Grilleret eller bålstegt tiarmet blæksprutte

PR-foto: Gyldendal

Grilleret eller bålstegt tiarmet blæksprutte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En af de mest simple, men også fantastiske smagsoplevelser ved spanske eller portugisiske kyster er at komme ind i en lille landsby ved frokosttid og sidde på en simpel restaurant på stranden og spise friskfangede, grillerede blæksprutter, calamares à la plancha i Spanien og calamares grelhados eller lulas grelhadas i Portugal. Hertil hører bare kogte kartofler, lidt grøn salat og nogle skiver af solmodne tomater.

Det er helt overvejende tiarmede blæksprutter, som grilleres på denne måde, og både kappe, arme, tentakler og eventuelle finner kommer med på grillen. Selv meget store stykker af kappen af store og tykke Sepia-blæksprutter bliver fantastisk møre og sprøde udenpå efter ganske kort tid på den varme grill. Mindre blæksprutter lægges på grillen hele med både kappe og arme, mens store Sepia-blæksprutters kappe normalt skæres op, så begge sider kan grilleres hurtigt. Man ser ofte, at torpedoformede blæksprutter lægges på grillen sammenhængende og hele med kappe, finner, arme og tentakler, men hvor kappen er skåret næsten igennem med en række parallelle snit på tværs. Ved grilleringen bevarer blæksprutten således sin form, men kappen åbner sig som en harmonika. Det er under alle omstændigheder vigtigt at finde en balance med hensyn til tid og varme, så blæksprutterne bevarer en vis saftighed, men samtidig er lidt sprøde, ikke mindst på tentakler og arme, som gerne må nærme sig det knasende i spidserne.

Der findes bogstaveligt talt et hav af forskellige opskrifter, og nogle smører blæksprutterne i olie, citron og krydderier, inden de kommer på grillen; andre foretrækker at hælde evt. oliedressing over lige inden servering og lægge både af citroner ved siden af. Nedenfor giver vi et par forslag til enkle og hurtige måder at grillere tiarmede blæksprutter på.

Selvom man i Spanien bruger udtrykket à la plancha, dvs. direkte oversat "på pladen" eller "på panden", er det ikke sådan, man almindeligvis laver calamares à la plancha; det skal foregå på en grill, og helst en trækulsgrill.

Hvis man ønsker, at en større, grilleret tiarmet blæksprutte skal fremtræde som hel, kan man rense den ved at lave et snit under finnen og fjerne indvoldene, så øjne, munddele og så videre bliver siddende fast på kappen.

PR-foto: Gyldendal
PR-foto: Gyldendal

Til fire personer.

1 kg friske, tiarmede blæksprutter 1 dl samt 1 spsk olivenolie af god kvalitet 1-2 usprøjtede citroner Havsalt 6 fed hvidløg Bredbladet persille

Rengør blæksprutterne; fjern indmad gennem et snit under finnen.

Skær snit på tværs gennem kappen på for- og bagsiden, og læg blæksprutterne i en marinade af olie, citron og salt.

Pil hvidløgene, og skær dem i skiver på langs; læg dem i lidt olivenolie på en kold pande, varm langsomt op, til hvidløgene bliver lysebrune, og læg dem derefter på papir til afdrypning, og drys med salt.

Skær et par citronbåde, og hak persillen groft.

Grillér blæksprutterne eller hæng dem op på en krog over bål eller i brændeovn, og vend dem et par gange; de er færdige, lige netop når kødet skifter farve til hvidt.

Server straks med citron, drysset med persille og sprøde hvidløg.

Grilleret eller bålstegt tiarmet blæksprutte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce