Naturlig hjælp. Nyttedyr kan hjælpe med at holde haven fri for skadedyr. Pindsvin og fugle bekæmper dræbersnegle og bladlus, mens bierne bestøver og sørger for en god frugthøst.

Pindsvin

De små spidssnudede dyr kan hjælpe dig af med en af køkkenhavens allerstørste plager: dræbersneglene. De spiser regnorme, biller, larver, edderkopper og snegle - og vigtigst for haveejere: æg og unger af dræbersneglene.

Pindsvinene slår sig ned i et rodet hjørne af haven. Der skal være kvas, krat eller kviste, som de kan bruge til at skabe sig et vinterhi eller en rede til sensommerungerne. For at tiltrække det lille nyttedyr skal haven ikke være snorlige og gennemluget. Pindsvin når langt omkring på jagt efter føde om natten, men de små dyr er udsatte for mange farer, så dæk trappeskakter og lyskasser til, så de ikke kan falde derned. De kan også sidde fast i net over frugttræer eller på jordbærbeddet. Pindsvin er forresten en freddet dyreart, og der findes en forening, man kan kontakte, hvis man finder et såret eller forkomment pindsvin. Pindsvinnevennerne i Danmark, hedder den.

Bier

Med landbrugets omlægning til mere effektive, større bedrifter er der opstået det, man kalder grønne ørkener: marker, der er blottet for andre planter, end dem landmændene vil høste. Og det er gået ud over mængden af bier. Bierne er de vigtigste nyttedyr i haven, da de rejser med det blomsterstøv, der skal til for at skabe frugter og bær.

En måde at få bier i haven er ved hjælp af en bistade, men er man ikke klar til at holde bier og slynge honning, kan man sørge for, at haven er fyldt med planter, der tiltrækker de flyvende nyttedyr. Ifølge havekonsulent Jens Thejsen er blandt mange andre anisisop, honningurt, lavendel, julerose, mynte og timian gode biplanter.

Fugle

Et hult træ lokker småfugle som musvitter og blåmejser, men har man ikke huller i træerne i haven, kan man i stedet tiltrække de flyvende nyttedyr med fuglekasser, som de kan yngle i. Man kan også gøre haven attraktiv for fugle ved at have buskadser, hække, kvasbunker og træer, som de kan bygge rede i. Bærbuske og blomster, der sætter frø, er en god fødekilde til voksne fugle, mens ungerne lever af insekter.

Fuglene kan hjælpe dig med at bekæmpe snegle, bladlus og larver, som deres unger spiser. Til gengæld spiser fuglene gerne af havens bær.

Kilder: havenyt.dk, bolius.dk, pindsvin.dk og "Pindsvin i haven" af Monica Neumeier

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Blandt feer og alfer: Her er den magiske have i Allerup

Blandt feer og alfer: Her er den magiske have i Allerup

Opskrifter: Grill dine grøntsager

Opskrifter: Grill dine grøntsager

Gode råd: Sådan undgår du sprøjtemidler i din have

Gode råd: Sådan undgår du sprøjtemidler i din have