjeblik er der rejst kritik mod virksomheden Lip Bygningsartiklers ønske om at udvide med en produktionshal på 1000 kvadratmeter i 40 meters højde.

I forvejen rager et tårn op i 28 meters højde, men for at optimere produktionen vil Lip gerne længere oppe i højden.

I december 2015 skrev avisen første gang om baggrunden for ønsket om en udvidelse, og i april i år sendte Middelfart Byråd lokalplanforslaget i høring. Fristen for at give høringssvar udløber onsdag 14. juni, og meget tyder på, at der er lokal modstand mod projektet.

Det vil Lip

Lip Bygningsartikler i Nørre Aaby producerer blandt andet fliseklæb, fugemasse og betonmix.Virksomheden blev etableret i 1967.

Lokalplanforslaget giver mulighed for, at Lip på Industrivej 9 i Nørre Aaby kan opføre en produktionshal på cirka 1000 kvadratmeter i 40 meters højde.

Der er også mulighed for tilkøb af et areal nord for Industrivej 9, så der kan komme vejadgang nordpå til Søndergaardsvej.

A/S Lip Bygningsartikler havde et overskud på næsten 30 millioner kroner i regnskabsåret 2015/2016.

Ifølge regnskabet er der 27 medarbejdere.

En af dem, der er gået ind i kampen for at få stoppet udvidelsen, er erhvervsmanden Niels Thagaard.

- Ønsket fra Lip er ikke begrundet med andet, end at det ville være rart at have. En høj bygning giver mulighed for at lave nogle processer, som måske er billigere investeringsmæssigt og billigere i drift, men mit synspunkt er, at det skal omgivelserne ikke betale for, siger Niels Thagaard, der henviser til skyggepåvirkninger fra det høje tårn.

Bygge i jorden i stedet

Lip ligger i udkanten af Nørre Aaby, men tæt på beboelse.

- Den negative effekt, som sådan en stor bygning har, vil stensikkert koste egenkapital for en masse beboere i området, siger Niels Thagaard, der har et bud på, hvad Lip burde gøre i stedet.

- En ting er, at man ønsker at bygge højt, men man kan jo også bygge ned i jorden, hvis det endelig var det. Det har man gjort i industrikvarteret i Middelfart, hvor man ikke har kunnet bygge højt, men så ned i jorden. Det kan man også gør her, siger Niels Thagaard.

- Er du sikker på, at Lip også kan gøre det?

- Ja, det er billigere at lade tyngdekraften arbejde i stedet for at gøre det horisontalt. Og der er ikke fremkommet noget ønske, som er bundet i økonomiske betragtninger overhovedet, siger Niels Thagaard.

Selvom planernen har været kendte længe, mener Niels Thagaard ikke, at lokalbefolkningen er klar over, hvad de indebærer.

- Jeg har været rundt og snakke med en masse mennesker, der er dybt forbavsede over den konsekvens, projektet kan få for dem, siger han.

Inden lokalforslaget blev lavet, var projektet i en forhøring, hvor man havde mulighed for at komme med bemærkninger til det, og i den forbindelse kom der kritiske røster fra blot to af beboerne i lokalområdet.

- Viser det ikke, at der ikke er den store modstand mod projektet?

- Det viser sig så, at det er der nu. Hvordan vil du have, at nogen overhovedet skal opfatte den negative konsekvens af det her med det materiale, der ligger til grund? Det kan slet ikke lade sig gøre, siger Niels Thagaard, som har sendt sagen til et advokatfirma.

Vil bygge huse i nærheden

Han har selv planer om at bygge 18 rækkehuse på Margaardvej, som ligger tæt på Lip, men skyggegenerne fra det 40 meter høje tårn er ikke årsagen til hans modstand, understreger han.

- Der er nogle, der får langt større problemer, end jeg gør, siger Niels Thaagaard.

Ifølge ham er der flere, der har samlet underskrifter ind mod projektet, og de vil blive afleveret i forbindelse med høringssvarene.

- Der er ikke nogen, der ikke har skrevet under, siger han.

 

  • Skovrider_Henrik_(2015)_016

    Af:

    Jeg er journalist og jourhavende på Fyens.dk.

Mere om emnet

Se alle
Direktør: Udvidelse er nødvendig

Direktør: Udvidelse er nødvendig

Lokaludvalg: Balance mellem borgere og erhverv

Lokaludvalg: Balance mellem borgere og erhverv

Debatindlæg: Grænser for lokalplaners ændringer i Nørre Aaby

Debatindlæg: Grænser for lokalplaners ændringer i Nørre Aaby