Værktøjskassen: Den er i vinkel

1: Ingen af disse vinkler kan med rimelig siges at være i vinkel - de er fra 0,1-0,5 grader ude af kurs.

Værktøjskassen: Den er i vinkel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ja, det vil sige: Den er faktisk over hele hovedet slet ikke spor i vinkel!

Jeg har prøvet noget virkeligt sjovt og nyttigt - en digital vinkelmåler.

Men samtidig har jeg gjort en chokerende og ganske træls opdagelse - nemlig at kun én ud af min ganske store samling af gammeldags vinkler faktisk er i vinkel. Resten er mere eller mindre ude af kurs, og det på trods af, at vi taler om vinkler af anerkendte vestlige mærker.

Og så er der en helt tredje ting, som bare undrer mig: Hvorfor har jeg ikke opdaget det for længe siden, at mine vinkler er ude af kurs? Og hvor mange af de skæverter, jeg har slået igennem tiden, skyldes i virkeligheden, at mine vinkler ikke er i vinkel?

2: Den sorte Bahco er billig, men faktisk ganske hæderlig (laserskåret ud af ét stykke metal) - den japanske med skydelineal er tung som et ondt år, men særdeles præcis.
2: Den sorte Bahco er billig, men faktisk ganske hæderlig (laserskåret ud af ét stykke metal) - den japanske med skydelineal er tung som et ondt år, men særdeles præcis.

Ja, det er smart

Balladen begyndte med, at jeg fik stukket en elektronisk vinkelmåler i hånden - helt gratis - og uden krav om, at den skal returneres - bare sådan: Det er din, og du kan skrive om den, lige hvad du vil - bare det ikke er negativt, for så bliver jeg sur.

Sådan cirka sagde Thomas fra Primus - vel vidende, at jeg skriver lige nøjagtigt, hvad jeg tænker.

Men sagen er, at jeg faktisk altid har savnet en enkel, effektiv og troværdig vinkelmåler - ikke sådan en lille javert, som smeden bruger, for jeg roder jo mest med træ - og det kræver en lidt større model, som tilmed skal være ganske præcis, når man laver et eller andet, som skal passe på en prik.

Som oftest kan man slippe af sted med at bruge en smigvinkel - altså sådan en SLAGS vinkelmåler, men uden skala. Det fungerer i de fleste tilfælde, fordi man bare kan kopiere eller "overføre" vinklen - altså uden at sætte tal på den.

Men nogle gange har man virkeligt brug for at kende værdien - grad-tallet. Det kan eksempelvis være, at du skal save to lister i smig, så de mødes i et hjørne - hvis hjørnet er præcis i vinkel (90 grader), så ved vi, at saven bare skal indstilles til 45 grader, så passer pengene.

Men hvis hjørnet tydeligvis ikke er helt i vinkel, hvad gør man så? Så kan man enten prøve sig lidt frem, og i tredje forsøg lykkes det - det er sådan, jeg plejer at gøre. Men det ville dog være mere prof, hvis jeg hurtigt kunne måle vinklen til eksempelvis 86 grader - så ved jeg jo, at jeg bare skal indstille saven til 43, for så er jeg sikker på, at samlingen bliver lige i øjet - perfekt!

3: Ingen af disse vinkelmålere er egnet til træ - nøjagtigheden er under lavmål: 1-2 grader.
3: Ingen af disse vinkelmålere er egnet til træ - nøjagtigheden er under lavmål: 1-2 grader.

Enkelt og ligetil

Men jeg har altså aldrig haft en ordentlig og præcis vinkelmåler til træ - jeg har savnet den, for den ville virkeligt have gjort livet lettere. Men man tilpasser sig jo realiteterne og finder andre måder at klare problemerne på - og jeg havde vel nærmest vænnet mig til tanken om, at jeg nok ville gå i graven uden denne enkle luksus.

4: Quick 360 - forbavsende nøjagtig: Den er opgivet til +/- 0,3 grader, men i praksis er præcisionen bedre end 0,1 grad.
4: Quick 360 - forbavsende nøjagtig: Den er opgivet til +/- 0,3 grader, men i praksis er præcisionen bedre end 0,1 grad.

Men så ...

Vinkelmåleren fra Primus er super enkel - den består af to stållinealer, som er samlet med en skrue. Når de to linealer ligger lige over hinanden, siger det lille elektroniske display 0 grader - når man drejer dem fra hinanden, viser displayet vinklen imellem de to ben med en nøjagtighed på 0,1 grad.

Simpelt - men passer det, og hvordan kontrollerer man, at vinklen udlæses nøjagtigt?

Jeg fik den geniale idé at måle en de mange vinkler, jeg har i skuffen - fordi: Det er gode gammeldags 90-grader vinkler af anerkendte mærker - så de passer jo!

Ka' det passe?

Og ganske rigtigt: Det elektroniske vidunder fra Primus påstod, at min fine Bahco-vinkel er 89,5 grader - sådan noget digitalt kineser-lort!

For det kan jo ikke være den kongeligt privilegerede Bahco, den er gal med - vel?

For sjov målte jeg dog også lige en anden vinkel - nu sagde den 89,3 - og en tredje vinkel målte den i ramme alvor til at være 89,1.

Jamen, altså - ét er, at den måler forkert, hvis bare den gør det "konsistent" (samme fejl hver gang), men det ser jo ud til, at den måler, som vinden blæser - og en fejl på 0,5 grader er altså ganske meget.

Men der var noget, der ikke stemte, så jeg prøvede lige at måle alle vinklerne én gang til - og nåede frem til akkurat samme resultat. Den måler altså forkert, men konsistent forkert - eller hvad? Eneste alternativ ville jo være, at mine fine vinkler er skæve i varierende grad - og det kan sgu da ikke passe?

Imponerende

Og hvad så med den elektroniske?

Den placerer sig groft sagt i den øvre ende af midterfeltet - ikke helt perfekt, men dog forbavsende præcis og klart bedre end det andet skrammel.

Det er lidt kringlet at kontrollere præcisionen - der er jo ikke noget fast 0-punkt. Man definerer det selv ved at lukke vinklen helt sammen, så de to ben akkurat dækker hinanden - og så trykker man på den knap, som hedder Zero. Herefter holder man den imod en vinkel, som man stoler på er 90 grader - eller bedre: Du folder vinklen helt ud og holder den imod en lige kant, og nu skal den sige 180 grader - og tænk engang: Det gør den sgu!

Jeg har prøvet mange gange efter hinanden - tændt, slukket og 0-stillet - og testet - og kun én gang har den været en lille 1/10 grad forkert på den. Det synes jeg er flot.

Til gengæld er jeg noget skuffet over, at mine analoge vinkler - mine betroede vinkler igennem mange år - er så skide skæve, som de er. Og det ærgrer mig, at jeg skulle nå så tæt på folkepensionen, før det går op for mig.

Det fremgår ikke, hvor den digitale vinkel er lavet, men den er i så flot finish og med så god og klar instruktion, at den næppe er fra Kina - den hedder Quick 360 og koster 312 kroner.

Værktøjskassen: Den er i vinkel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce