Skål for den stegte ål

Spiseguide fra Helnæs Kro.
Foto: Peter Leth-Larsen

Skål for den stegte ål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klassiske danske retter - lavet til perfektion - på Helnæs Kro

MENU: "Helnæs Kro"

Brændende Kærlighed møder gæsterne, som lægger vejen forbi Helnæs Kro, men vel at mærke i form af potteplanten kalanchoe, som titter frem i vindueskarmene og står på bordene med de lysegrønne vævede duge.

Den gulmalede kro - eller rettere restaurant, for den tager ikke længere imod overnattende gæster - er velholdt, og det gode førstehåndsindtryk fastholdes af tjeneren, som kvikt og venligt fører os hen til bordet, vi har bestilt i forvejen.

- Hvad siger du til stegt ål, spørger min kone efter at have studeret menukortet, der som lovet på kroens hjemmeside er smalt. Tre stegeretter, bl.a. en toretters danmenu til godt 100 kr. Rørende billigt, må man sige. Og så tre fiskeretter, stegt og fyldt rødspætte og ål - forudsat man er to, der går om bord i kroklassikeren.

Stegt ål er en specialitet, som hænger ved kroen, selv om ålefiskeriet ved Helnæs er en saga blot.

Dyrekølle er blevet kroens "mest famøse" spise, kan man læse på hjemmesiden. Og forklaringen er helt banal, Helnæs har gennem mange år været et populært jagtområde.

Også vildt var på menukortet, men vi holdt os til fiskene.

Det var nu ikke ålen, som fik vores teenagedatter til at slikke sig om munden. For hun anede knap, hvad det var: "Er det ikke noget med slanger?"

Så hun valgte stegt rødspætte, mens jeg var med på at give comeback til den stegte ål. Min kone bestilte seks hele stykker ål, mens jeg nøjedes med fem hele stykker og tre halestykker. Og netop nøjedes, for jeg kunne også have valgt at få 10 stykker ål.

En stor krabat

Rødspætten var bestemt ikke død af sult, så det var noget af en krabat, vores datter satte til livs. Den smagte af friskfanget fisk, og da kartoflerne på sekunder havde kogt det, de skulle, så havde datteren kun roser tilovers for maden. En enkel ret, hvor fisk og kartofler blev ledsaget af smørsovs og citronskiver.

Ålen var perfekt stegt, så der var både saft og kraft samt sprødt skind til at kilde ganen med.

Eneste garniture var en stor portion stuvede kartofler toppet med en ordentlig håndfuld friskhakket persille. Og igen med faste kartofler af god kvalitet. Stuvede kartofler er, måtte nogen være i tvivl om opskriften, en hvid, opbagt sovs, (meget lig den bechamel, man bruger til lasagne), hvori man opvarmer afkølede kogte kartofler skåret i skiver.

En fed spise, javel, men bestemt ikke kvalmende, for kokken kunne sit kram.

I virkeligheden burde vi havde skyllet fisken ned med øl og snaps, som traditionen foreskriver, men vi ville have bilen med hjem, så vi nøjedes med at bestille en lille flaske husets hvidvin. Det var en vin de table, som ikke gjorde meget væsen af sig. Måske derfor årstalsangivelsen glimrede ved sit fravær på etiketten.

Den søndag eftermiddag i juli, hvor vi spiste på Helnæs Kro undlod vi helt at tage på en gåtur, selv om terrænet opfordrer til det. Anbefales kan en tur langs den stenede kyst eller gennem agerlandet til Helnæs Fyr.

Alligevel bestilte vi hver en dessert.

Jordbærtrifli til min kone. Som forventet kogte bær blandet op med makroner og flødeskum.

Hjemmelavet is til min datter. Og den både så og smagte som den skulle. En lækker flødeis med chokoladestykker.

Jeg satte tænderne i en jordbærtærte.

En tynd bund lavet af mørdej, vil jeg tro, med store saftige jordbær. Dækket til med gelé og pyntet med flødeskum.

Hold fast, hvor det smagte. Lige som kaffen, friskbrygget og med bønneduft og smag.

Helnæs Kro leverer godt håndværk. På ingen måde raffineret kogekunst, men det, der kom på tallerkenerne var lavet helt efter forskrifterne.

Kartofler fås ikke bedre på noget tidspunkt af året end nu, og så skal man næsten være et skarn for ikke at servere dem. Det samme kan siges om de danske jordbær, hvor sæsonen er endnu kortere. Derfor al mulig ros til Helnæs Kro for at sætte den klassiske danske frugt og dens velintegrerede - fra Amerika indvandrede - kartoffelfætter på menukortet.
Helnæs Kro
Maden

"Kroen har et lille spisekort med nogle faste menuer samt à la carte retter, der er ikke små fine franske fristelser, til gengæld byder kroen på en gedigen dansk middag". Sådan skriver Helnæs Kro på sin hjemmeside. Og det er sandt.

Drikkevarer

Udvalget er ikke stort, men der er noget for enhver pengepung. Beder man om øl og vand, får man fra det lokale fra Bryggeriet Vestfyen.

Indretning

Lyse lokaler med gule vægge, få grønne planter, lysegrønne vævede duge og kun lidt vægpynt. Røde kalanchoe i vinduer og på bordene. Med andre ord enkelt og stilrent.

Vedligeholdelsesstandarden var høj, og helt i tråd hermed var der overmåde rent og ryddeligt.

Service

Med et selskab og en halvfuld krostue blev der ikke til mange ledige stunder for personalet, som dog på ingen måder virkede stresset, men derimod venligt og kompetent.

Regningen

1 stegt rødspætte:125 kr.
Stegt ål - 6 stk. u. hale: 190kr.
Stegt ål - 8 stk. heraf 3 haler: 185 kr.
1 hjemmelavet is: 38 kr.
1 jordbærtrifli: 38 kr.
1 jordbærtærte: 40 kr.
1/4 husets hvidvin: 80 kr.
2 appelsinvand: 36 kr.
4 dansk vand: 72 kr.
2 kaffe: 40 kr.
1 kakao: 25 kr.

I alt: 869 kr.

Samlet vurdering

Over gennemsnittet. Fine omgivelser, en velholdt kro, et kompetent personale og klassisk dansk kromad tilberedt til perfektion. Derfor fire stjerner til Helnæs Kro.
Fakta
Helnæs Kro
Strandbakken 2
Helnæs
5631 Ebberup

tlf. 6477 1341

hjemmeside: www.helnaeskro.dk

Rygning er tilladt.

Skål for den stegte ål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce