Utraditionelle kæledyr: - Det føltes lidt som at røre ved en varm fersken


Utraditionelle kæledyr: - Det føltes lidt som at røre ved en varm fersken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I mange år har hund og kat været det mest almindelige kæledyr. Det er det stadig, men over tid er flere andre specielle dyr krøbet ind i hjerterne hos danskerne.

Utraditionelle kæledyr
Foto: Vibeke Volder

Avisen sætter fokus på fire utraditionelle kæledyr, hvor nogle er sværere at kæle med end andre, og deres ejere i denne portrætserie. Sig hej til ugler, katten uden hår, pygmæpindsvin og en dumerilvaran.

Joan Dusi, ugler
Joan Dusi. Foto: Vibeke Volder

- Du må ikke være sart, hvis du skal eje en ugle. Du skal være indstillet på at have fx mus og rotter i dit køleskab og din fryser, fortæller Joan Dusi, der selv ejer fire ugler og derudover har to i pleje. På skulderen har hun Hans på halvandet år, på venstre arm er det Ullu på fem år. Sidst og mindst er det My, der, selvom han er så lille, er en voksen pygmæ-ugle på fire år.

De store voksne ugler kan selv partere og sluge deres mad, mens de som små bliver nødt til at få det klippet i stykker. Og det gør Joan så for dem. Mus, rotter, kyllinger, vagtler, marsvin og kaniner.

- Det er et rovdyr, og de lugter af zoologisk have ud af næbet, fortæller Joan Dusi. Men for Joan er det hendes børn, og hun bruger meget tid på dem. Det kræver de. Hvis de skal holdes tamme, skal de i hænder og trænes. Helst hver dag skal de med hende ud i en flexline, hvor de får lov til at flyve i naturen. En ad gangen. Og hvis hun skynder sig, så tager én tur kun 40 minutter.

- Ugler er langsomme dyr. De har langsomme bevægelser, og alt skal foregå langsomt. Når jeg er sammen med dem, falder jeg til ro. Nogle gange, når jeg har haft en dag med meget stress og jeg ikke har lyst til at skulle ud med uglerne, så opdager jeg, når jeg kommer afsted, at det var lige det, jeg havde brug for.

Dog er det vigtigt at vide, at selvom de kan trænes til at være i hænder, så kan de ikke lære at bruge et bestemt sted til afføring, som fx katte kan. Derfor er Joan Dusi nødt til altid at være klar med vådservietter til at gøre rent efter dem, når de flyver frit inde i huset. Og det er ret tit, for ugle producerer afføring i form af våde klatter 20-25 gange i døgnet.

Du kan følge Joans liv med uglerne på facebook-siden Ugleriget.

Christina Sørensen, sphynx
Christina Sørensen. Foto: Vibeke Volder

- Det føles lidt som at røre ved en varm fersken, fortæller Christina Sørensen, når hun skal beskrive, hvordan en sphynx-kats hud føles. Hun har selv to af slagsen, Lilo på 2,5 år og Lucy på 9 måneder, der er fra Lilos første kuld som avlskat.

Christina og hendes mand fik deres første sphynx for 15 år siden. Den blev importeret fra Sydafrika. Dengang var der kun cirka 20 katte af den race i Danmark. Det blev en sphynx, fordi Christinas mand ikke kunne tåle dyr. Den er ikke garanteret allergi-venlig, men det gik heldigvis - og det har de ikke fortrudt.

- Man siger, at det er en blanding mellem en kat, en hund, en baby og en abe. De er ret sprælske, sidder på skuldrene og hænger i gardinerne. De er kontaktsøgende og meget kærlige, fortæller Christina, der selv faldt for racens personlighed.

- Jeg har oplevet, at folk først siger, at den er grim og spørger, hvorfor jeg dog vil have sådan en, men når de har mødt kattene, forstår de fleste det godt.

De er indekatte, og begge katte har tøj på for at holde på varmen om vinteren, og selvom det gerne må være pænt, så er det vigtigste, at det er funktionelt.

- Ingen blonder eller hoodies, siger Christina.

Du kan se mere til kattene på Christinas side på facebook. Den hedder DK Sassy Sphynx.

Agnete og Merle Mariendal Jeppesen, afrikanske pygmæpindsvin
Agnete og Merle Mariendal Jeppesen. Foto: Vibeke Volder

Merle Mariendal Jeppesen (t.h) forelskede sig i pygmæpindsvin efter at have set videoer på Youtube, og ønskede sig et af sine forældre. Merles mor, Vibeke Mariendal Jeppesen, gik derfor i gang med grundig research, for hun er stor fortaler for, at køb af kæledyr skal være en velovervejet beslutning - og efter et stykke tid flyttede det første pindsvin ind hos familien. Nu har de otte.

Det er mest Merle og Agnetes mor, der har pindsvinene. Og selvom de er nuttede, så egner de sig ikke til små børn.

- Det kræver, at man er tålmodig. Du skal turde have et pindsvin, og ikke give op, fordi den hvæser. Det hele foregår på pindsvinets præmisser. Nogle dage vil den dig, andre dage vil den bare være alene, fortæller Vibeke Mariendal Jeppesen.

Men de skyder altså ikke med deres pigge, som Merle og Agnete har mødt nogle, der troede. Til gengæld slikker de meget, og spytter på sig selv efterfølgende for at overføre duften af gode ting til egen krop.

Merle er mest glad for Berta.

- Hun er ret tam og glad for at komme op, fortæller hun.

Sammen med de andre pindsvin, bor Berta i et rum i huset med hver deres bur, og her holdes temperaturen altid er på minimum 22-24 grader. Ellers risikerer pindsvin at gå i hi, og det kan de dø af. Det er værd at overveje, hvis man har tænkt sig at have sit pindsvin i soveværelset. Pindsvin er desuden nataktive, så de vågner først hen på aftenen, og der vil man så ofte kunne finde hele familien hygge i sofaen foran tv'et med hver sit pindsvin, der putter hos dem, mens de nulrer pindsvinene lidt i panden.

Se mere fra pindsvinenes liv hos Agnete og Merle i facebook-gruppen, der har navnet Lille My's.

Benjamin Bergstedt Damgård, dumerilvaran
Benjamin Bergstedt Damgård. Foto: Vibeke Volder

- Det er det tætteste, jeg kommer på at have min egen dinosaur. Det er ligesom at have en raptor fra Jurassic Park, fortæller Benjamin Bergstedt Damgård, der allerede som 6-årig vidste, at han en dag ville eje hans egen dumerilvaran efter at have set en på et besøg i Randers Regnskov.

- Jeg tror, at jeg sad og gloede på den i time, fortæller han om sit første møde med den specielle type varan i Randers. I dag ejer han to hanner, og han håber på, at han kan finde en hun til avl. Faktisk har Benjamin Bergstedt Damgård huset fyldt med specielle reptiler, men lige netop denne varan på godt en meter i længden har en særlig plads i hans hjerte. Den er nem at håndtere i forhold til andre af hans reptiler, der hovedsagligt ser på ham, som var han mad.

Benjamin Bergstedt Damgård forsøger at skabe naturlige anlæg, der kommer så tæt på naturen udenfor som muligt. Det involverer blandt andet bænkebiddere, springhaler, noget dansk jord og lidt grus. Når man gør det, så kræver de ikke særligt meget pasning. - Jeg skal faktisk bare sørge for, at de har har noget at spise og fjerne føde, der ikke er blevet spist, fortæller han.

Ambitionen er en dag at åbne Herning Reptilpark, som han kalder samlingen, for offentligheden. Han og kollegaen Lasse Rory Hansen vil gerne være med til at bevare naturen og dyrene i den. Hvis de kan få skabt interesse for de specielle dyr, håber de, at flere vil være med til at passe på dem og bevare dem i den frie natur.

De har en side på Facebook under navnet Herning ReptilPark, hvor du kan se mere til varanen og de andre reptiler.

Utraditionelle kæledyr: - Det føltes lidt som at røre ved en varm fersken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce