Opskrifter: Tag den sunde chokolade med i køkkenet

Chokolade-mole kan spises som tilbehør til kylling, fisk eller en vegetarret. Foto: Andreas Wiking

Opskrifter: Tag den sunde chokolade med i køkkenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatterne Louise Bruun og Torben Kitaj har fundet ud af, at mørk chokolade er sundt. Derfor forsøger de at introducere den sunde chokolade i både den salte og søde madlavning i deres nye kogebog "Sund med chokolade". De 75 opskrifter bliver suppleret med viden om chokoladen og dens gavnlige virkninger på hjerte, hjerne og tarmsystem, men også om hvilke former for chokolade-indtag, der ikke kan undskyldes med sundhedsmæssige fordele - og ja, det er alt det søde, forarbejdede chokolade.

Chokolade-mole

Til cirka 4 personer

Denne mole, som er en mexi-sauce, er helt vild. Når man ser ingredienserne, kan man godt tænke, at det er da for mær­keligt, men det går op i en højere enhed. Den er sød, sur, stærk, krydret, bitter og bare helt igennem vidun­derlig. Man kan spise den til kylling, fisk eller til en grøntsagsret. Den passer også genialt til grillmad. Kom eventuelt resterne på et patentglas og i køleskabet, så holder den sig fint i flere uger.

1 vaniljestang

4 løg, skåret i stykker

1,5 kg tomater, skåret i stykker

1 bundt frisk koriander

7 chilier, skåret i små stykker

1 spsk. sort peber

8 fed hvidløg, hakkede

200 g rosiner

4 spsk. kokossukker

Saft af 1 lime

Saft af 1 citron

150 hakkede mandler

50 g mørk chokolade (70%)

Skrab vaniljekorn ud af vaniljestangen. Kom vaniljestang og -korn i gryden sammen med alle de andre ingredienser undtagen chokoladen, og lad det simre i to timer. Det dufter skønt og bliver helt blødt. Chokoladen kommes i, når det har simret i to timer. Rør den rundt, så den smelter. Det giver den vildeste intense smag og duft.

Om kogebogen
"Sund med chokolade" er skrevet af forfatter Louise Bruun og journalist Torben Kitaj.Louise Bruun har tidligere udgivet otte bøger om mad og sundhed blandt andre "21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost" og "Fri af stress med yoga". Hun har medvirket i flere tv-programmer som DR2's temalørdag "Halløj i hormonerne", i TV2's programserie "En kur, der dur" samt i TV2's Frihuset og i DR1's "Madmagasinet" om antiinflammatorisk kost. Senest i DR2's "Tarmlørdag"

Torben Kitaj er forfatter og journalist. Han har blandt andet arbejdet som chefredaktør på Ugeskrift for Læger og redaktør på TV-avisen.

Andreas Wiking har fotograferet til kogebogen.

"Sund med chokolade" er udkommet på FADLs Forlag i august 2018.
Kyllingespyd rullet i nøddecrunch. Foto: Andreas Wiking
Kyllingespyd rullet i nøddecrunch. Foto: Andreas Wiking

Kyllingespyd rullet i nøddecrunch

Til cirka 4 personer

Dette er en lækker ret, som vi elsker derhjemme. Der er noget særligt over sprød mad. Nødderne tilfører den dejligste sprødhed og masser af de gode fedtstoffer. Server en stor skål lækker salat til. For eksempel salat med avocado, kørvel og lime.

1 håndfuld blandede nødder, som mandler og hasselnødder

1 chili, skåret ud i små stykker

½ spsk. kakao

1 spsk. tørret rosmarin

Salt

1 kyllingebryst pr. person skåret i mundrette bidder

Kom alle ingredienserne til nøddecrunchen i en blender og kør, til du får en lækker, grov topping.

Kom kyllingestykkerne på spyd og læg dem på en bageplade med ba­gepapir. Kom din nøddecrunch på, så det rammer hele vejen rundt.

Placer bagepladen med kyllingespyd i en ovn på 200 grader i cirka 25 minutter, eller til de begynder at tage farve.

Server med salat til.

Chokolademousse fra Madeira. Foto: Andreas Wiking
Chokolademousse fra Madeira. Foto: Andreas Wiking

Chokolademousse fra Madeira

Til cirka 4 til 6 personer

Jeg er tit på Madeira, og der har jeg arbejdet med kokkene på det hotel, hvor jeg bor. Det ligger på den yderste spids af en klippe ud mod det kæmpe Atlanterhav, så smukt og bjergtagende. Alt bliver lavet af grønt, frugt, nødder, frø og kerner - og helst med lokale råvarer. En aften fandt vi på denne elegante mousse, som jo i virkeligheden kan betegnes som superfood.

200 g mørk chokolade (70 %)

1 avocado (udstenet og skrællet)

100 ml kokosvand

2 spsk. kakao

2 spsk. agavesirup

3 dadler (opblødt i vand mindst 2 timer)

1 dl vand

2 spsk. kokosolie

100 g ristede kakaobønner

100 g mandler

Smelt chokoladen og lad den køle lidt af. Blend derefter alle ingredienserne sammen til en luftig mousse. Fordel i fine glas eller skåle. Sæt på køl minimum 20 til 30 minutter, så moussen får lov til at sætte sig inden servering.

Bogen
Bogen "Sund med chokolade" udkom i august 2018. Den indeholder opskrifter på 75 retter med chokolade, og derudover en masse viden om chokolades næringsværdi, smag, baggrund og sundhedsmæssig virkning. Foto: Fadls Forlag/Andreas Wiking

Opskrifter: Tag den sunde chokolade med i køkkenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce