Sommer var det ...

De færreste gæster når forbi Gl. Brydegaard uden at bemærke kreaturet ud til Helnæsvej. Maden er fin, betjeningen lidt vaklende.
Foto: Kim Rune

Sommer var det ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På kanten til Helnæs får konsulinde Holm enkel og stilsikker mad af gode råvarer

Gl. Brydegaard, Ebberup

Navnet smager af Matador og svundne tider.

Gl. Brydegaard uden bolle-å, men konsulinde Holm havde næppe brudt sig om den kulørte ko i næsten jersey-størrelse, der står ved vejen.

Konferencestedet ligger på det Sydfyn, der blot nogle få hundrede meter længere fremme bliver til Helnæs. Man behøver dog hverken være konference-gæst, trave rundt i en walk & talk eller teambuilde i tipien. Man kan helt uforpligtende sætte sig til rette i de magelige havemøbler for at tjekke menukortet.

Vi er blevet vist ud i haven, for de ellers lyse lokaler vil virke snærende på en sen eftermiddag, hvor sommeren synes uendelig. Tankerne falder på J.P. Jacobsens "sommer var det, midt på dagen, i et hjørne af hegnet..."
Gl. Brydegaard til NU Menu.
Gl. Brydegaard til NU Menu.
Foto: Kim Rune

Fed som lovet

Vi deler os på de to hovedspor med forret og hovedret. Det samme gør børnene med hovedretterne, for børnemenuer med kylling og pommes frittes findes befriende nok ikke her - de får voksenmad i en mindre udgave.

Sommeren taget i betragtning bliver ledsageren til fisk og kød en La Playa Rose fra Chile - en dejlig ukompliceret cabernet sauvignon med den lovede fedme, men vi får først lidt rygeost og en tynd skive knasende brød som appetitvækker. Rygeosten er vist ikke lavet på skummetmælk, og den går op i en højere sydfynsk harmoni med varmt lys i den bølgende græsmark, som vi skimter mellem stammerne.

Et selskab af midaldrende fynske kvinder har været på deres grundlovsvandring nummer 31 og slutter dagen af med et måltid, et glas vin og en sang, inden de skal med bussen til Haarby og videre hjem.

Brændende kærlighed

Forretterne har både lethed og fylde. Min salat er dejlig frisk, smurt med flødedressing og garneret med et par appetitligt tynde skiver af sprængt kalvebryst med de karakteristiske grå-røde nuancer og rysteribs, som fuldender farvesymfonien. I en kurv ligger lette og knasende sprøde rugbrødsbrud.

Min medspisers rillette af kulmule byder på optrevlet fiskekød i en lind konsistens, dertil små stykker spegeskinke og to smukt tilberedte asparges på toppen - rilletten er til den salte side, hvis man tager spegeskinken med i billedet, men absolut delikat.

Børnenes hovedret og saft fra Søbo Søgård kører samtidig, et halestykke af multe er i selskab med spæde gulerødder med lidt top og forsvinder hurtigt. Oksefileten på den anden tallerken har en smuk stegeskorpe, et smagfuldt indre og hertil et par forårsløg plus brændende kærlighed af nye kartofler - en godt tænkt ret.

De mindste trækker over i hængestolene under havens største træ, og voksenhovedretterne lever op til de første: Et større og bedre stykke multe, endda i en supervarm udgave ved serveringen. Fisken har fået selskab af ukrudt, det ligner løvstikke, men mangler den karakteristiske smag. Kartoflerne er til at juble over i selskab med hyldeblomstsaucen, der balancerer smukt mellem syre og fedme.

Men kokken har strøet flagesalt på skindsiden af fisken og dermed gjort den og gæsten en bjørnetjeneste - det er for gavmildt og ridser i indtrykket fra en flot tallerken. Oksefileten på den modsatte side af bordet er denne gang et par store skiver fra en mør og smagfuld steg med sommerløg i løvstikke og brændende kærlighed. Enkelt og godt.
Anne Marie Knudsen er kok på Gl. Brydegaard og kan i haven samle friske krydderurter til retterne.
Anne Marie Knudsen er kok på Gl. Brydegaard og kan i haven samle friske krydderurter til retterne.
Foto: Kim Rune

Rugbrødsis og ølsirup

Kokken henter ind i mellem friske krydderurter fra bedet bag køkkenet. Ungerne bliver hentet ind til en gang dessert, vælger koldskål og lader de voksne om rugbrødsis med rabarber og ølsirup.

Den flotteste tallerken er koldskålen med en ø af citronsorbet i midten. Det er en frisk kontrast til den traditionelt lidt fade mælkedessert, og kokken har sendt en mindre armada af halve jordbær på søen. Han har også sørget for knasende pebermarengs på sidelinjen, og kombinationen viser flair for enkelhed i køkkenet. Vores rugbrødsis har en fin kontrast mellem det bløde og det sprøde, den syrlige rabarber og den tunge ølsirup.

Den unge kvindelige tjener er faldet i snak med et ældre par under udhænget, men hendes modne kollega napper dankortet, og regningen lyder på 1112 kroner. Børnene har fået 30 procents rabat - okay i betragtning af, at der ikke blev gået på kompromis med deres serveringer.

Først til sidst får vi vendt menukortet om, og det afslører en vinmenu til 149 kroner for de tre retter - lidt ærgerligt, for den ser appetitlig ud med blandt andet en riesling fra Alsace og en New Zealand-sauvignon blanc. Aftenen er på sin vis til fem stjerner, hvis man som anmelder lader sig besnære af det faldende lys, det grønne løv og de mange dages velsignelser fra DMI.

Men betjeningen og en vaklen i tilsmagningen giver fire flotte stjerner, og konsulinde Holm kan uden problemer dreje til venstre ved den kulørte ko på Helnæsvej.

Maden er værd at køre efter på Gl. Brydegaard, og gæsterne kan strække ben op langs sennepsmarkerne bag konference-tipien.

Gl. Brydegaard,Helnæsvej 4, Haarby, tlf. 6477 1475. www.gammelbrydegaard.dk Åbent torsdag-lørdag 17.30-20 i juni, hver dag i juli og august.
Der er mulighed for at spise på terrassen, og plaider ligger klar, hvis det bliver aftenkøligt.
Der er mulighed for at spise på terrassen, og plaider ligger klar, hvis det bliver aftenkøligt.
Foto: Kim Rune
Gl. Brydegaard har både åbent for a la carte-gæster og - som i dette tilfælde - gæster fra Larsen Rejser.
Gl. Brydegaard har både åbent for a la carte-gæster og - som i dette tilfælde - gæster fra Larsen Rejser.
Foto: Kim Rune

Sommer var det ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce