Opskrifter: På kulinarisk rejse med Nikolaj Kirk

På havnen i Zanzibar by er der hver aften kæmpemarked med grillede skaldyr og fisk lige til at spise.
Foto: Fra bogen "Kys Verden"

Opskrifter: På kulinarisk rejse med Nikolaj Kirk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nikolaj Kirk har samlet opskrifter i Østafrika og Kina

Når solen virkelig bager og brager, er det helt forrygende at få iskold mad. Det er, som om det mætter på en anden måde, lyder det i indledningen til en opskrift på kold avocadosuppe, som den populære kok Nikolaj Kirk har fået inspiration til under en rejse i Tanzania.

Der er mange andre mere eller mindre fremmedartede ideer i hans "Kys verden", for det er en rejsekogebog, som også indeholder personlige oplevelser og stemningsbilleder fra Tanzania, Zanzibar, Zambia, Shanghai og Hongkong.

Det gode ved at rejse er ifølge forfatteren at opleve nye smage, råvarer og tilberedningsmetoder, og at man kan tage dem med hjem og nyde godt af årtusinders arbejde med landenes klassiske retter.

Nikolaj Kirk har prøvet opskrifterne af hjemme i sit eget køkken og erkender, at de ikke alle er fuldstændig, som man ville se og smage dem ude i verden, for han har taget sig den frihed at videreudvikle dem lidt, det vil sige dreje dem hen mod noget, som kan bruges i det danske køkken.

"Kys verden" (Lindhardt&Ringhof, 224 sider, vejl. pris 299 kr. ib.) er den første bog i en planlagt trilogi om klodens køkkener (han smugstartede nu med "Kys maden" for et par år siden), og den er det travle madgenis sjette bog.

Han har desuden gang i mange ting via sit firma Kirkfood, blandt andet er han ugentlig gæst i morgen-tv og har i sommer været kok for Team CSC i Tour de France.

Men nu til Afrika og den kolde suppe, der sikkert også vil være populær i Danmark i denne tid, grill-rejer fra Zanzibar og friterede rejer a la Hongkong.

Alle opskrifter herunder er til fire personer.

Forrygende mad i tropevarme: Iskold avocadosuppe.
Forrygende mad i tropevarme: Iskold avocadosuppe.
Foto: Fra bogen Kys Verden

Kold avocadosuppe fra Tanzania

2 modne avocadoer

2 1/2 kop hønsefond (eller kogt vand med terning, nedkølet)

1/2 knsp. cayennepeber

saft af 1/2 citron

1/2 kop mælk

salt og friskkværnet hvid peber.

Avocadoerne befris for skind og sten, kødet skæres i mindre stykker, kommes i blender med 1 kop hønsefond og blendes til glat konsistens.

Resten af ingredienserne tilsættes, der krydres med salt og peber, suppen blendes glat og sigtes gennem en fintrådet sigte. Virker den lidt tyk, spædes den op med et par skefulde hønsefond.

Serveres helt kold, eventuelt med et par dråber olivenolie og lidt skåret avocadokød på toppen.

Tip: Rist eventuelt et lille stykke brød til og top det med en tatar af kammuslinger skåret i små tern og vendt i limesaft, olie, mynte og meget finthakket skalotteløg.

Rejer går igen i alle Hongkongs fiskebutikker. De er meget forskellige og i et utal af farver og størrelser.
Rejer går igen i alle Hongkongs fiskebutikker. De er meget forskellige og i et utal af farver og størrelser.
Foto: Fra bogen "Kys Verden"

Grillede Zanzibar-rejer

500 g kæmperejer (uden skaller)

saft af 2 lime

5-6 kardemommekapsler

3-4 tsk. spidskommenpulver

2 tsk. korianderpulver

2 fed moset hvidløg

1/2 tsk. chilipulver

lidt madolie

salt og peber

8 træspyd.

Rejerne lægges i en skål, limesaften hældes over, og de trækker 10 minutter.

Imens blandes krydderierne godt i en skål og tilsættes lidt olie, så der dannes en pasta. Den hældes over rejerne, der vendes godt rundt i den.

Spyddene lægges i koldt vand nogle minutter, rejerne fordeles på dem, der krydres med salt og peber, og spyddene grilles ved høj varme, så rejer og krydderier bliver godt ristet.

Det tager cirka 6-8 minutter. En varm pande kan også bruges.

Sprøde Hongkong-rejer

400 g kæmperejer (med skal, uden hoveder)

1 spsk. szechuanpeber, knust

1 spsk. light soja

1 spsk. risvin

2 spsk. hvedemel

2 æg

80 g rasp el. smuldret tørt brød

sojaolie til fritering

4 forårslåg

salt.

Rejerne pilles ud af skallerne, og der laves et snit gennem hver, så de stadig sidder sammen i den yderste del af halen. Den sorte tarm fjernes, og rejerne kommes i en skål med peber, soja, risvin og mel.

Det hele blandes godt sammen og skal trække i 10 minutter.

Æggene slås ud i en skål og piskes sammen, rejerne tages op af marinaden, dyppes i æg og rulles derefter i rasp, så de er helt dækket.

Sojaolien varmes op i en stor gryde, og rejerne friteres, til de begynder at gyldne. De tages op, dryppes godt af, lægges på fedtsugende papir og drysses med salt.

Forårsløgene skæres i grove strimler, som friteres i olien i 30 sekunder, tages op og blandes med rejerne. Det hele serveres på et fad.

Opskrifter: På kulinarisk rejse med Nikolaj Kirk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce