Det hurtige takeaway-måltid er ikke så ringe en løsning efter helligdagenes udsøgte overflod. Vi prøvesmager tre gange kylling i Svendborg

TAKE AWAY

Jettes Diner: burger - 4 stjerner

Boulangerie: boks - 3 stjerner

Café Arthur: Grillkylling - 3 stjerner

Min nærmeste kollega og jeg kom til at snakke om det store fest-og frås-repertoire af bordets glæde, som vi også har overlevet denne jul og dette nytår. Ikke mindst når det drejer sig om fjerkræ og fugle: and, gås, fasan, stegt, i postej, paté som confit og rilette. Luksus på luksus for egne og gæsters smagsløg.

- Hvad har vi så ikke fået, der smager lidt af fugl?, spurgte vi hinanden. Svaret var enkelt: kylling! Her lige efter nytår skulle det være hurtigmad, gerne af den salte slags. Så vi nærmest fløj, dog i gå-afstand fra redaktionen, for at hente fastfood som takeaway, som det hedder på nudansk. Kylling som klassisk friturestegt med pommes frites, som kylling i karry i kinesisk boks og som kyllingeburger.

Høsten af hurtig-maden spredte en gennemtrængende duft af grillmad på hele etagen. Godt for os, der havde sat næsen op efter fastfood. Knap så lækkert for de kolleger, som netop skulle til at åbne madpakken med de hjemmesmurte klemmer.

Kylling er nok en af de mest variable råvarer at have fat i. Den kan være en herre- og dameret af rang, som når jeg stadig med tårer i øjnene mindes den stegte landkylling med flødesovs, nye kartofler og agurkesalat, som min "faster Tinne" i Odense kræsede op med til famliens pinsemiddag. Det kan også være ungdommens absolutte forkælelsesmåltid: den halve friturestegte grillkylling med pommes frites.

Den sidstnævne skulle genoplives som Just Eat take away fra Café Arthur, Gerritsgade 35 i Svendborg.

- Den skal være klar, siger en venlig stemme i røret, og det er den. Rygende hot halv kylling i termopose og en praktisk plastboks med rum, så kartofler og andet tilbehør hjembringes lunt og uden at tage smag af hinanden. På caféen er der fint med folk til frokost og venlighed ved udlevering af tagmed-kyllingen, ligesom en tjener åbner døren og sender os og kylling af sted med gode nytårsønsker.

Udpakket hjemme er det kyllingen, som indtager førstepladsen. Den er saftig og med det sprødeste skind udenom. Masser af smag. Hvis tilbehør var lidt mere opfindsomt og især, hvis de gyldne pommes frites levede op til forventningerne, havde det været et totalt smukt gensyn. Der er en lille frisk salat af iceberg, rå tomat, lidt majs og ærter. Friske skiver agurk og lidt syltede samt en udmærket, almindelig remoulade. De friturestegte pommes frites ser dejlige ud, men er trods den gode indpakning og hurtige servering hårde. Ved første bid afsløres der hul i midten, hvor der skulle have været blød kartoffel. Man kunne trække dem på snor. Top-kylling, bund-kartoffel.

Alt i én boks tager smag

Boulangeriet, Centrumplads 12 i Svendborg, er berømt for bl.a. sine sandwiches af sprøde flutes med masser af fyld. Vi går i dag til varmedisken for at hjemføre en boks med kylling i karry. Den fås med både nudler og ris som tilbehør. Vi vælger risen, og selv om der både er små forårsruller og rejer, er kylling temaet, så det bliver de indbagte kyllingenuggets. Modsat den effektivt inddelte plastboks får man her alt i én boks, og selv om man styrter hjem til serveringen, bliver den bløde ris med gulerodsbidder og ærter endnu blødere af sovsen.

Sovsen har en meget mild karrysmag og er varm og lækker. Den har fine, store kyllingestykker og strimler af syltede bambusskud. Sammen bliver det lidt for snasket. De kyllingenuggets, som ligger øverst, er også lidt for bløde på grund af for megen dej omkring. Indeni overraskes vi af saftige, dog lidt neutrale kyllingestykker, der fortjente mindre og sprødere dej omkring. Her er toppen selve kyllingen i sovs og i nuggets. Bunden boksen.

Hurra for hjemmelavet

Tredje takeaway-test er pakket neutralt ind i en brun papirspose. I den kommer den fineste brune papboks, der lige så godt kunne skjule fine konditorkager. Det er kyllingeburger fra Jettes Diner, Kullinggade 1, Svendborg. Den udleveres straks og smilende. En stor, hjemmebagt bolle med velstegt kyllingefilét, svøbt i flere skiver serranoskinke og ost. Der er syltet og rå agurk, tomat og husets dressing. Uhmm! Selv om vi er mætte af kylling, tager vi lige én bid til og én til ... og ...

SAMLET VURDERING

Der er med ud-af-huset-mad mulighed for ikke så ringe en kvalitet, også selv om man vælger hurtigmad i hurtigløb på tilfældigt valgte restauranter i Svendborg.

Maden

Hvad hjertet kan begære af fastfood og, som der står på emballagen fra Jettes: fast slowfood. Jettes Diner har på sit kort udover burgere et stort udvalg af varme retter, børne-og vegetar-menuer.Café Arthur har et stort kort med retter til at spise på stedet eller takeaway. På kortet kan man se, at "kundernes favorit" er den hjemmelavede bøf-burger. Ellers er der med lidt italiensk præg forretter, pizza en masse på både italiensk og mexicansk, pasta, varme retter og meget mere.

Boulangeriets sandwiches fås i både almindelige flutes og grovflutes. Der er ca. 15 forskellige slags fyld og tilbehør. Kinaboksene fås i tre størrelser og byder på flere varianter.

Drikkevarer

Vi drak vand til alle retter og smagte ikke spisestedernes drikkevarer, men der er mulighed for fra køleskab i Boulangeriet og fra baren hos Arthur og Jette at få varme og kolde drikke i stort udvalg.

Indretning

Alle tre steder er der effektiv indretning med mulighed for, at man kan spise på stedet. Lokalerne er mindre, men der er miljø og hygge.

Service

Både hos Café Arthur, i Boulangeriet og Jettes Diner var der en udsøgt venlighed - fra bestilling af en gang take-away til afhentning ved disk - og på Café Arthur blev man ovenikøbet fulgt smilende til dørs.


Regningen

Ud af huset-kylling:

1 halv grillkylling med pommes frites: 80 kr.

1 stor China-boks med kylling i karry , ris og kyllingenuggets: 50 kr.

1 kyllingeburger: 76 kr.

I alt: 206 kr.

  • Af: