Gitte Breum er uddannet økonoma og chef for Mad og Måltider under Odense Kommune ældre- og handicapforvaltning. Nedenstående er blandt andet uddrag af klummen "Mad på bloggen" fra Ugeavisen Odense. Se også sovse-video med brødrene Adam og James Price. Og få adressen til en sovseforening.

Jeg elsker sovs. Og jeg indrømmer det gerne, selvom sovsen de senere år på det nærmeste er blevet tabu i det danske køkken. Den feder jo og er usund - siges det. Men hjemme hos mig bliver der alligevel lavet og spist i spandevis af sovs. Hemmeligheden er nemlig, at hvis sovsen tilberedes rigtigt, behøver den hverken at være usund eller fedende og kan sagtens indgå i hverdagsmaden.

Selvom det måske ikke er helt "politisk korrekt" at indrømme det, så er det faktisk tit den gode sovs, der er med til at give maden sit helt eget smagsudtryk og sin helt egen karakter. Tænk bare på Danmarks nye, folkevalgte nationalret: Stegt flæsk med persillesovs. Den ret ville aldrig have ramt førstepladsen, hvis det ikke havde været for sovsen.

Sådan laver man god sovs

Jeg hører tit, folk sige, at de ikke kan finde ud af at lave sovs. Og at det er nemmere bare at købe den eller at undvære den. Især unge mennesker vælger den tit fra og får kun sovs, når de kommer hjem til mor eller mormor, selvom de egentlig rigtig godt kan lide den.

Men det behøver ikke at være hverken indviklet eller meget tidskrævende at lave en god sovs. Og sovsen behøver ikke at være hverken fed eller usund for at smage godt.

Så her er et par tips til den gode sovs:

* Skil fonden fra stegeskyen inden du laver sovs på den, f.eks. i en specialkande, en såkaldt fedtskiller, hvor tuden sidder lavt. Når fedtet skiller ud og lægger sig øverst, kan fonden hældes fra stegeskyen og bruges til sovs.

* Jævn sovsen i stedet for at lave en opbagning.

* Kog din egen, sunde fond på grøntsagsrester og brug den som base til sovsen.

* Kog fond af f.eks. et kyllingeskrog sammen med nogle grøntsager.

Du kan også nyde brødrene Adam og James Price i "Spise med Price: Sovsen Jensen" herunder.

Spise med Price - Sovsen Jensen

Sovsens historie

Den brune sovs historie er første gang beskrevet i optegnelser af opskrifter fra 1600 tallet og er fra Frankrig. I Frankrig hedder brun sovs 'Espagnole', hvilket pudsigt nok betyder spansk på fransk.

Brun sovs, som navnet antyder, er en brun farvet sovs, lavet af fx okse-eller kalvefond, der er tyktflydende og dybt aromatiseret af indkogt smag fra kød og grøntsager.

Brun sovs er en af de fem grundsovser fra det franske køkken, de andre fire er bechamelsauce, tomatsovs, veloute og hollandaise.

Forening for sovs

Der findes en forening, som vil bevare den brune sovs. Den hedder "Landsforeningen til den brunes sovs' bevarelse".

Foreningen støtter forskning ud i sovs og skriver, at den støtter "initiativer der kan fremme sovsens kvalitet, farve, smag og undtagelsesvis - tilbehør."

Du finder foreningen her: www.brunsovs.dk