Hygge på kajkanten

Neptuns dampede laks med grøntsagstærte, tomatsalat og cremet karrysovs.
Foto: Roland Petersen

Hygge på kajkanten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lollandsk ægtepar driver sommerspisested ved lystbådebroen i Rudkøbing. Der er hyggeligt - og rigelig mad på tallerkenerne.

Enhver skipper kan spytte længere, end spisestedet Neptun ligger fra kajen. Det er så absolut en sommerrestaurant, for værtsparret Anne Margrethe og Ole Petersen bytter basen på Lolland ud med Langeland fra påske- til efterårsferie.

Spisestedet har mad i gemytlig og venlig ramme, og det har ikke kun sultne sejlere og turister fundet ud af. Den onsdag aften i maj, hvor vi dukker op, er de fleste gæster lokale. De vil, som vi, lige ind og spise efter aftenturen ved vandet.

Spisende gæster sidder tæt i lokalet i det røde træhus. Menukortet er enkelt. Vil man have vin, kan man kigge i vinkurven lige inden for døren.

Vi får anbefalet dagens menu. Den ene vil egentlig gerne have Sommerspecialiteten, der er dampet rødspætte med laksemousse, men den er ikke blevet klar til i aften, fortæller kokken, Ole Petersen. Så tager alle forretten til menuen, der er laksefrikadeller med flødestuvet spinat. Derefter deler selskabet sig, så både menuens kalvefilet og en dampet laks med grønne asparges er i vente.

Da vi ikke selv dykker i vinkurven, er det eneste, vi kan få at vide om husets hvidvin, at den er fra Chile. Hvidvinen, skænket i glas, viser sig at være lys og let i smagen. Vandet serveres på plastflaske.
Restaurant Neptun, Rudkøbing
Restaurant Neptun, Rudkøbing
Foto: Roland Petersen

Det salte og det søde

Forrettens små lune laksedeller er faste, lidt hårde, og der er saltet lige i overkanten. Til gengæld er den flødestuvede spinat en sand nydelse.

Mens vi venter på hovedretten, falder vi i snak med et par søde langelandske damer, som beretter, at dette er stedet, når man ikke gider lave mad til sig selv en aften. De er ved at gå om bord i en pandestegt rødspættefilet med et bjerg af pommes frites.

Først kommer ledsagers laks. Et flot, saftigt, perfekt dampet stykke fisk. Dagens kartoffel, som serveres til alle hovedretter, er to mellemstore kartofler, nye, udenlandske, snittet og stegt som hasselback. Kartoflen er sprød, og rigtig knasende på toppen samt blød indeni.

Til den dampede laks serveres en lækker top af tomatsalat med dansk salatost i tern, snittet løg og grønne oliven. Plus en trekant-skive luftig grøntsagstærte.

Sovsen er en cremet karrysovs, lidt til den søde side. Prikken over fiskeretten er nye grønne, dampede asparges. Let dampet, så der stadig er bid og knæk i årstidsdelikatessen.
Spisestedet Neptun i Rudkøbing.
Spisestedet Neptun i Rudkøbing.
Foto: Roland Petersen

Rundhåndet kalvefilet

Kalvefileten er tyk og rundhåndet udskåret. Trods kødets tykkelse er fileten stegt mør og dejlig.

Hasselbackkartoflen og grønt­sagstærten har comeback til kødretten. Kalvefiletens særlige tilbehør er en sprød og herlig hvidkålssalat med flødedressing og en rødvinssovs, behagelig både i smag og konsistens. Desuden en overflod af hjemmelavet syrlig agurkesalat og sød kompot af nye lyserøde rabarber. Ole Petersen springer uopfordret fra køkkenet med varm sovs til begge retter.

Æble-og marcipan-nydelse

Portionerne er som skrevet så store, at de kan mætte efter en hel dag på vandet eller i den friske luft. Der er ikke plads til dessert.

Vi vælger en ganske almindelig kop kaffe. Den serveres i en stor stribet kop af krus-størrelse. Til kaffen kan man få to slags æblekage, en gammeldags med makroner og flødeskum, og den, vi vælger: den lune æbletærte. Den viser sig at være både lun og lækker. En bådformet stor skive med blødt, bagt æble i forstavnen og en fryd af marcipan agter. Der serveres friske skiver ananas og en bølgeformet klat flødeskum til.

Neptun er et hyggeligt spisested. Der er rigelig mad på tallerkenen, og børn under 14 år har fire børnemenuer at vælge i mellem. I godt vejr er der skønt på terrassen, tre skridt fra vandet og de vuggende lystbåde ved kajkanten.

Hygge på kajkanten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce