Dufter og smager af efterårshygge

Bondepige med slør. Foto: Sif Orellana

Dufter og smager af efterårshygge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hun har lange filmruller at hive frem med den ene erindring efter den anden. Fyldt med dufte, smage og følelser er Sif Orellanas minder fra barndommen og naturen. For de to hænger uløseligt sammen for kogebogsforfatteren, der har skrevet bogen "Udeliv året rundt". Her fortæller hun om minder, historier og opskrifter, der passer til en efterårsferie med naturen og familien.

Efterårssalat med pære, valnødder og parmesan

(4 personer)

Denne enkle salat er inspireret af et besøg i Rom, hvor et lokalt lille trattoria serverede den for mig en efterårsaften som start på en menu, der bød på en pastaret til hovedret. Den smagte mig så utrolig godt, at jeg straks gik hjem, plukkede et par pærer ned fra det vildtvoksende træ i markskellet og tryllede en version sammen, der mindede mig om den, jeg nød i Rom.

4 gode håndfulde blandede salater (kan købes i en pakke, hvor de er blandede)

½ dl valnøddekerner2 spsk jomfruolivenolie 2 modne pærer4 spsk friskhøvlede parmesanspånerlidt glaze med balsamico-eddike

Skyl de blandede salater og slyng dem tørre i en salatslynge. Anbring dem i en lille bunke med knækkede valnødder henover salaten. Dryp med lidt god jomfruolivenolie. Skær to modne pærer ud i helt slanke skiver med en god køkkenkniv eller på et mandolinjern. Læg pæreskiverne henover salaten. Top salaten med en portion friskhøvlede parmesanspåner og dryp afslutningsvis med en smule glaze med balsamico-eddike. Sørg for at komme lidt af den cremede karamelbrune balsamico udenom salaten - det ser utrolig dekorativt og indbydende ud.

 

Tip: Glaze med balsamico-eddike er en lille flaske med en cremet, koncentreret balsamico-eddike, der er perfekt til at pynte og give dine retter et ekstra lille smags- og synsmæssigt løft.

Lege under åben himmel
Skovpetanque Hver person tager én eller to træstykker, sten eller lignende. Der aftales et mål, som kan være en træstub eller et lille træ. Hver person skal nu kaste deres genstand og komme så tæt på målet som muligt. Den, der kommer tættest på målet, har vundet runden. Spil 10 runder og lad den, der har vundet flest, være den ærefulde vinder af skovpetanque-konkurrencen.

 

lte pind

Man skal være minimum fire personer. Deltagerne deles op i to hold. Der markeres en linje på jorden, som hvert hold skal stille sig bag. En kævle bliver sat op tre til seks meter fra deltagerne (alt afhængigt af deltagernes alder). Hvert hold skiftes til at kaste en pind, og det gælder om at vælte kævlen med sin egen pind. Hvis kævlen væltes, rejses den op igen, og holdet får et point. Det hold, der først når 10 point, har vundet.
Æbletoddy. Foto: Sif Orellana
Æbletoddy. Foto: Sif Orellana

Skovturslakse-wraps

(4 personer)

Her får du et af mine allerbedste indslag til en frokost i det udendørs. Kombinationen af laks og guacamole er efter min mening himmelsk. Her er makkerparret "wrappet op", men foretrækker du at lægge fyldet ind mellem to stykker sprødt, velsmagende flutes, er det også superlækkert. Begge dele er nemme at spise uden kniv og gaffel.

et par håndfulde friske, spæde salater (evt. lidt friske spirer) 4 modne avocadoer 4-6 spsk citronsaft

1 stort rødløg 4 fed hvidløg

1/2 lille rød chili

salt og peber 8 hvedetortilla

16 skiver laks

Skyl salaten. Halver avocadoerne og skrab indholdet over i en skål. Mos det sammen med citronsaft, finthakket rødløg, presset hvidløg og finthakket rød chili. Smag til med salt og peber. Lun hvedetortillaerne i ovnen og læg de spæde salatblade, røget laks og guacamole ovenpå hver af dem. Rul dem sammen og pak dem ind i madpapir. En rigtig lækkerbisken på høstturen, når maverne knurrer lidt efter jagten på efterårets spiselige skatte.

Sif Orellana
Sif Orellana har skrevet bestseller-kogebøgerne "Krudtugler & kanelsnegle" og "Rollinger & roulader" foruden bogen "Udeliv året rundt", hvor opskrifter er krydret med lege og aktiviteter for børnefamilier i naturen.Hun er mor til tre, 47 år og bor i Riisskov ved Aarhus.

Hun udgav sin første kogebog i 2004, siden er der kommet 11 mere til. For tiden arbejder hun på en kogebog til det amerikanske marked, der hedder "My Happy Danish Kitchen".

Hun arbejdede som event- og marketingsmanager, indtil hun i 2009 grundlagde sit eget forlag Tinkerbell Books. Hun laver desuden kurser, workshops og retreats i gennem firmaet "Sisterhood Retreats".

Læs mere om Sif Orellana på www.siforellanashop.com.

 
Lakse-wraps i skovturskurven. Foto: Sif Orellana
Lakse-wraps i skovturskurven. Foto: Sif Orellana

Krydret æbletoddy

(1 1/2 liter)

Der er ikke noget hyggeligere end at gøre holdt et dejligt sted i naturen og lirke proppen af en dampende varm termokande med en velsmagende drik. Denne æbletoddy vil garanteret være populær hos alle. Den beriger jer med frisk energi på høstturen og vækker med sine juleagtige krydderier en glad forventning om den forestående juletid. Er I så heldige at have et æbletræ i haven, eller står der et og frister med sine rødkindede frugter i markskellet tæt på, hvor I bor, er det bare om at få dem forvandlet til most, som I kan bruge til denne drik.

1 1/2 liter god æblejuice (eventuelt ufiltreret, for den er tit mest aromatisk)

2 fem-centimeter lange kanelstænger 1 flækket godt buttet vaniljestang 8 hele nelliker8 peberkorn3 stjerneanis1/2 tsk reven muskatnød

saften fra 1 citronen smule rørsukker

Bland alle ingredienserne sammen i en gryde og varm blandingen op ved svag varme. Tag gryden af varmen, når den begynder at dampe og lad æbleenergidrikken trække i en halv time under låg. Si krydderierne fra og tilsæt citronsaften. Smag til med rørsukkeret og hæld æbletod- dyen på termokande.

Tip: Vil du gerne give de voksnes drik et lille løft, der får varmen til at strømme igennem deres krop, kan du tage en flaske calvados med på turen og hælde et lille skvæt i de voksnes krus med toddy.

Salat med pære og valnødder. Foto: Sif Orellana
Salat med pære og valnødder. Foto: Sif Orellana

Bondepige med slør

(6 portioner)

Er du heldig at have adgang til et æbletræ, er her en opskrift på en skøn gammel dansk klassiker: Bondepige med slør. Udgaven her er med rugbrødsrasp, som efter min mening er en rigtig lækker variant.

Æblemos

1 kilo æbler 2 ½ dl vand 1 dl sukker saft af ½ citron 1 tsk vaniljesukker

Sprød rugbrødsrasp

50 g smør 250 gram mørkt rugbrød (vælg gerne en type uden alt for mange kerner)

½ dl sukker 3-4 dl piske fløde 1 lille skive ribsgelé

Skyl, skræl og skær æblerne ud i både. Lad dem simre i cirka 10 minutter med vand, sukker og citronsaft i en gryde. Krydr til sidst med vaniljesukker. Smelt smørret i en gryde. Bland det revne rugbrød og sukker sammen i en skål og hæld det over i smørret. Rist rugbrødsrasp og sukker i smørret, til det dufter dejligt af karamel. Tag det af blusset, og rør i det, mens det køler af. Pisk fløden til flødeskum. Anret kagen ved først at lægge et lag æblemos i en flot, gerne transparent skål, dernæst et lag rugbrødsrasp, et lag æblemos, et lag rasp og så videre. Øverst lægger du et godt lag flødeskum. Pynt til sidst med gele.

Chokoladekage pyntet med brombær. Foto: Sif Orellana
Chokoladekage pyntet med brombær. Foto: Sif Orellana

De tre musketerers chokoladekage

Mine tre sønner elsker denne chokoladekage, og jeg er sikker på, at du og din familie også vil falde pladask for den. Den har faktisk det hele - er nem og hurtig at lave, kræver kun helt almindelige ingredienser og er en absolut sikker vinder i picnickurven. Server den med friskplukkede brombær fra haven eller jeres lokale brombærkrat, hvis I er heldige at have et sådant.

4 æg 350 g rørsukker 1 dl usødet mørk kakaopulver ½ tsk salt kornene fra en vaniljestang (eller ½ tsk vaniljepulver)

175 g hvedemel 1 tsk bagepulver

200 g smeltet smør

Pynt

et lille drys flormelis

friske brombær (eller andre bær)

Pisk æg og sukker grundigt. Bland de øvrige ingredienser i og fordel massen i en smurt springform. Bag kagen ved cirka 190 grader i 20 til 25 minutter. Kagen skal virke en anelse ubagt, når den tages ud af ovnen. Den skal nok blive fast, når den er afkølet. Sæt den i køleskabet, når den er kølet af. Bag den eventuelt dagen før - det bliver den kun bedre af. Drys eventuelt til sidst med flormelis gennem en sigte og lidt friske brombær.

Sif Orellana er kogebogsforfatter og forlagsejer. Pressefoto
Sif Orellana er kogebogsforfatter og forlagsejer. Pressefoto
Opskrifterne kommer fra kogebogen
Opskrifterne kommer fra kogebogen "Udeliv året rundt". Pressefoto
Æbler er omdrejningspunktet for flere af opskrifterne i kogebogen
Æbler er omdrejningspunktet for flere af opskrifterne i kogebogen "Udeliv året rundt". Foto: Sif Orellana
Efteråret er ikke bare smukt. Det er også fyldt med lækre bær, nødder og frugter, som man kan plukke, samle og lave mad af hjemme i varmen. Foto: Sif Orellana
Efteråret er ikke bare smukt. Det er også fyldt med lækre bær, nødder og frugter, som man kan plukke, samle og lave mad af hjemme i varmen. Foto: Sif Orellana

Dufter og smager af efterårshygge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce