Madanmeldelse: Vand og brød hos Carlos

Foto: Yilmaz Polat

Madanmeldelse: Vand og brød hos Carlos

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Carlos' Kitsch'en har verdens mindste menukort. Dertil verdens bedste idé. Personalets straffeattester er ikke pletfri, men det er smagen.

Klokken er 12, og min kollega og jeg vil spise caféfrokost hos Carlos' Kitsch'en. Nyåbnet, meget særlig café i Møllergade, Svendborg.

Kok og lærer for indsatte i Nyborg Statsfængsel Søren Carlos Rasmussen fik en god idé. Han ville lave et køkken, hvor indsatte kunne afprøve job og frihed den sidste tid af afsoningen. Hos Carlos kan man kun blive ansat, hvis man har været indsat og dermed har en plet på straffeattesten.

Man skal selvfølgelig have et ærligt ønske om at komme ud af kriminaliteten.

Allerede uden for caféen kan man føle den venlige, humoristiske stemning. Man kan sætte sig i caféstole og nyde efterårsolen. Et trin ned ved indgangsdøren står to magelige stole. I caféen er der rå bræddevægge ved skranken til det åbne køkken.

Ellers er det, som navnet siger, både et køkken og et sted med herlig farvestrålende genbrug og kitch. Blødt rødt sofahjørne. Farvestrålende! Lamper med frynseskærme, der tidligere var på mode i borgerhjem. Der er bløde puder. Moderne caféborde og stole.

Vi vælger et genbrugstræbord med absolut ikke tilhørende stole. Store portrætter af Kong Christian 10. og Dronning Alexandrine kigger fornemt ned fra væggen.

Foto: Yilmaz Polat

Godt brød fra grunden

Flere borde fyldes med forretningsfolk i middagspausen. Der dufter af nybagt brød. Lyden af en kniv, som skærer gennem en sprød brødskorpe, tegner godt. Carlos selv er bag disken og bringer uden at blinke store glas med postevand, da min kollega vil have det som start.

Menukortet er en sammenfoldet fængselsvæg af pap. På bagsiden kan man læse om denne første café af slagsen. Drømmen, formålet. Beskriver få retter. Simpel mad, som nye køkkenskrivere kan lave fra bunden med god smag og til fornuftig pris.

Skriften på "fængselsvæggen" tilbyder fire slags sandwich. Den ene kaldes en "Brøcotta", hvor det hjemmebagte surdejsbrød er gratineret i ovnen med skinke og tomat. Stedets blandede salat med krydderolie er toppen. Den tager jeg.

Kollegaen snupper "Limousine Sandwich", hvor brødet følges af rosastegte skiver af kalveculotte. Surdejsbrødet har et strøg af hjemmerørt hvidløgs-mayo. Brødskiverne har dertil en tomatsalsa, skiver af store drueagurker og salat.

Ved serveringen falder vi i snak med vores tjener, der med stolthed fortæller om brødbagningen, da vi har taget den første bid, sprød og knasende. Tilstået! En himmelsk mundfuld af de lange, lufthullede brødskiver. Både skinkeskiverne og kalvekødet er stegt til mør perfektion.

Med det både bløde, søde, syrlige og krydrede tilbehør spiser vi fantastisk brød med fyld. Vand og brød hos Carlos er absolut ikke det værste i verden, er vi enige om. Vi snakker om, at når der kæles for hvert lille stykke råvare, og hver del af noget så simpelt som en sandwich laves med følelse og stolthed fra grunden, bliver en sandwich en sand herreret.

Hvad! Er der ikke kage?

Vi syntes nok, Carlos var lidt nølende, da vi ved måltidets begyndelse så os varme på menukortets femte og eneste søde indslag. En crumblecake med vilde skovbær, crumbletærtedej og tilhørende cremefraiche.

Han fortalte, at sandwichen ville være mættende, men må nu bryde sammen og tilstå: Der har ikke været bagt kage siden lørdag. Det er tirsdag i dag.

Så er det, Carlos får en dobbelt op ubetinget formaning fra vi to rustikke kageelskere. Når der står kage på kortet, skal der være kage!

Carlos modtager dommen. Han lover, at der er kage, næste gang vi kigger ind. Vi bestiller en dele-øl fra det store øl- og vandkort. En mørk, fyldig mumme med smag af nordiske bær fra Schiøtz, og så vil vi have kaffe. Det får vi. Velbrygget stempelkaffe fra en kulørt Bodum-kande. Skænket i store kopper og med retromælkekande.

Det var nok den bedste sandwich, jeg har smagt længe. Jeg drømmer endnu om brødets knasende skorpe og smag. Carlos' Kitsch'en har nu en simreret over, som kan nydes med brødet senere på dagen. Man kan også hente sin frokostsandwich som takeaway, får vi at vide.

Vi roser stedet, idéen, miljøet, maden, og "we'll be back". Efter den manglende kage-oplevelse. Den dom er ubetinget og afsagt!

Madanmeldelse: Vand og brød hos Carlos

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce