Ovnen fyldes med meget groft hverdagsbrød, men nu er det ferie, og vejen er banet til lidt langsommere dage, hvor vi kan nyde nybagte ølandsboller til en kop urtete eller varm chokolade.

1 dl lunkent vand

½ pakke økogær

4 dl kærnemælk

1 ½ tsk. fint havsalt

2 tsk. honning

250 g groft ølandshvedemel

200 g almindelig hvedemel

100 g emmerflager eller en andre grovvalsede gryn

50 g koldt smør skåret i små stykker

Rør gær ud i det lunkne vand. Tilsæt kærnemælk, salt og honning. Rør mel og gryn i væsken og kør derefter dejen på røremaskine med dejkrog samtidig med, at smørret tilsættes. Når smørret er rørt ud, og dejen slipper skålens sider, er den færdigæltet. Dæk skålen til og sæt dejen til hævning på køkkenbordet i halvanden time, hvorefter der sættes boller på en bageplade beklædt med bagepapir. Dejen er lind, så brug en ske. Drys lidt havregryn på toppen af bollerne og lad dem efterhæve i 15 minutter og bag dem ved 200 grader i en forvarmet ovn i cirka 15 minutter.

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Journalist og redaktør for magasinredaktionen, der står for weekendens redaktionelle tillæg: Magasinet Livsstil, bilmagasinet Gear, Magasinet Rejser og boligmagasinet Base. Skriver også rejsereportager og anmelder børnebøger og teaterforestillinger med mine to døtre. Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2000 med et semester i San Francisco, USA, og udlandsophold i Uganda, Afrika. Uddannet cand.phil. i samfundsfag fra Aalborg Universitet i 1996.