Tryghed. Om hårdt krydrede metoder til at spise sig ud af melankoli og savn

Findes der noget mere ynkeligt end midaldrende mænd, der med rynker i panden og i bekymret tonefald plaprer løs om deres døtres jordomrejser med indbyggede farer i naturen, helbredstrusler og overfalds-risici?

Næppe.

Men tro mig, intet kan stoppe dem. Bekymringerne bare venter på at forvandle sig til ord i munden ved enhver given lejlighed, og ikke nok så mange fjerne blikke i øjnene på tvangsindlagte tilhørere kan forhindre de endeløse tirader i evige gentagelser.

Jeg ved det, hører selv til kategorien og føler mig fanget i omstændighedernes spindelvæv på størrelse med det, kæmpestore, dødsensfarlige edderkopper spinder ud rundt om på klodens udsatte steder.

Smerten sidder lige i hjertekulen, og den hører først op, når husholdningen er sikkert samlet igen om alt for længe. Min datter turnerer rundt (og se, nu er jeg allerede i gang) i de fattige og tilbagestående dele af Asien, hvor hver dag repræsenterer en kamp for overlevelse.

Fantasien martrer, og hvert et telefonopkald på umage tidspunkter repræsenterer potentielt dårligt nyt. Verden er blevet et dødsensfarligt sted, men intet sted farligere end i hovedet på en strandet far. Og hvad kan man stille op ud over at vride hænder og te sig som en svækling?

Tja, man kan jo altid forsøge at spise sig ud af bekymringerne. Ikke tvangsspise bakkevis af flødeboller og fyldte chokolader, men tryghedsskabende mad, som etablerer et åndeligt, tryghedsskabende bånd på tværs af kontinenterne.

Forrykt? Muligvis, men mens min datter opholder sig i eksempelvis Thailand, som det er tilfældet i skrivende stund, finder jeg en vis trøst i at udforske det thailandske køkken. Mad er jo sanseoplevelser, og med lidt god vilje kan man sagtens transportere sig selv mentalt nogle tusinde kilometer til den ene side, når man sætter tænderne i street food a la Bangkok eller stegte nudler fra de nordlige provinser.

Og så er det thailanske køkken jo bare fremragende at kaste sig over midt om vinteren, hvor den asiatiske købmand fortsat har masser af frisk bok choy, vandspinat med meget mere.

Her følger det kreative resultat af tankerne hos en utålelig melankolsk far fuld af irrationelle bekymringer - der kan komme noget godt ud af galskaben - men pas nu på dig selv derovre ...

Verdens bedste fiskekager

Det thailanske køkken, som vi praktiserer i Europa, er jo mest varianter af det traditionelle gadekøkken med små lækkerier, som skal kunne spises nemt og bekvemt. Det bedste af det hele er de små fiskefrikadeller, fishcakes, som man kan spise dagen lang med lidt bitter, sprød, grøn salat til som snacks, forret, som en del af en buffet eller - hvis det skal udgøre et hovedmåltid - stegte ris.

Alle former for hvid fisk kan bruges i retten, men med krydringen og de øvrige ingredienser in mente er der ingen grund til at købe de dyreste af slagsen. Sej eller issing er glimrende.

 

500 g hvid fisk i fileter

2 store æg

1 lille grøn chili, hakket fint

3x3x3 cm frisk ingefær, revet

2 forårsløg, snittet fint

2 fed hvidløg, hakket fint

1 spsk. fishsauce

Finthakket skal af en økologisk limefrugt

Hvedemel

Salt og peber

½ l olie til fritering

Grøn salat, vendt i dressing af limesaft og sesamolie

 

Skær fisken i mindre stykker og kom dem i en blender eller foodprocessor med chili, ingefær, forårsløg, hvidløg, fishsauce og limeskal. Giv det en hurtig omgang eller to for fuld skrue. Kom æggene i ét ad gangen og blend, indtil konsistensen er jævn.

Form farsen til 16 runde, flade "kager". Vend dem i hvedemel og steg dem fire ad gangen i olien varmet op til 180 grader i tre-fire minutter. Vend dem undervejs, så de bliver smukt gyldne på begge sider. Lad dem dryppe af på avispapir og server med salaten, så snart det sidste hold er færdige.

Stegte nudler med rejer

Har aldrig hørt nogen beklage sig over denne ret, som er hurtig at lave, og som kan sættes på bordet ved hvilken som helst lejlighed. Nem dagligmad eller festmad? Begge dele.

 

Til fire personer:

500 g tigerrejer, rå

3 fed hvidløg, snittet fint

3x3x3 cm frisk ingefær, revet

3 skalotteløg, snittet fint

1 frisk rød chili, snittet fint

Olie til stegning

3 spsk. fishsauce

1 lille dåse kokosmælk

3 spsk. østerssauce

300 g friske nudler

1 bundt frisk koriander, hakket

Saften af en limefrugt

 

Pil skallen af rejerne og fjern den sorte tarm i ryggen, hvis ikke arbejdet er gjort af producenten. Varm lidt olie op i en wok og giv løgene et minut eller to under omrøring. Tilsæt ingefær, chili og hvidløg og rør videre et minut. Kom så rejerne i og rør, indtil de begynder at tage lidt farve. Kog af med fishsauce og tilsæt de friske nudler sammen med kokosmælken. Rør, indtil nudlerne er varmet igennem og kokosmælken kogt lidt ind. Tilsæt så østerssauce og smag til med limesaft. Vend halvdelen af korianderbladene i og drys resten over, når retten serveres rygende varm straks efter.

Kyllingesuppe med risnudler

Retten kan varieres i det uendelige, kan også fremstilles med rejer, svinekød eller tofu. Pointen er kombinationen af syre, sødt, stærkt, salt sammen med fylden fra nudlerne. Vælg de tynde risnudler, og læg dem i en skål med kogende vand et kvarter. Så er de klar til at komme i suppen til allersidst.

 

Til fire personer:

300 g kyllingebryst uden ben og skind

7,5 dl hønsebouillon

1 tsk. rød currypaste

1 stængel citrongræs, skåret i 4,5 cm lange stykker

3 limeblade (kan udelades)

5 skalotteløg, snittet fint

3fed hvidløg, snittet fint

3 spsk. olie

1 tsk. rørsukker

2 spsk. fishsauce

Saften af en halv limefrugt

200 g risnudler

Frisk koriander

 

Skær kyllingekødet i mundrette stykker. Varm olien op i en gryde, sauter løg, hvidløg og citrongræs et minut eller to. Tilsæt i nævnte rækkefølge, fishsauce, currypaste, bouillon, kylling, rørsukker og limeblade - og lad simre et lille kvarter, indtil kyllingen er kogt. Vend så nudlerne i, smag til med limesaft og server med koriander klippet over.

 

Rettelse:

 

I sidste uge bragte vi en opskrift på saltlage. Der havde desværre indsneget sig et par fejl. Det beklager vi. Den korrekte opskrift på saltlage til sprængning af kød er:

Kog fire liter vand op med 300 gram salt, 50 gram sukker, 10 peberkorn, en håndfuld laurbærblade og lidt tørrede, hele krydderier efter egen præference, allehånde, spidskommen, korianderfrø, enebær, sennepsfrø etc.

  • Af: