Signe Wenneberg: Der er ikke nogen, der ikke kan finde ud af høns

Signe Wenneberg. Arkivfoto: Robert Wengler

Signe Wenneberg: Der er ikke nogen, der ikke kan finde ud af høns

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spørger man forfatter, klimaaktivist og ejer af et hønsehold, Signe Wenneberg, er det intet ekstraordinært i at holde høns. Det kan alle finde ud af. Men selv om hobbyhøns er en enkel måde at bidrage til husholdningsbudgettet på, er hønen omvendt alt andet end simpel. Den er et fascinerende dyr at omgive sig med.

- Alle kan få høns. Der er ikke nogen, der ikke kan finde ud af høns. For der er ikke noget at finde ud af. Hvis man husker at give dem vand og mad, så er man langt. Det er ikke sværere end at passe en potteplante, fortæller Signe Wenneberg.

Hun er forfatter og foredragsholder - taler ofte om høns, bæredygtighed og cirkulær økonomi.

For hende er hobbyhøns et godt eksempel på et bæredygtigt hushold. Hun udgav sidste år en bog med titlen "Hvad jeg ved om at holde (af) høns", som tager afsæt i hendes eget hønsehold. Lige nu har hun fem høns og frisklagte æg hver dag, som hun bruger i madlavning - blandt andet til at lave proteinrige pandekager om morgenen.

Udover en besparelse i husholdningsbudgettet, bidrager de fjerbeklædte hobbydyr også med deres selskab.

- Høns er nyttedyr med et interessant liv, som man bliver glad af at se på. På samme måde som en kat kan have en beroligende effekt, så er det meditativt at kigge på høns, der går rundt i haven, fortæller hun.

Signe Wenneberg
49-årige Signe Wenneberg har firmaet Wenneberg & Co.Hun er forfatter, journalist, foredragsholder, ordstyrer, redaktør, klimaaktivist og selvstændig rådgiver i strategi og bæredygtighed.

Hun er uddannet retoriker fra Københavns Universitet og har tidligere arbejdet på Politiken som kulturjournalist.

Derudover har hun været medlem af Etisk råd fra 2013 til 2016, hvor hun også sad hun i udvalget for bæredygtigt forbrug.

Hun sidder i bestyrelsen i Friland siden 2016. Friland er verdens største producent af økologisk kød.

Siden 2015 har hun været fast blogger for det amerikanske nyhedsmedie Huffington Post.

Selv har hun været med til at stifte netmediet www.POV.international.

I 2013 stod hun bag stiftelsen af bevægelsen "Burhønsenes Befrielsesfront", som har 14.600 medlemmer på Facebook. Her har hun kæmpet for at få udfaset buræg fra supermarkeder og fra varer.

Hun har skrevet flere bøger blandt andet bogen "Hvad jeg ved om at holde (af) høns" og en pixibog med titlen "En lille guide til at holde høns", som fås gratis på hjemmesiden www.signewenneberg.dk

Følg Signe Wennebergs liv med høns på hendes Instagramprofil under navnet signewenneberg.
Høns i Signe Wennebergs have. Arkivfoto: Robert Wengler
Høns i Signe Wennebergs have. Arkivfoto: Robert Wengler

Haveterapi

I starten af marts havde frosten stadig ikke sluppet sit tag i Danmark. Om vinteren er det lidt anderledes at passe høns end i sommerhalvåret. Men kun lidt. Om natten putter hønsene sig inde i hønsehuset, hvor de har masser af halm at gemme sig i. Om dagen går de frit rundt i sneen i haven. Når Signe Wenneberg nærmer sig, kommer de selv hen mod hende.

- Om morgenen siger jeg lige hej og tjekker, om der er nogle æg. Så giver jeg dem mad og vand. Det tager maksimalt to minutter, forklarer hun.

Om vinteren tjekker hun to gange om dagen for at se, om der er mad og vand. Hun har sat en varmeplade under vandtruget, som sørger for drikkevand - også når det er frost. Udover det passer hønsene sig selv. Derfor er de også nemme at overlade til naboens pasning.

- Når det er frost, går de i læ, hvor de sidder og skutter sig. De venter på, at jeg smider noget ud til havens andre fugle. Så kæmper de lidt om det. Når det er forår, laver de ikke andet end at rode i jorden og kigge efter interessante spirer, grønt, orme og små biller. Det er deres liv. Når solen går ned, sætter de sig ind i huset igen, fortæller Signe Wenneberg.

- Det tager ikke lang tid at passe høns, for det er ikke nogen særlig stor opgave. Og det er måske det, moderne mennesker glemmer. Høns er historisk set et dyr, som altid har gået rundt mellem benene på os. De er ikke krævende på nogen som helst måde, pointerer hun.

Et mirakel

Signe Wenneberg har haft høns siden barnsben, da hun voksede op på landet i Sydsjælland bag Terslev ved Haslev. Da hønseholdet var størst, havde hun 30 høns og oveni det også ænder. De boede i et lille, rødt og stråtækt bindingsværkshus. Hun holdt pause med at holde høns, da hun flyttede til hovedstaden for at læse på Københavns Universitet. Men da hun blev mor, var hun ikke i tvivl om, hvilke dyr hendes børn skulle vokse op med.

- Så snart vi fik vores første have, fik vi også høns, fordi jeg synes, det er så vigtigt, at børn lærer at tage sig af dyr, men også om hvor mad kommer fra. Høns er den nemmeste måde at lære børn om cirkulær økonomi på. Hvis man har madrester, er det ikke nødvendigvis affald, men noget en høne bliver glad for. Dagen efter lægger den et æg. Det er et mirakel, jeg gerne vil vise børnene, forklarer hun.

På grund af et varsel om fugleinfluenza sidste år, flyttede Signe Wenneberg sine høns til en nærliggende gård. Det efterlod et lille savn hos familien.

- Min 16-årige søn var sådan: "Øv, hvor er hønsene henne?!". Børnene har aldrig prøvet andet, end at der har været høns. Det har været en vigtig del af deres liv.

Ægstra assistance

En høne lægger et æg næsten hver dag. Sommetider springer den over. Derfor regner Signe Wenneberg med fire æg om dagen, hvis hun har fem høns. Medmindre de er gamle, som det er tilfældet med to af Signe Wenneberg høns. Lige nu får hun ikke mere end to til tre æg om dagen. Det, synes hun ikke, er helt nok, da hun godt kan lide at forære æg væk til venner og bekendte.

- Jeg vil gerne have forstærkning af to nye høns, men de to gamle damer, får lov at blive, fortæller Signe Wenneberg, som også håber, at få en skruk høne.

- Det ville være dejligt at få kyllinger, men det er jo ikke noget, vi bestemmer, forklarer hun om det selvstændige dyr.

Signe Wenneberg: Der er ikke nogen, der ikke kan finde ud af høns

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce