Forgæves opråb om konflikt-håndtering

I håbet om at bevare kontakten til sin søn bad Jan Steffen gentagne gange Statsvaltningen om at etablere en konflikt-håndtering med sin ekskone. Foto: Peter Leth-Larsen

Forgæves opråb om konflikt-håndtering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jan Steffen forsøgte uden held at få Statsforvaltningen til at indkalde til konflikt-håndtering. Kriseramt Far, der kæmper for ligestilling til skilsmisseramte fædre, ønsker, at parterne i højkonfliktfyldte skilsmisser tvinges til at forsøge at løse konflikten.

Middelfart: I eksempelvis Norge tvinges skilsmisseramte ægtepar, der ikke kan blive enige, til at indgå i konfliktmægling.

Var samme ordning gældende i Danmark tror Jan Steffen på, at han havde kunnet opretholde samværet med sin syv-årige søn. Han blev skilt i 2015 og mistede i 2017 forældremyndigheden.

- Jeg har tre gange skriftligt anmodet Statsforvaltningen om at indkalde til konflikthåndtering. De har ikke engang gidet bekræfte modtagelsen eller besvare, selv om det er de faktisk forpligtiget til. Derfor er du også på Herrens Mark i Danmark, når der ingen tvungen konflikthåndtering er, og når den offentlige myndighed, der har frataget én forældremyndigheden til ens søn, end ikke besvarer anmodninger derom, siger Jan Steffen.

To af anmodningerne kom, inden han han tabte forældremyndigheden, og den sidste efterfølgende.

Hvad tror du, at en konflikthåndtering ville have ændret i dit tilfælde?

- Jeg er ikke sikker på, at det ville have gjort en forskel, fordi den danske lovgivning stadig er sådan, at man kan nægte at møde op. Det burde være sådan, at vil den ene part ikke samarbejdet, skal vedkommende fratages forældremyndigheden.

Ikke udsædvanligt

Peter Roed, fra akutlinjen Kriseramt Far, er ikke overrasket over, at Statsforvaltningen ikke har taget Jan Steffens opfordring til krisehåndtering op.

- Jeg oplever rigtig mange historier af samme karakter, og det er ærgerligt. For jo før man tage konflikten, jo større chance er der for, at den bliver løst. Man skal sætte tidligt ind med et tvunget møde. Og vurderer Statsforvaltningen at det er så konfliktfyldt, at parterne ikke kan sidde sammen, må de sidde i hver sit værelse og være forbundet med video.

- Det er et kæmpe problem, at man i dag ikke har mulighed til at tvinge parterne til at forsøge at løse konflikten. Man kan altså ikke sidde og afgøre familier og menneskers fremtid på baggrund af et stykke papir. Man bliver nødt til at mødes. Vi føler os på mange måder så fremme i Danmark, men lige på det familieretslige område er vi langt bagud. Der er i den grad brug for, at der bliver rusket op i tingene, vurderer Peter Roed.

Forgæves opråb om konflikt-håndtering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce