Fanø. En vidunderlig sommer blev til femten, og nu har familien Ulrich bygget sommerhus ved Sønderho. Stram minimalisme, storby og strand møder hinanden i det sorte sommerhus mellem klitterne.

Midt i alt det hvide er vinduesrammerne sorte. Den skarpe kontrast fremhæver udsigten, som er de sorte kanter en indramning af et smukt maleri. Marehalmen på klitterne, sandet og den uendelige himmel er maleriets motiv. Foran det sidder Johanne Ulrich gerne i Panama-stolen og kigger ud på den horisont, man aldrig ser i København, hvor hun bor til daglig.

- Vi tager væk for at få ro. For at trække vejret. Og for at se himlen. Det lyder måske lidt underligt, men jeg bliver ved med at tænke, at der er så lidt land og så meget himmel i forhold til København, siger Johanne Ulrich, jurist og sommerhusejer.

Skanlux-sommerhus

I sommeren 2015 kom en sjælden grund i første række mod klitter og strand til salg. Johanne Ulrich og hendes mand købte den efter mindre end 14 dage. Grunden var ikke tidligere bebygget, da den var stykket sammen af flere små lodder fra andre grunde, som en nu afdød arkitekt havde arbejdet på at få samlet.

I efteråret samme år indgik familien Ulrich en aftale med sommerhus-byggefirmaet Skanlux, der opførte huset. Johanne Ulrich havde tegnet husets form og vinduer, som hun ville have dem, og Skanlux-arkitekt omsatte det til tegninger, der kunne gøres virkelige. Det blev bygget som en del, af Skanlux' serie Trend.

Et halvt år senere - i maj 2016 - stod sommerhuset klar til dets ejere.

Det halve år havde familien brugt på at forberede indflytningen. De havde købt møbler på dba.dk, til Black Friday-udsalg og i Ikea i Malmø i de mellemliggende måneder.

Udenfor Sønderho på det sydligste Fanø har familien Ulrich bygget et sommerhus, præcis som de gerne ville have det. For efter 15 år i udlejningshuse vidste de, hvad de ville have: Ingen klaustrofobiske skabe, højt til loftet, hvide og sorte linjer samt døre i alle rum. Og så skulle det ligge på øen, de forelskede sig i, da deres ældste barn var et år.

- Det var et tilfælde, at vi havnede på Fanø dengang. Men vi havde den mest fantastiske sommer med en lille tumling, som sad med numsen i vandkanten. Vi har taget herover hvert år i minimum to uger de sidste femten år. Selv om det er langt at køre, var det på Fanø, at vi skulle have sommerhus, fortæller Johanne Ulrich.

Træ og funktionalitet

Ro, enkelthed og natur er tre nøgleord i familiens sommerhus, som går igen i både indretning og arkitekturen. Selve bygningen har en enkel og stram form. Der er ingen karnapper, udhæng eller overdækninger, kun en lige længe bygget af sort træ og brudt af store vinduespartier og glasdøre, der nærmest hiver naturen ind i værelser og stue. Men den enkle funktionalitet er blødt op af klassisk sommerhusstemning i form af træværk både ude og inde.

- Det er mere hyggeligt og blødt end vores hjem. Træet på væggene skaber lidt sommerhusstemning, samtidig med at det er vores egen stil. For os er lige linjer og det enkle noget, øjnene kan falde til ro i, siger Johanne Ulrich.

Mens farvepaletten er grøn, sand og blå i uendelige skiftende nuancer, er det nybyggede sommerhus sort og hvidt. Skallen er mørk, og det indre lyst. Trælofter og -vægge er malet hvide i modsætning til det klassiske sommerhus' patinerede eller ludede træværk. Til gengæld får huset en varme og glød fra det gennemgående egetræsparket og de møbler, som Johanne Ulrich og familien sparsomt, men sikkert har indrettet deres fristed med.

Stramme grænser

- Vi vidste, hvad vi ville have. Da vi havde skrevet under på byggeriet, gik vi i gang med at købe møbler. Nogle fandt vi på Black Friday-udsalg, andre på Den Blå Avis. Og min mand tog til Ikea i Malmø for at købe spisebordet, der var udsolgt i Danmark. Vi havde god tid til at finde de helt rigtige ting, fortæller Johanne Ulrich.

Selv om enkeltheden er slående i det hvide sommerhus-indre, har Johanne Ulrich blødt op for sin stil for at skabe en mere løs stemning i det fanøske.

- Stilmæssigt er det ikke meget forskelligt, men der er mere stramt indrettet derhjemme og dyrere møbler. Her er mere blødt, og der bliver skejet ud i billeder med en Fanø-plakat, en skitse af en sæl og plakater fra Berlin. Vi har hulsten hængende ved døren. Det er nogle ting, som vi ikke ville gøre derhjemme, siger hun og fortsætter:

- Jeg har faktisk eksperimenteret med at have flere blomster og krukker stående, men der er grænser for, hvor pussenusset jeg kan være. Det skal helst være enkelt.

Naturen og stjernerne

Enkelt ser det også ud, når dobbeltdøre i køkken-alrummet åbnes ud til en terrasse, der går hele vejen rundt om huset. I hvert værelse og det store badeværelse er der døre, der åbner for naturen. Selv om idéen er simpel, er virkningen overvældende, når nærmest hele huset kan åbnes op for vestenvinden, den salte smag af luften og duften af varm marehalm.

- Dørene i hvert værelse var en af de ting, som vi ville have i sommerhuset. Det gør inde til ude og omvendt. Det er naturen, stranden og lyset, der er det vigtigste ved stedet, siger Johanne Ulrich.

- Min mand og jeg var i sommerhuset alene i sidste weekend. Vi havde været ude at spise, og da vi kom hjem, var det helt stjerneklart. Vi gik ned på stranden og kiggede på stjernehimlen. Det var fantastisk mørkt, og vi kunne dreje hele vejen rundt om os selv og se stjerner. Det kan man ikke i en storby. Vi kniber os nogle gange i armen over, at vi er så heldige, siger hun.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Hvem er du?: Fire typer af sommerhusejere

Hvem er du?: Fire typer af sommerhusejere

Gode råd: Tjek sommerhuset inde og ude

Gode råd: Tjek sommerhuset inde og ude

Feltstudier: Sådan lever vi på kanten af verden

Feltstudier: Sådan lever vi på kanten af verden