Den japanske restaurant Goma har både indretningen, servicen, stemningen og maden med sig
- Man skulle slet ikke tro, at man er i Odense, sagde min medspiser en smule forbløffet, da vi hang lidt i Gomas lounge og kom til at stirre ned i Jernbanegade.

Og nej, det skulle man ikke. For selv om jeg sikkert kommer til at træde nogle over tæerne nu, så er den japanske restaurant Goma i en særlig klasse i Odense. Gomas indretning har internationalt snit - med lounge, cocktailbar og et stilrent og råt lokale. Maden er original og frisklavet - man kan, som på andre japanske restauranter, se kokkene lave maden i det åbne køkken midt i restauranten. Og læg dertil, at servicen over for kunderne er noget af den bedste, jeg har oplevet i Odense. Goma er ganske enkelt et pænt stykke over niveau.

Der er ellers kommet ganske meget Japan-mad i danske restaurantlokaler i de senere år. Der er desværre også kommet ganske meget dårlig japansk stang-mad, retter, som kun har ordet "sushi" tilfælles med de originale japanske retter. Men sådan var oplevelsen ikke på Goma.

Vi satsede højt fra start og valgte Gomas smagemenu, "Gomas ni smagsoplevelser". En 745 kr. dyr oplevelse pr. person. Og med masser af mad. "Måske for meget", spurgte vores tjener, som hele aftenen ydede en yderst kompetent indsats - og foreslog straks, at vi nøjedes med seks af ni retter.

Det fortrød vi ikke. Da de seks retter havde passeret vores bord, var vi færdige. På den gode, japanske måde.

En synsoplevelse

En perfekt restaurantaften skal gerne være en udfordring for ikke blot smagssansen, men bl.a. også for synet. Og her yder Goma en indsats af de bedre.

De håndlavede japanske keramiktallerkener er med til at gøre deres, men væsentligst er naturligvis, at japanske sushi-retter kan være hamrende fotogene. Jeg skriver "kan være", for det lykkes langt fra altid.

Det gør det imidlertid på Goma. Kokkene gør sig umage med at designe nigiri og uramaki, så de ikke blot smager godt, men også ser fremragende ud. Det er med til at løfte maden op fra bare at være føde til at være noget ... skal vi sige åndeligt?

Først kom en portion Hamachi Cervichi på bordet. Små stykker hvidfisk toppet med ørredrogn. En frisk og udfordrende starter, der hurtigt blev fulgt af en tuntatar rørt op med østerssauce og serveret på butterdej og toppet med frisk koriander. Et helt lille kunstværk i sig selv i al sin farverigdom. Min medspiser og jeg gik lidt i dvale og nød synet.

Efter den friske og skarpe tuntatar fik vi en Beef Tataki - tynde skiver næsten rå oksemørbrad, der var lynstegt i kanten og anrettet med tynde skiver af forårsløg og tariyaki-sovs. En god smagsblanding - den rå oksemørbradsmag stod elegant til de friske forårsløg.

Herefter blev retterne tungere og tungere, og det kunstneriske indtryk faldt en anelse. Først tre gange to styk nigiri - den lille japanske risrulle med indhold af f.eks. fisk. De tre forskellige udgaver var varierede, men den ene - en udgave med peberlaks - var næsten for skarp og for pebret til, at man kunne få de finere nuancer med.

Derpå fulgte en Uramaki Goma, en risrulle med en plade nori-tang, fisk og sesam, og en Maki Osaka - endnu en rulle med ris, denne gang med varme rejer som kerne. I alt 16 stykker ris i noritang med fyld. Og her begyndte filmen at knække for Gomas store smagemenu, for variationen og idérigdommen i køkkenet havde været stor frem til uramaki'erne. Men to massive ruller ris i nori-tang gav en lidt for ensformig afslutning på et ellers varieret og velplanlagt måltid.

Den lidt tunge afslutning kan dog ikke ødelægge indtrykket af en aften, hvor indretning, service, mad og stemning gik op i en højere enhed. Specielt ikke, når man tager i betragtning, at den endelige regning endte på 746 kroner for to - betydeligt under prisen for hele smagemenuen.

746 kroner er selvfølgelig stadig mange penge. Men det er dog billigere end at tage til New York eller Tokyo for at få den samme oplevelse af internationalt snit. Goma være anbefalet!
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Mad

Fakta

Samlet vurdering