Bacalao - eller klipfisk på spansk - er en af de mest kendte spanske retter, dels også fordi den henter sin væsentligste råvare fra Island.

Til dansk er rettens navn oversat til »Klipfisk med hvidløg«.

Til 6 personer

500 g klipfisk

2 røde peberfrugter

2 dl solsikkeolie

1 stort finthakket løg

4 fed finthakket hvidløg

2 spsk olivenolie

Vælg klipfiskestykker, der er så hvide som muligt, har mørkt skind og ikke er for tykke.

Læg dem i blød i koldt vand i køleskab i 12 timer og skift vandet fire gange undervejs. Når man skifter vand, skal fisken tages op, og fadet skylles omhyggeligt, fordi saltet lejrer sig på bunden.

Flå skindet af klipfisken aftenen før og læg det til side. Del derpå klipfisken i dens naturlige flager og læg dem i blød som beskrevet ovenfor. Læg peberfrugterne i vand. Hæld vandet fra fiskestykkerne næste dag og dup dem tørre. Klip fiskeskindet i tynde strimler med en saks.

Fjern kernerne fra peberfrugterne og skær dem i strimler. Varm solsikkeolien op i en dyb pande. Tilsæt hakkede løg og hvidløg og lad dem simre i ca. 10 min. Til de er bløde og klare. Tilsæt de strimlede peberfrugter og lad dem simre i panden.

Læg klipfiskestykker og skindstrimler i panden og steg dem med i 10 min. Ryst jævnligt panden, så gelatinen frigives fra fisken. Vend grundigt rundt og lad retten simre under låg i en time, til klipfisken er mør og brunet. Rør ofte i gryden.

#Bacalao #klipfisk #opskrifter

Fakta om klipfisk

Klipfisk er saltet og tørret fisk og oftest lavet af torsk.

Når fisken skal blive til klipfisk flækkes den, saltes og lægges i salt til den er fast i kødet. Herefter vaskes den og lægges til tørre. Til slut skal fisken skiftevis tørres og presses.

Navnet klipfisk kommer af, at fisken tidligere blev lagt ud på klipperne for at tørre. I dag foregår al produktion af klipfisk indendørs og med kunstig tørring.

Norge, Island og Færøerne er de største producenter af klipfisk. De største forbrugere er Spanien og Portugal.

Klipfisk er hovedingrediens i den portugiske ret bacalhau.

Klipfisk er desuden rig på K2-vitamin, som er vigtig, når dit blod skal størkne.

Mere om emnet

Se alle
Fattigmandsmad på spansk: Klipfisk med peberfrugt

Fattigmandsmad på spansk: Klipfisk med peberfrugt

Bacalhau à Brás - Portugals nationalret

Bacalhau à Brás - Portugals nationalret