Frøkenen er i perlehumør

Det giver sommerhumør at slentre rundt i Faaborgs hyggelige gader - og skulle der komme en byge, kan man sidde indenfor.
Foto: Yilmaz Polat

Frøkenen er i perlehumør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Veloplagt, hjemmelavet køkkenhåndværk - det er ikke overdådigt, men det er lækkert og effektivt

Skal der være fest, så lad der være fest. Det er sjældent, der popper fem stjerner eller flere op i en spiseguide, og det sker som oftest også kun, når det handler om en restaurant, hvor maden er gud og kokken kan stå på hovedet og citere Guide Michelin forfra og bagfra på originalsproget. Fransk.

Men sommerhumøret har ramt os, og det ville simpelthen være for kedeligt med fire stjerner, og hvis man er utilfreds med, at en salat- og kartoffelbar tilsat nogle lunser grillet kød kan svinge sig så højt op, så er sandheden måske:

Faaborg er en fantastisk by. Slentre en tur i gågaderne, som der er flere af om sommeren. Torvet. Klokketårnet og den forførende havnefront. En brillant sommeraften er det lige til en ekstra stjerne.

Sommer i luften

Frk. Jensen har taget sommeren til sig.

- Vil I sidde inde eller ude?

Vi vælger indenfor, og der er kamp om at få bænken op ad væggen med udsigt til hele cafeen, baren og et smugkik ud i køkkenet. Det er så blæsende ude på gaden, at salatbladene ville hvirvle væk fra tallerkenen. Og gårdserveringen er er pigerne for kuldskære til.

Aftenspisekortet er enkelt, og vi stopper ved hver sin grillret. Fisk, okse, kalv. Som pr. automatik serveres sammen med den bugnende grønne buffet. Med varmt og koldt. Et glas kold hvidvin, en halv liter ale og et par colaer kommer på bordet, og det er fristende at komme til tag-selv-salaten. For at nyde den som en slags forret.

Men der er ingen tallerkener, og vi får forklaret, at der kun går et øjeblik før kokken er færdig med vores grillportioner.

Det er ganske rigtigt. Mindre end ti minutter senere lander både fisk og filet på bordet. Duftende af grillkul, laksen rødgylden og lækker, kødet med grillmønster.

Ved buffeten er det svært ikke at få for meget på tallerkenen. Traditionel salat og utraditionel salat. Tomater, melon, pæresalat. Stegte eksotiske grøntsager, estragonflødekartofler, ovngrillede kartoffelbåde, kold kartoffelsalat. Tre saucer. Fisk, rødvin og bearnaise. Buffeten er så velforsynet, at den også sælges som selvstændig hovedret til 109 kr. Et glimrende vegetartilbud.
Fakta
Frk. Jensens Cafe og Spisehus, Mellemgade 10, Faaborg.

Tlf. 63607030.

www.froekenjensens.dk

Mærkelig placering

Ja, lakseportionen er så rundhåndet, at man sagtens kunne have delt. Og skåret lidt af regningen, som iøvrigt skulle vise sig at blive ganske beskeden.

- Det er jo genialt. Der er noget for enhver smag. Hvis man ikke kan lide stegte grøntsager, så er der noget andet, siger pigerne. De holder lidt øje med, hvad gæsterne fylder på tallerkenerne.

Det er ikke så svært, for bordet angribes fra tre sider. Placeringen ud til gården er muligvis den eneste mulige, men det er lidt bøvlet at passere bag om hinanden på vej ind, ud og til siden. Denne tirsdag er der ikke proppet, højst tyve gæster inde og ude. Måske kunne Frk. Jensen have overvejet en anden og mere bekvem placering.

Pæresalaten med friske krydderurter er sommerlig og syrlig, flødekartoflerne så fristende, at man må slå sig selv over fingrene for ikke at tage for meget.

Mætte og tilfredse kan vi slå mave, mens dessertkortet studeres. Jeg holder mig tilbage, men heldigvis er der et par piger med søde tænder, der skal forlyste sig med hjemmelavet islagkage og melonsuppe.

Suppe og is

Portionerne er så rigelige, at de ikke er nærige med at lade mig smage. Melonsuppen med vanilleparfait er en himmerigsmundfuld. Jeg er nødt til at spørge, om den har fået et pift rom for at den søde runde eftersmag. Men nej, det er en rørsukkerlage, der har udført miraklet. Suppen er pyntet med citronmelisse. Det ser pænt ud, men smager ikke rart, så spis udenom.

Islagkagen er der et par store skiver af. Til mig er den for sød, uden en snert, et knas. De blendede hindbær giver syren, men raffineret er det ikke. Jeg drømmer om et låg af gylden marengs.

Desserter og drikkevarer sparker prisen opad. Var man bare ude efter et gedigent, lækkert og sundt måltid mad i det faaborgensiske spisehus, kunne det være erhvervet for omkring hundrede kroner.

Frk. Jensen er i perlehumør, og det smitter.

Frøkenen er i perlehumør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce