Madanmeldelse: De gode klassikere

Majorgården lever op til sit navn: Den gamle kro.
Foto: Morten Rode

Madanmeldelse: De gode klassikere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Majorgården-Den gamle Kro i Oure holder fanen højt med ærlig mormormad og klassikere som tarteletter, oksesteg, samt stort mad- og drikkekort

I svinget i Oure på Sydøstfyn har der ligget landevejskro siden 1760. Majorgården, som nu også hedder Den gamle Kro, har altid ligget der, når man kørte forbi på landevejen mellem Svendborg og Nyborg. Denne august-aften har vi bestilt bord for at se, hvad der er bag gardinerne og på menukortet.

Det er krofar selv, som tager imod, lige da vi har sat fingeren på klokken, som opfordrer til at kalde personalet. Han virker ved første blik lidt brysk og giver minder om mangen overtjener ombord på fortidens Storebæltsfærger. Man skal ikke altid skue tjeneren på facaden. Der er frit slag, siger han, og vi er da også de eneste i krostuen denne aften. Menukortene er lagt frem. Det viser sig at være et sandt slaraffenland for yndere af mormormad og de gamle kro-klassikere.

Vi er sultne alle tre, heldigvis . Den ene kaster sig ud i en treretters sommermenu med rejecocktail, vildsvin og rysteribs, den anden vil have oksesteg med stikkelsbærkompot og agurkesalat. Den tredje mener, han kan spise kroens tarteletter til forret og fiskefileter med sauce cardinale, der selvfølgelig på kroens kort hedder: kardinal-sovs. Alle vil prøve desserten med hjemmelavet is og frisk frugt. Mens krofar nu forsvinder ud til kromor, som vi har fået at vide står i køkkenet, er der tid til at kigge sig lidt omkring.

Majorgården lever op til sit navn: Den gamle kro.
Majorgården lever op til sit navn: Den gamle kro.
Foto: Morten Rode

Set til "Hvidstengruppen"

I den mørke krostue følger man sig hensat til en blanding af fordums dansk folkekomedie og settet fra "Hvidstengruppen". De lave loftsbjælker i rødbrunt, de køkkenblå døre, de grønne vægge, lidt nips og stramaj på væggene. Majorgården lever op til sit tilnavn: Den gamle kro. Krofar er tilbage. Han har lukket op for humør med tørt lune. Der kommer isvand på bordet. Vi er to, som deles om en hvidvin. En Alsace, Pinot Blanc fra Trimbach. En frisk vin uden at være for syrlig. Da den ene er chauffør, tager vi kun en halv flaske.

Forretterne vækker minder om 60ernes menu-hit. Tarteletterne er sprøde i kanten, som de skal være. Stuvningen med asparges og høns smager nostalgisk. Rejecocktailen i højt glas har knassprød salat i bunden og spandrejer i trængsel på toppen, hvor citronrytter, rød graperytter og tomatbåd igen er toppet med en skefuld sort kaviar. Der er i skål ved siden en hjemmerørt dressing ala "de tusinde øer". Lune fluteskiver og koldt smør til.

Majorgården lever op til sit navn: Den gamle kro.
Majorgården lever op til sit navn: Den gamle kro.
Foto: Morten Rode

Steg, uden suppe, med is

Min ene ledsager får sine tre store rødspættefileter serveret med asparges og rejer. Fileterne er pandestegte og knaser, så det støjer herligt. Der meldes saligt, at de er sprøde udenpå og saftige indeni, og mere kan man ikke forlange af en fiskefilet. I sovsekanden er der "kardinalsovs". Den smager skønt af tomat, fløde og hummerpasta.

Tallerkenerne er kæmpe bassiner. Vi to andre får bragt kalvesteg og vildsvinekølle med samme grønt. Det består af perfekt kogte blomkålsbuketter og snittede gulerødder. Både den rosastegte kalvesteg og det vilde svin præsenteres som skiver i generøs vifte. Der er også plads til den traditionelle pynt: salatøen med appelsin og grønt. Der er samme skysovs i sovsekande til de to stegeretter, og vi falder lidt i svime over kromutters hjemmelavede agurkesalat, stikkelsbærkompot og rysteribs. Masser af smag . Både på tallerkener og i skålene med tilbehør. Det er næsten overflod med de faste, nye velkogte kartofler i skålen, som alle tre deles om.

Ledsager med både tarteletter og fiskefileter indenbords står af desserten, og det er synd for ham. En tallerken, stor som en lille manege, kommer ind med kromors åbenbart kendte islagkage med mandelbund. Et trekantet stykke er rejst i midten som et lille isbjerg. To andre trekanter med vaniljeparfait er "stablet" ved siden af. Den friske frugt er hapser af ananas og fersken. Enkelt og velsmagende.

Den is-dessert kan kromutter godt være bekendt. Vi taler om, at det er en hjemmelavet is, som man ved familiefester skæver efter, om den dog ikke kommer rundt anden gang.

Vores nostalgiske krobesøg med rejse gennem de gode klassikere afrundes af en god kop kaffe af friskmalede bønner, og den nu helt optøede krofars følgen til dørs med "kom nu godt hjem".

Det gør vi, meget mætte.

Majorgården lever op til sit navn: Den gamle kro.
Majorgården lever op til sit navn: Den gamle kro.
Foto: Morten Rode

Madanmeldelse: De gode klassikere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce