37-årig overfaldt bekendt i gågaden med hammer: Nu er han dømt for drabsforsøg

Den 28. juni overfaldt en dengang 36-årig mand en bekendt med en hammer på Algade i Middelfart. Torsdag den 13. december blev han idømt tre års fængsel for forsøg på manddrab ved Retten i Odense. Foto: Maria Frellesen

37-årig overfaldt bekendt i gågaden med hammer: Nu er han dømt for drabsforsøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 37-årig mand blev torsdag idømt tre års fængsel for drabsforsøg for at overfalde en bekendt med en hammer på gågaden i Middelfart i slutningen af juni i år.

Middelfart: Det var flere måneders chikane, forfølgelse og ydmygelser, der torsdag den 28. juni fik den dengang 36-årige Janus Henrik Madsen til at overfalde en bekendt med en hammer på Algade i Middelfart. Det forklarede den nu 37-årige mand ved Retten i Odense torsdag, hvor han blev idømt tre års fængsel for forsøg på manddrab.

Janus Henrik Madsen var tiltalt for forsøg på manddrab, fordi han ifølge anklager Rasmus Hansen ikke bare havde til hensigt at gøre skade, da slog med hammeren, men at dræbe. Hans forsvarer mente derimod, at en dom for vold for særlig grov vold var nok.

Episoden, der fandt sted midt på eftermiddagen, efterlod ofret med en flænge ved kæben, en flænge i baghovedet og med mindre knubs og blå mærker, men ikke livsfarlige kvæstelser.

Janus Henrik Madsen nægtede i retten at have haft til hensigt at dræbe og forklarede, at han overfaldt kammeraten med hammeren, fordi han ville væk.

- Hvis jeg sad i fængsel, så kunne han ikke røre mig, forklarede han og fortalte, hvordan kammeraten i flere måneder havde truet ham og gentagne gange havde presset ham til at betale penge og aflevere halvdelen af sin ADHD-medicin.

Den forurettede selv mødte aldrig op til retsmødet.

Tog stoffer sammen

Den tiltalte forklarede i retten, at han og ofret havde kendt i hinanden i to-tre år, og at deres relation især handlede om, at de tog stoffer sammen. Ofte var det kammeraten, der bestilte stofferne, og Janus Henrik Madsen, der hentede dem.

Ifølge Janus Henrik Madsen krævede kammeraten ofte flere penge, end han havde fået stoffer for, men den 37-årige sagde ikke noget til det, fordi han frygtede, at det ville ende i ballade.

Aftenen før overfaldet mødtes de to hos en bekendt, hvor de drak øl og tog stoffer, indtil det blev lyst. Om formiddagen tog de videre på værtshuset Kolibrien, hvor kammeraten på et tidspunkt mente, at den tiltalte havde taget hans telefon.

Janus Henrik Madsen forklarede torsdag i retten, at han havde lånt telefonen, fordi hans egen var løbet tør for strøm, men at han havde afleveret den igen. Det fik kammeraten til at bede ham finde en ny.

- Jeg kunne mærke, at min verden braste sammen. Jeg troede, jeg var sluppet af med ham, men jeg kunne se, at det hele skulle til at starte igen, forklarede han. I stedet for at gå ud efter en ny telefon, gik han ned i en genbrugsbutik, hvor han fandt en hammer. En gåtur, som anklageren vurderede til at tage fem-seks minutter hver vej.

Vidste, han skulle i fængsel

Ifølge et vidne i Genbrugsbutikken Danmission på Jernbanegade i Middelfart, kom den tiltalte ind og spurgte efter en hammer, hvorefter han fik forevist tre forskellige. Han tog den største op, men valgte i stedet en mindre, hvorefter han efterlod sin pung kommentaren, at den skulle han ikke bruge længere.

Janus Henrik Madsen forklarede i retten, at han efterlod pungen, fordi han vidste, han skulle i fængsel.

- Han har behandlet mig som en hund, sagde han og fortalte, at han fravalgte den store hammer, fordi han ikke ville dræbe. Han ville bare væk fra gaden og fra kammeraten.

Janus Henrik Madsen forklarede, at han fandt ofret stående tæt på Kolibrien i Algade, hvor han spurgte ham, om han havde fundet en ny telefon.

Herefter slog Janus Henrik Madsen ofret to gange i hovedet og flere gange på kroppen, så skaftet på den hammer, han havde i hånden, knækkede. Han forsøgte bagefter at stikke ofret med det knækkede skaft.

Retten lagde ved domsafsigelsen vægt på, at flere af de vidner, som forsøgte at standse overfaldet, havde hørt den tiltalte true ofret på livet. Trusler, han efterfølgende også ytrede til flere betjente.

Retten fandt det desuden ubestrideligt, at Janus Henrik Madsen havde haft til hensigt at dræbe ofret, fordi han gik de omkring 500 meter hen til genbrugsbutikken, hvor han udvalgte en hammer, og derefter gik de 500 meter tilbage. En tur hvor den tiltalte havde tid til at overveje sine planer.

Strafferammen for forsøg på manddrab er seks år, men Janus Henrik Madsen blev idømt tre - ifølge domsmandsretten på grund af den ikke særlig omhyggeligt udførte gerning og på grund af forhistorien mellem ham og ofret, som var præget af forfølgelse og ydmygelser.

Janus Henrik Madsen og hans forsvarer udbad sig efter domsafsigelsen betænkningstid til at finde ud af, hvorvidt de ønsker at anke dommen.

Fyens Stiftstidende bringer navnet på personer, der idømmes et års ubetinget fængsel eller mere.

37-årig overfaldt bekendt i gågaden med hammer: Nu er han dømt for drabsforsøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce