Men den stærke strøm i Lillebælt begrænser spildevandsskaden efter sidste uges havnebrand.

Det var nødvendigt at sende millionvis af liter urenset spildevand i Lillebælt, da palmeolie, gødning og slukningsvand væltede ud over havnen onsdag aften og nat.

Avisen har bedt Fredericia Spildevand- og Energi om at give et bud på, hvor meget spildevand, der i løbet af natten og formiddagen dermed løb direkte i Lillebælt.

- Det er svært at sige det præcist, men vores vurdering er, at der er tale om 16.600 kubikmeter spildevand, som vi ikke kunne rense biologisk, men kun mekanisk, siger driftsleder på spildevandsanlægget Annemarie Gotfredsen.

Umuligt at måle skaden

16.600 kubikmeter spildevand svarer til 16,6 mio. liter.

Mekanisk rensning vil sige, at der er frasorteret større bestanddele som f.eks. fedt, olie, sand, vatpinde, rester af toiletpapir, blade, med mere.

- Kan man sige noget om, hvor meget fosfor og nitrat, der er ledt i Lillebælt i den forbindelse?

- Nej, det kan vi ikke sige noget om.

For et par uger siden skete der et uheld ved spildevandsforsyningen i Kolding Kommune, så der løb urenset spildevand i Kolding Fjord.

Det betød blandt andet, at en nærliggende kajakklub valgte ikke at sætte både i vandet, indtil spildevandet var under kontrol.

Skidt ud i stærk strøm

Spildevandet fra anlægget i Sanddal bliver ført langt ud i Lillebælt, hvor strømmen er stærk. Det bliver derfor hurtigt fortyndet og ført væk.

Beslutningen om at lede spildevandet uden om Fredericia Spildevands store biologiske renseanlæg blev truffet hurtigt. Var spildevandet fra havnen endt i anlægget, ville det have haft store konsekvenser, fordi den biologiske sammensætning ville blive slået i stykker.

Så hurtigt det var muligt, blev den normale rensning genoptaget. Naturstyrelsen er underrettet om episoden.

Mere om emnet

Se alle
1
Halvandet år efter brand: Palmeolien flyder stadig i land

Halvandet år efter brand: Palmeolien flyder stadig i land

Olieklumper fundet i havnen - stammer formentlig fra Dangødning-branden

Olieklumper fundet i havnen - stammer formentlig fra Dangødning-branden

Rapport: Tank med dårlige svejsninger blev overfyldt af Dan Gødning

Rapport: Tank med dårlige svejsninger blev overfyldt af Dan Gødning