En direkte adgang til nogle af verdens bedste grøntsager dukkede pludselig op i uventede omgivelser i udkanten af Aarhus - og det satte gang i de kreative køkkentanker

Der er mange former for held. Det behøver ikke kun handle om Lotto - for et par uger modtag jeg en uventet mail fra en planteskoleejer i Tranbjerg syd for Aarhus.  Olav Rolskov havde læst min sommerartikel om siciliansk mad og gjorde høfligt opmærksom på, at han importererede frisk frugt og grønt fra Middelhavsøen som en lille nebengeschæft til sin import af træer og planter - om jeg havde lyst til at kigge forbi.

Og her var det så, at jeg kom til at føle mig usædvanlig heldig. For på planteskolen var der ikke blot dækket op med kæmpestore, usprøjtede, saftige sicilianske appelsiner, citroner og anden citrusfrugt, men også de kæmpestore, saftspændte peberfrugter, kødfulde rød/grønne tomater og gigantiske hvid/violette blomkål, som jeg havde savnet lige siden ferieturen til Sicilien sidste sommer.

Olav Rolskov har 27 års erfaring med handel med Sicilien, og han har fat i de helt rigtige leverandører af frugt og grønt, for det var absolut topkvalitet han havde opmagasineret i sit drivhus, hvor der såmænd også var plads til hvidløg, fennikel pasta, tomatsauce, pasta, kapers og meget mere fra Sicilien. Og alt sammen til særdeles rimelige priser.

Det bedste af det hele: Det handlede ikke kun om denne lørdag, frugt/grønt-leverancen er skam et jævnligt tilbagevendende fænomen. Wow.

Og der står man så, midt i sådan en hidtil uopdaget oase af de flotteste og bedste råvarer på kloden, og føler sig som et heldigt menneske.  Et af de få vel at mærke, for den aarhusianske gartner går stille med dørene, og jeg stod ikke ligefrem i kø ved kassen med en hær af restauratører fra de mange italienske spisesteder i Jyllands hovedstad.

Skidt med det, det er ikke mit problem, jeg havde og har siden haft bilen fyldt op med siciliansk frugt og grønt, og det udløser til gengæld en stribe positive problemer.

For råvarer af denne kvalitet fortjener at blive behandlet med respekt og omtanke. Og hvordan var det nu lige, de gjorde på Sicilien med blomkålene og fennikel?

Her var der en sidegevinst at hente i Olav Rolskovs Planteskole. Lørdag formiddag trisser en ældre, trivelig sicilianer - Giuseppe - omkring. Han har, af delvis uforklarlige årsager, for mange år siden valgt at udskifte Siciliens rå og magnetisk tiltrækkende natur ud med Tranbjerg, og han bidrager på lørdage med anekdoter og tip til at få det maksimale ud af hjemlandets råvarer.

Han henledte blandt andet opmærksomheden på blomkål i kombination med pasta, og den fangede jeg med det samme, og forvandlede inspiration til handling med en uoriginal sammensat rigatoni med blomkål.

Det sicilianske blomkål er uovertruffen, men mindre kan selvfølgelig gøre det: Pluk buketter af et blomkål i mundrette størrelser, sæt et par dl vand med lidt salt over at koge og blancher blomkålen et par minutter uden låg. Hæld dem gennem en si og gem kogevandet - kom blomkålsbuketterne i en skål med isvand og lad dem køle af.

Pil tre fed hvidløg - gerne sicilianske - og snit dem fint. Riv skallen af en usprøjtet citron. Varm tre-fire spsk. olivenolie op i en rummelig gryde eller pande og sauter hvidløg og et tre-fire salte ansjoser et minuts penge - hvidløgene må ikke blive mere end en anelse brune. Tilsæt de afdryppede blomkålsbuketter og citronskal og varm det hele grundigt igennem. Krydr med salt og peber. I mellemtiden koges pastaen efter pakkens anvisninger - rigatoni er små riflede rør med en diameter på cirka en centimeter, som egner sig fortrinligt til retten, men penne eller andre små pastatyper kan også anvendes. Bland den friskkogte pasta med blomkålsblandingen tilsæt lidt mere olivenolie, hvis det virker for tørt og drys friskhakket persille, en håndfuld capers og reven parmesan eller pecorino over - så er det forår!

Det første blomkål, jeg kom hjem med, vejede næsten tre kilo (!) og så stor en pastaret kunne vi trods alt ikke fortære på én gang. Så jeg lavede også en portion blomkåls/fennikelsalat, som rakte til flere dagen:

På min djævelsk skarpe mandolin rev jeg rå blomkål i supertynde skiver på lang og gjorde det samme med den abnormt store fennikel, jeg også havde fået med hjem. Det blandede jeg med kernerne fra et granatæble og en håndfuld pinjekerner, jeg forinden tørristede på en pande. En meget enkel salat, som går forbavsende godt til stort set alting, ligesom en rest er behagelig at fortære som et mellemmåltid i utide.

Resten af blomkålen kogte jeg til suppe med en bagekartoffel, og her kunne jeg virkelig smage forskellen på optimalt dyrkede grøntsager kontra eksemplarer fremtryllet i kunstig belysning og drivhus. Aversioner mod blomkål findes desværre fortsat i foruroligende brede befolkningslag, selv om det er det fredeligst smagende af alle kål. Blomkålssuppe legeret med fløde er meget mild, og vil man friske op kan man med fordel udskfite fløde med kokosmælk og tilsætte citronsaft og chili foruden et bundt friskhakket koriander eller purløg.

Men jeg var jo langtfra færdig med den sicilianske kasse. Appelsinerne og citroner samt en lille citrusfrugt, jeg aldrig havde set før, cedrat, som er meget efterspurgt i restaurantverdenen, men så godt som ukendt herhjemme.

Cedrat  kaldes Cedro i Italien og på Latin Cedrus medica. Altså den man bruger til sukat og hvor det hvide indeni bruges på Sicilien i salat og andet.

Sidstnævnte er meget aromatisk, og jeg skar de bare i små tern (det hele kan spises) og blandede i wokretter med orientalske krydderier, hvor den gjorde fint fyldest.

Appelsinerne var så oplagte at skrælle og skære i tynde skiver, lægge på et fad med forårsløg og dyppe med rigelig olivenolie. Appelsinsalaten er uovertruffen til stegt fisk, men også velegnet til næsten alle former for svinekød eller - på en kødløs dag - en vilkårlig tofu-servering, hvor soya indgår som en del af krydringen.

Endelig var der peberfrugterne, som jeg simpelthen ikke nænnede at afskalle, fordi de smager så friske og søde i ubehandlet tilstand. Store strimler, lynstegning i olivenolie, masser af persille og så nogle tykke skiver ristet landbrød dyppet i rigelige mængder olie, så mangler man kun en flaske primotivo eller siciliansk chardonnay for at være klar til at rykke ud på  terassen, vind og vejr til trods.

Ellers kan man jo altid bruge peberfrugter, som denne som basis for en tortilla med æg og ost, og så ved jeg godt, at vi bevæger os over på spansk territorium, men peberfrugter og æg er bare en fantastisk kombination. De lynstegte peberfrugt strimler gør selvfølgelig også fyldest i en sandwich med eksempelvis tun eller mozarella og basilikum.

Facit: Gode råvarer skal nok blive brugt, især når sanserne er tilstrækkeligt aktiverede...

De skønne sicilianske frugter og grøntsager kan findes hos:

EuroGarden.dk

v/ Olav Rolskovs Planteskole

Tingskoven 7, Tranbjerg 

Åbningstider: Onsdag-fredag 9-17, lørdag-søndag:  kl. 10-16 

  • fyens.dk