Madanmeldelse: Femstjernet oplevelse

Foto: Andreas Bastiansen

Madanmeldelse: Femstjernet oplevelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Café og Brasserie Kok er fra sin baggård rykket ind i Borgerforeningen i Svendborg med køkkenchef og koncept. Et sats, der har fortjent at lykkes.

Borgerforeningen Kulturhus Svendborgs caféområde ligger lige inden for døren fra Ramsherred. En sand alfarvej, der også er foyer for sale med publikum fra forskellige kulturarrangementer.

Tidligere gemt i gården til en af Svendborgs gamle købmandsgårde synes Café og Brasserie Kok at være kommet fra asken til ilden med mangfoldige udfordringer i serveringer. Kok, et af byens mindste, men skarpeste spisesteder, har nu café, aftenrestaurant, selskabsforretning, take away. Dertil vinbar, når køkkenet lukker. En stor mundfuld.

Vi var to til aften en af de første dage, Kok havde åbent i de nye rammer. Jeg havde spist brunch med lækre kolde og varme retter og dessert på åbningsdagen, hvor det var svært at få et bord.

Brasserie KOK, Borgerforeningen, Ramsherred i Svendborg.
Brasserie KOK, Borgerforeningen, Ramsherred i Svendborg.
Foto: Andreas Bastiansen

Sagen er bøf og brulee

Ved aftenstid er det ikke svært. Vi er ikke mange, der spiser aftensmad her. Udenfor blafrer de hyggelige fakler. Ude og inde er der levende lys og friske blomster. Den kvindelige tjener tager venligt imod. Spisekortet er på tre sider og kan udvides med et noget større kort over vine og drikkevarer.

Der er tre retters menu og fælles kort fra café og aftenens brasseri, "Det søde" og tilbud om børneportioner. Det sidste har vi ikke brug for, men min ledsager har hvedeallergi og bliver af tjeneren beroliget med, at kokkens bearnaisesovs er uden mel. Vi ser hurtigt at sagen er bøf - eller rettere "boeuf", som min ledsager vælger med omtalte sovs til. Jeg tager "Kokkens Pariser".

Selvom menuens kirsebærdessert med chokolade og lakrids lokker, er vi begge håbløst forfaldne til creme brulée. Da den dessert er blandt en af de fire muligheder, er ingen af os i tvivl.

Brasserie KOK, Borgerforeningen, Ramsherred i Svendborg.
Brasserie KOK, Borgerforeningen, Ramsherred i Svendborg.
Foto: Andreas Bastiansen

Det ekstra udenfor kortet

Tjeneren kommer med isvand på karaffel, der byttes et par gange undervejs. Vi bestiller husets vine, der skifter efter, hvad man har bestilt.

Min ledsager får af den vinkyndige tjener fortalt om og skænket et glas italiensk vin. Det er Primitivo di Puglia, Moi. En dybrød, fyldig men alligevel frisk rødvin, melder min ledsager.

Jeg får et glas rosé fra Domaine Gavoty i Provence. En let og frisk vin med en dejlig eftersmag af sommer på de kanter.

Der serveres en brun papirspose uden for det bestilte. Posen indeholder små lune brødstykker med blød sødlig krumme og knasende skorpe. Dertil en italiensk olivenolie i en lille kande til at dyppe brødet i. På grund af min ledsagers allergi, er jeg den heldige vinder af hele brødposen.

Tjeneren spørger, hvordan vi vil have vore bøffer stegt. Den oplysning er fulgt til punkt og prikke, da min ledsager får sin boeuf bearnaise. Den er perfekt. Mør indeni og med stegeskorpe. Den serveres med små stegte røde tomater.

Ved siden af et lille serveringsbræt med små sorte gryder og lille salatskål. I den er der en frisk salat af babyspinat og soltørrede tomater med lidt olie-eddike-dressing. I gryderne tynde, gyldne og meget sprøde pommes frites.

Bearnaisesovsen er en hjemmepisket drøm. Lind og cremet og tilsmagt med frisk estragon og andre krydderurter, der kunne være anis og kørvel. Vi glemmer at spørge.

Min pariser er et lille tårn med firkantet toast i bunden, en hakkebøf, der er saftig i midten og med stegeskorpe. Den er strøget med liflig peberrodscreme. Herover, fermt og fintsnittet, først rødløg, så søde hjemmesyltede rødbeder og en sne af fintrevet peberrod. Øverst en velvoksen kapers. Ved siden af et glas med en smuk æggeblomme.

Det smager himmelsk, og da jeg har været solo om brød og olie-ritualet, er der ikke plads til mere. Og dog!

Brasserie KOK, Borgerforeningen, Ramsherred i Svendborg.
Brasserie KOK, Borgerforeningen, Ramsherred i Svendborg.
Foto: Andreas Bastiansen

Blød budding og karamel

Indholdet i de små ovale iskolde jernskåle har en perfekt brændt karamel på overfladen. Knæk, siger det, da skeen slår hul ned til den iskolde vanilje-og flødebudding. Vi er enige om, at creme brulée stadig er verdens bedste dessert, da vi har sat punktum med en fejlfri udgave.

Tjeneren, som hele måltidet igennem har passet bordet og diskret spurgt, om alt er tilfredsstillende, følger os til døren. Vi er enige om, at på særlige dage kan nissen flytte med. Det er ikke altid godt. Det er det til gengæld her, hvor kokken heldigvis er flyttet med.

Madanmeldelse: Femstjernet oplevelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce